Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Ventilatie en luchtafvoer

Bij welke temperatuur dan ook garandeert u best altijd een goede ventilatie en luchtafvoer in uw woonruimte. Dat is zelfs strikt noodzakelijk in de badkamer en de keuken! Volg onze raad en tips voor een goede ventilatie van uw woning in deze luchtige maar handige Bricofiche!

 • Ventilatie en luchtafvoer

  PDF-formaat downloaden
 • De lucht doen circuleren

  Luchtcirculatie is noodzakelijk overal in de woning maar mag niet ervaren worden als een onaangenaam tochtgevoel.

  Luchtverplaatsing

  Naast de ingewikkelde normen om de ventilatie van een woning te berekenen, kunt u met enkele eenvoudige regels voor een efficiënte ventilatie zorgen.

  Luchtstroom

  De luchtstroom moet zich anders verplaatsen in ruimtes waar onaangename geuren hangen of die een hoge luchtvochtigheid hebben (wc, keuken, badkamer, wasplaats) dan in leef- en slaapruimtes.

  Gescheiden luchtstromen

  Dat is de beste optie als de woning meer dan twee leefruimtes heeft want de debietverschillen tussen deze twee ruimtes en de keuken of de badkamer zijn te groot.

  Luchtdebiet

  Het debiet hangt af van hoe vaak en hoeveel lucht in elke kamer moet worden ververst.
  Voor een keuken: tussen 10 en 15 maal / uur.
  Voor wc's en wasplaatsen: tussen 6 en 10 maal / uur.
  In badkamers: tussen 15 en 20 maal / uur.

  Mechanisch ondersteunde natuurlijke ventilatie

  Het uitbouwen van een efficiënte ventilatie in een woning is afhankelijk van de configuratie van de woning zelf en van de investering die men wil doen. De verse lucht stroomt de woning binnen via toevoerroosters in de ramen van de leef- en de slaapruimtes en stroomt vervolgens onder de deuren door naar de andere ruimtes in het huis. Aangezien er geen ventilatoren aan te pas komen, zijn natuurlijke ventilatiesystemen geruisloos want het zijn 'luchtstromen'. Om te vermijden dat geluid van buiten door de ventilatie naar binnen komt, kunt u geluidswerende toevoerroosters plaatsen. Deze natuurlijke ventilatietechniek heeft wel zijn beperkingen: de vervuilde of onwelriekende lucht wordt immers alleen afgevoerd door de natuurlijke luchtstroom. In moeilijke ruimtes zoals de keuken of de badkamer, is een mechanisch ventilatiesysteem noodzakelijk.

  Verbrandingslucht

  De luchtaanvoer van verbrandingstoestellen die zich in de woning bevinden, mag niet worden verward met de ventilatie die in de reglementering is bepaald en die via specifieke luchttoevoerkanalen moet gebeuren.

  Afzuigkanalen: moeten zo kort mogelijk zijn om zoveel mogelijk voordeel te halen uit het convectie-effect.

  Extractoren: in de keuken en de badkamer zuigen ze de lucht aan uit de omliggende kamers.

  Afzuigventilatoren

  Een afzuigventilator zuivert snel de vaak vochtige en de onaangename geurende lucht in keukens en badkamers, zonder hinderlijke tocht te veroorzaken.

  De geschikte plaats voor het toestel

  Een raam of een muur zijn ideaal op voorwaarde dat ze zich zo ver mogelijk van een verseluchttoevoer bevinden, dat wil zeggen meestal de deur die toegang geeft tot keuken. De afzuigventilator (extractor) moet zo hoog mogelijk worden geplaatst en liefst in de buurt van de kookplaat. Het gelijktijdig gebruiken van een afzuigkap en een afzuigventilator wordt afgeraden.

  Monteer de afzuigventilator tegenover de verseluchttoevoer.

  De afzuigventilator moet zich in de buurt van de kookplaat bevinden.

  Raamventilator

  1. Afzuiging
  2. Motorblok
  3. Binnenplaatje
  4. Roosterhouder
  5. Ruit
  6. Buitenrooster

  De ruit uitsnijden

  In de gebruiksaanwijzing bij het toestel zijn de afmetingen te vinden voor de ronde uitsnijding in de ruit waar de ventilator moet worden aangebracht. Sommige afzuigventilatoren worden op een driehoekige steunplaat bevestigd die een schuine uitsnijding bedekt in een hoek van het raam. Het uitsnijden van een ruit in een raam blijft een delicate zaak. U kunt het raam beter demonteren en op een tafel leggen om in de beste omstandigheden te kunnen werken. Ook bij een glashandelaar kunt u een ruit met een cirkelvormige uitsnijding bestellen.

