Gordijnen plaatsen


Een nieuw interieur is pas echt af als de gordijnen en de overgordijnen ophangen. Het sluitstuk van uw interieur moet dan ook goed passen bij de kleuren van de muren maar ook bij de meubelen. In onze afdeling decoratie vindt u alles wat u nodig hebt. Een zeer uitgebreid assortiment gordijnroeden en gordijnen in tal van kleurschakeringen zal zelfs de meest veeleisenden onder u niet teleurstellen.

Raamdecoratie heeft een groot aandeel in de totale uitstraling van elke ruimte in huis. Moderne raamdecoratie is meestal licht en fijn afgewerkt. Hier wordt het mooie aan het nuttige gekoppeld. De grote hoeveelheid ramen kan van deze ruimte een echte oven maken als de zon erop schijnt. Daarom werden er hier zonwerende, maar lichtdoorlatende gordijnen en optrekstores geplaatst. Alles is maatwerk in warmtewerende stof.

  • Totaal aantal stappen
    6

Step 1: Welke gordijnen kiezen?

Ga met je ideeën, plannen of foto’s van het raam waar je wat wil aan doen naar de speciaalzaak. Daar zal men je alle mogelijke systemen voor jouw situatie kunnen voorstellen. Je zal zien dat er meer bestaat dan je had gedacht! Op die manier kom je te weten wat de beste oplossing is voor jouw probleem. Je vindt er tal van soorten stoffen, in allerlei kleuren. In die zaak krijg je professioneel advies, dat je kan helpen bij de keuze van een bepaalde stof. Misschien ben je wel van plan om kleuren te combineren. Dan kan de hulp van iemand met kennis van zaken best welkom zijn.

Materialen
Weelderige stoffen zoals tafzijde en natuurlijke materialen zoals linnen zijn in. Hoewel er gordijnen in alle mogelijke kleuren bestaan, zijn klassieke kleuren een verstandige keuze want die zijn niet echt modegebonden. Ook de grote motieven van de jaren 60 zijn duidelijk in het modebeeld aanwezig. Ze worden gecombineerd met actuele meubelen van dezelfde stijl.

Stijl
De stijl moet aangepast zijn aan de stijl van uw woning of u kunt er ook helemaal tegen ingaan. Klassiek, gedurfd, trendy of uit de toon vallend: u kunt alle kanten uit. Wat u kiest moet alleen aan uw smaak beantwoorden.

Plaats
Allereerst moet de beschikbare ruimte worden gemeten en moet worden bepaald waar de steunen of de gordijnroedes zullen komen.

Kleuren
De kleuren in huis werken alle dagen in op uw humeur, maak dus liefst geen verkeerde keuze… De sfeer van een kamer kan warm of koud, somber of vrolijk, rustgevend of opwekkend zijn. Kleurencombinaties hebben een rechtstreekse impact op uw leven van alledag.


Geel
Geel is de kleur die symbool staat voor de zon, het licht, de zomer.
Het is een kleur die een intense en energieke warmte inhoudt.
Het is een warme kleur die een zachte rust uitstraalt.


Oranje
Ook oranje is een kleur van de zon. Het is een kleur die aansluit bij 'cocooning' en die uw interieur een warme en gezellige uitstraling geeft.
Oranje doet het goed in kamers waar u mensen ontvangt zoals de zitkamer. Ook voor slaapkamers is oranje erg gewild, in combinatie met donkere kleuren op basis van rood.

Rood
Rood is een romantische kleur en symboliseert welbehagen. Rood is perfect geschikt voor de hal en de gangen maar, net als oranje ook voor de leefruimtes.


Roze
Roze is de perfecte kleur om een interieur te doen baden in een sfeer van vrouwelijkheid. Pastelroze, snoepjesroze of fuchsia, roze zorgt voor een geraffineerde sfeer in de slaapkamer.

Paars
Paars is de geschikte kleur voor ruimtes waar 'gecreëerd' wordt. Ook in de zitkamer voelt paars zich goed in combinatie met herfstkleuren of met donker hout.


Groen
Groen past goed in slaapkamers of in een 'Engelse' interieur.
Mosgroen, olijfgroen, weidegroen of slagroen, alle toonvariaties zijn mogelijk: donkergroen voor een cosy uitstraling of citroen om een koelere sfeer te creëren.

Grijs
Grijs past bij alles. Het blijft de ideale kleur in combinatie met modern meubilair.


Wit en zwart
Twee uitgesproken kleuren om als aanvullend kleuraccent te gebruiken. Niet overdrijven want dan wordt het geheel te saai.

Step 2: Soorten gordijnen

Met fronslint
Bovenaan op het gordijn moet een fronslint worden genaaid dat voor smallere of bredere plooien in het gordijn zorgt naarmate de spankoordjes meer of minder worden aangetrokken. Het ophangen gebeurt met speciale haken.
Met ringen
Dat soort gordijnen is 'ophangklaar', de ringen zitten al in de stof verwerkt. U moet ze alleen nog op de gordijnroede schuiven.
Met lussen
Een lussengordijn kunt u, net als het model met ringen, gewoon over de gordijnroede schuiven.

De zoom van het gordijn
De zoom van het gordijn hangt van het ophangsysteem af. Voor een gordijn met ringen of lussen meet u vanaf de onderkant binnen in de ring of in de lus tot op de grond. Voor een rail: meet vanaf de bovenkant van de rail tot op de grond. Als het gordijn is gezoomd, mag het 1 cm van de grond hangen. Gordijnen mogen best ook tot op de grond vallen, dan lijkt het plafond hoger.

Welk ophangsysteem voor welke stof?
Er bestaan tal van mogelijkheden om gordijnen op een gordijnroede of rail te hangen: bandjes, linten, ringen en fronslinten… Maak het gordijn om de 10 tot 15 cm vast.

Kant-en-klare gordijnen
Kies voor kant-en-klare gordijnen: Ze bestaan in alle stijlen, prijzen en afmetingen. Vergeet niet bij het opmeten voldoende marge te nemen om de ramen volledig te bedekken en zelfs een deeltje van de muur te verbergen, dat vergroot de ruimte.

Speciale gevallen

Afwijkende ramen
Met gordijnen kunt u moeilijke ramen, zoals ramen langs het plafond, in een hoek, hoge of smalle ramen, toch mooi aankleden.

Te lage ramen
Opteer voor gordijnen die in het midden openschuiven en met een gordijnkast erboven, de ramen zullen groter lijken.

Ramen gescheiden door een smalle muur
Plaats geen verschillende kleine gordijnroeden naast elkaar maar kies eerder voor één lange gordijnroede die de volledige breedte van de muur beslaat. Het gordijn verbergt de smalle muur tussen de twee ramen.

Step 3: Opmeten

In de winkel werd je verteld welke maten je moet nemen en hoe je die moet opmeten. Dat kan je zelf doen, maar je kan ook een vertegenwoordiger bij jou thuis laten komen. Dan bestel je en worden jouw gordijnen op maat gemaakt. Na enkele weken worden die thuis geleverd. Je kan ze volledig gemonteerd en afgeregeld laten brengen en zelfs laten plaatsen. Of je gaat zelf aan de slag. Wie daarvoor kiest, zal beslist wat aanwijzingen vinden verder in deze report

Lengte van de gordijnroede
De lengte van de gordijnroede bepaalt hoever de gordijnen open kunnen en zoveel mogelijk het raam vrij laten.

1 gordijn per raam
de lengte van de gordijnroede komt overeen met de breedte van het raam + 1/3.

2 gordijnen per raam
de lengte van de gordijnroede komt overeen met de breedte van het raam + 1/4 links en 1/4 rechts van het raam.


De hoogte van de gordijnen berekenen
Plaats de steunen voor de gordijnroede op een derde van de hoogte tussen de bovenkant van het raam en het plafond. Als de ruimte tussen de bovenkant van het raam en het plafond 30 cm is, bevestig de steunen op 10 cm boven de bovenkant van het raam. Dat geeft de indruk dat de gordijnroede zich in het midden van de ruimte tussen de bovenkant van het raam en het plafond bevindt.

A: hoogte voor halve gordijnen
B: hoogte gordijnroede - vensterbank
C: hoogte gordijnroede - vloer


De breedte van de gordijnen berekenen
Zodra de gordijnroede ophangt kunt u de breedte van het gordijn bepalen. Reken twee tot drie keer de lengte van de gordijnroede. Hoe ruim de gordijnen vallen, hangt af van de dikte van de stof en van het gordijnophangsysteem. Neem veiligheidshalve altijd 10 cm meer dan wat u hebt berekend.