  De ventilator installeren

  1. Breng het buitenrooster op de voorziene plaats aan.

  2. Bevestig de binnen- en buitenplaatjes en vergeet niet de dichtingsringen aan te brengen.

  3. Belangrijke basisregel: werk nooit aan een stroomcircuit zonder de stroom uit te schakelen.

  4. Schroef het motorblok op de steunplaat. Sluit de stroomkabel aan die van de schakelaar komt.

  5. Bevestig de binnen- en buitenplaatjes en vergeet niet de dichtingsringen aan te brengen.

  Muurventilator

  De aard en het volume van de ruimte zijn bepalend voor de afmeting en het debiet van de afzuigventilator. In wc's en wasplaatsen wordt de lucht 6 tot 10 maal per uur ververst, in badkamers 15 tot 20 maal en in keukens 10 tot 15 maal.

  Controleer, voor u in de muur boort, of er geen elektrische leidingen, waterleidingen of afvoerbuizen doorheen lopen. Muurventilatoren worden doorgaans met een telescopische afvoerbuis in pvc geleverd die u op de gewenste lengte kunt afzagen.

  1. Teken op de muur de plaats waar het toestel moet komen en geef het midden aan.

  2. Boor met een steenboor een reeks gaten op de omtreklijn van de buis. Klop het gat verder uit met een beitel. Maak bij een spouwmuur eerst het gat in de binnenwand, ga naar de andere kant en maak het gat in de buitenwand.

  3. Laat geen steengruis vallen in de ruimte tussen de muren. Dat kan aanleiding geven tot vochtproblemen.

  4. Schuif de afvoerbuis in de muur, langs beide kanten moet de rand met de muur gelijk zitten. Ga na hoe lang de buis aan de andere kant moetzijn, rekening houdend met de afwerking, en zaag de buis af.

  5. Vul de holtes met vulmiddel of PU-schuim langs de binnen- en de buitenkant. Dicht buiten af met silicone.

  6. Breng de roosters aan. Teken op de muur de plaats van de schroefgaten. Boor de gaten en breng de pluggen aan. De stroomkabel moet binnen worden aangesloten. Bevestig de buiten-en de binnenroosters.

  Gecontroleerde mechanische ventilatie (centraal ventilatiesysteem)

  Moderne woningen zijn meestal goed geïsoleerd.
  Het is bijgevolg noodzakelijk om ervoor te zorgen dat vervuilde lucht uit plaatsen zoals de keuken, het toilet en de badkamer kan worden afgevoerd.

  Gecontroleerde mechanische ventilatie enkele flux

  Principe

  Een centrale ventilatie-unit zuigt de vervuilde lucht uit ruimtes zoals de keuken, de badkamer, toiletten en dienstruimtes.
  Tegelijk wordt via dezelfde ventilatie-unit verse lucht aangevoerd in de andere kamers, zoals de woonkamer, de slaapkamers enz.
  In de leefruimtes (kamers, woonkamer) moeten luchtroosters worden geplaatst. Zo wordt in de droge ruimtes verse lucht van buiten aangezogen, naar de vochtige ruimtes gevoerd waar de verzadigde lucht vervolgens via luchtmonden wordt weggezogen en gezuiverd van vocht en geurtjes.

  1. Om luchtcirculatie mogelijk te maken, zelfs met gesloten deuren, moeten binnendeuren onderaan worden afgeschaafd tot op 0,2 cm van de grond.

  2. Het is eveneens mogelijk om een rooster te plaatsen.

  Minimaal luchtdebiet
  Aantal ruimtes Debiet keukene Totaal debiet
  enkele flux
  Totaal debiet enkele flux
  met vochtigheidsregeling
  3 45 75 15
  4 45 90 20
  5 45 105 25

  Onderhoud

  Het is ook mogelijk om een rooster in de deur te plaatsen.
  Vergeet niet de ventilatieroosters eenmaal per jaar schoon te maken.

  Afzuigkap

  Een afzuigkap dient alleen om zo snel mogelijk water- en vetdampen die boven een kookplaat ontstaan, af te voeren. Het hoge debiet van de afzuigkap voorkomt dat de dampen zich in de ruimte verspreiden.

  De meest geschikte plaats
  Een afzuigkap wordt geïnstalleerd tussen 60 en 90 cm boven de kookplaat of tussen 40 en 60 cm boven een oven. De afzuigkap wordt in de muur bevestigd of tussen twee muurkasten. Sommige modellen worden aan het plafond opgehangen.

  De afvoerbuis plaatsen
  Als u de mogelijkheid hebt om de afzuigkap op een buitenmuur te installeren, dan kunt u een toestel kiezen met luchtafvoer door de muur naar buiten. Sluit het toestel aan op een soepele afvoerbuis of op een platte buis die u boven op de keukenkasten legt die aan de muur hangen. Plaats de afvoerbuis, verbind ze met het aansluitstuk van de uitgang van de afzuigkap. Zet de verschillende stukken van de platte buis aan elkaar. Werk de luchtafvoeropening af met een roostertje of een afdekkapje op de buitenmuur.

  De afvoerbuis bevestigen
  De afvoerbuis van de afzuigkap mag niet worden gedeeld met een andere ventilator of verwarming. Ze mag nooit onder een raam of op minder dan 1,80 m hoog worden geplaatst. Als de afvoerbuis op het dak uitkomt, moet ze minstens 40 cm boven de nok uitsteken.