D: breedte van de ruit
E: totale breedte van het raam
F: lengte van de gordijnroede

Step 4: Gordijnroedes

Inleiding
Gordijnroedes kunnen van hout of metaal zijn en bestaan in tal van uitvoeringen en kleuren zodat voor elk interieur wel een gepast model te vinden is.
Met regelbare steunen plaatst u de gordijnroede verder van de muur af of dichterbij. Met zijsteunen kunt u de gordijnroede ook tussen twee muren plaatsen.

Meten
De afstand tussen de bovenkant van het raam en de gordijnroede moet minimaal 5 cm zijn. De ruimte tussen de gordijnroede en de muur rond het raam moet 10 tot 15 cm zijn.
De afstand tussen de stijlen van het raam en de uiteinden van de gordijnroede moet 20 tot 30 cm zijn. Meet vanaf de grond of vanaf het plafond.

Steunen
Houd bij het bevestigen van de gordijnroede rekening met het gewicht van de gordijnen en met het soort muur. De steunen moeten stevig worden bevestigd.
Plaats de steunen op ongeveer 10 cm van de uiteinden van de gordijnroede.
Als de gordijnroede langer is dan 2,20 m is een derde steun in het midden noodzakelijk.

Een gordijnroede plaatsen
1. Meet de breedte van het raam. Zaag de gordijnroede op de juiste lengte af.

2. Teken de plaats van de gordijnroede op de muur af.

3. Duid ook aan waar de steunen komen aan weerszijden van de gordijnroede. Plaats de steunen loodrecht boven de zijkanten van het raam.

4. Boor met een gepaste boor gaten met dezelfde diameter als de pluggen. Breng de pluggen aan. Bevestig de steunen van de gordijnroede.

5. Zaag de gordijnroede op de lengte van de steunen +15 cm links en +15 cm rechts.  Dat kan met een elektrische zaag of decoupeerzaag met metaalzaagblad. Een gewone ijzerzaag kan hier natuurlijk ook dienst doen. Verwijder de bramen op het einde.

6. Plaats de gordijnroede op de juiste hoogte en zorg ervoor dat ze horizontaal ligt.


7. Steek de gordijnroede door een van de steunen. Plaats een stop op het ene uiteinde van de gordijnroede (vastzetten met 1 kwartdraai) en schuif er het nodige aantal geleiders in. Dat hangt af van het aantal lussen dat in je gordijn voorzien is. Schuif er gerust een paar geleiders extra in als reserve. Op het einde plaats je weer een stop.


8. Bevestig de gordijnroede op de steunen.

9.Breng nog een ring aan en bevestig het eindstuk.

Op de muur aangepaste steun

Er bestaan verschillende soorten stangen

Ronde stangen: een stang, een stang, een stang + een rail, twee stangen, twee stangen (zie foto 3).

Op het plafond; ronde stangen: Tussen muren; ronde stangen: Tussen muren; vierkante stangen. (zie foto 4).

Accessoires
Treksysteem: een gordijntrekstang is een eenvoudige stang die aan de eerste haak is vastgemaakt. Met trekkoorden worden de gordijnen tegelijk open of dicht getrokken. U-rails zijn uitgerust met trekkoorden. De gordijnen gaan open en dicht door aan de koorden te trekken.

Step 5: Plaatsingsmogelijkheden

Tegen de muur
Dat is de meest voorkomende manier. De steunen worden boven het raam op de muur vastgemaakt (op de vorige bladzijden vindt u daar meer over).

Tegen het plafond
Dat is de meest geschikte methode als de afstand tussen de bovenkant van het raam en het plafond minder dan 5 cm bedraagt. Natuurlijk moet het type plafond zich lenen voor dat soort bevestiging.

Teken het midden van het raam af.

Teken ook de afstand en de afmetingen voor de steunen.

Tussen twee muren
Een gordijnroede tussen twee muren plaatsen is alleen mogelijk als de vensteropening hoog genoeg is zodat er voldoende ruimte is tussen de gordijnroede en het raam. Sommige uitschuifbare gordijnroedes kuunen zonder boren worden bevestigd.

Geef de bovenkant van het raam aan.
Breng die maat links en rechts over.

Controleer met een waterpas en houd ook rekening met de steun waarop de gordijnroede zal worden bevestigd.

Step 6: Zonwerende gordijnen en optrekstores plaatsen

A. Rail afkorten
Zaag de geleidingsrail voor de gordijnen 1 cm korter af dan de ruimte waartussen je hem moet plaatsen. Dat kan met een elektrische zaag of decoupeerzaag met metaalzaagblad. Een gewone ijzerzaag kan hier natuurlijk ook dienst doen. Verwijder de bramen op het einde.

B. Geleiders
Plaats een stop op het ene uiteinde van de rail (vastzetten met 1 kwartdraai) en schuif er het nodige aantal geleiders in. Dat hangt af van het aantal lussen dat in je gordijn voorzien is. Schuif er gerust een paar geleiders extra in als reserve. Op het einde plaats je weer een stop.


C. Vastschroeven
In de geleidingsrail zijn er al gaten voorzien om de schroeven door te steken. Hier is het echter niet om het even waar er geschroefd wordt. Er zijn enkel bevestigingen mogelijk telkens op de onderkant van de balken aan de schuine ramen erboven. Die bevestigingen volstaan om het geheel te dragen.


D. Inhaken
Hang de gordijnen eenvoudigweg volgens het klassieke systeem met de haken in de geleiders. Het zijn dubbele metalen haken. Tip: schuif slechts 1 van de 2 pinnen in de geleiders. Zo zit die met de andere ertegen vastgeklemd. Je kan de pinnen er gemakkelijk weer uittrekken wanneer de gordijnen aan een wasbeurt toe zijn.


E. Klittdrailsenban
De stores worden gedragen door rails waar klittenband op voorzien is. Schroef de houders waar de rail inklikt tegen het raamkader. Aan elk van de schuine ramen komt er een aparte store, die door de helling ook zijgeleidingen nodig hebben. Meet voor elk raam apart en kort de klittenbandrails op maat af.


F. Buisjes afkorten
Horizontaal in de stores komt er op regelmatige hoogte telkens een aluminium buisje in de stof, waar de geleiders in moeten die in de zijgeleidingen lopen. Kleef verschillende stukken samen met wat tape, zodat je ze allemaal in één keer kan afkorten. Vergeet niet ze daarna wat te ontbramen.


G. Samenstellen
Leg de stof open op een vlak oppervlak. Als je de vloer gebruikt, leg er dan een proper stuk plastic onder. Leg de klittenbandrail omgekeerd wat verder op de stof. Plooi de stof erover en druk de hoek vast. Span de stof op om ze verder op de rail te drukken. Zo zal ze mooi strak hangen. Schuif de aluminium buisjes in de gestikte lussen en schuif telkens de geleiders met lange pinnen in de uiteinden van de buisjes. Schuif de koordgeleiders op de klittenbandrail, tot ze net boven de ringen in de stof zitten. Zet ze daar vast met het ingebouwde schroefje.


H. Koorden knopen
Knoop een koord vast in elke ring onderaan de stores. Hoe breder de store, hoe meer koorden er in zullen zitten. Leid elke koord door de ringen naar boven en dan door de koordgeleiders tot buiten de rail. Daar schuif je er de ene helft van de verbinder (metalen bolletje) over en knoop je de touwen samen.

Hang de geleider dan eens voorlopig op om de touwtjes bij te regelen, zodat je aan allemaal gelijkmatig trekt en de store recht omhoog gaat.

Steek een dikkere koord door de andere helft van de verbinder, leg er een knoop in en schroef de verbinder dicht. Zo heb je 1 koord om de store open en dicht te doen.


I. Ophangen
Begin met de geleiders in het onderste aluminium buisje in de zijgeleidingen te schuiven, die je tegen het zijkader van de ramen hebt vastgeschroefd, met wat open ruimte bovenaan. Schuif zo alle geleiders erin. Dan klik je de klittenbandrail in de houders vast en zet je stops bovenaan in de zijgeleidingen.

J. Haspels

Bij stores voor een verticaal raam plaats je naast de koordgeleiders ook een koordrem op de rail. Als je de koord dan schuin trekt, ontgrendel je die en kan je de store open of dicht doen. Als de store schuin hangt, zoals hier, is een rem niet mogelijk. Dan moet je met een haspel werken. Schroef die voor elke store binnen handbereik tegen het raamkader. Als je de koord er 1 keer rond draait, is ze al geblokkeerd. Je kan de stores nu vlot optrekken en neerlaten, tot op de gewenste hoogte.

0 reacties