Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Plafondwand - Gipsplaten plaatsen op houten onderstructuur

De platen zijn in verschillende afmetingen te krijgen en in breedtes van 60cm of 1,2 meter. Het voordeel van brede platen is dat je wand of plafond sneller dicht is en je minder naden hoeft af te werken. Maar grote platen zijn ook weer moeilijker alleen te verwerken en misschien ook lastiger om te vervoeren en boven op trappen te krijgen.

  • Totaal aantal stappen
    8

Stap 1

Neem de maat op en teken dit af op de gipsplaat. De platen zijn makkelijk op maat te maken door ze aan een kant in te snijden met een stanleymes langs bijvoorbeeld een lange waterpas. Dan kan je ze voorzichtig breken over de ingesneden lijn, door er bijvoorbeeld een latje onder te leggen. De plaat is dan gebroken en zit nog vast met het karton aan de andere kant. Die kan je dan doorsnijden en dan heb je de plaat doormidden. Zorg ervoor dat je aan de randen een kleine ruimte van een cm overlaat zodat het nog een beetje de ruimte heeft om te kunnen werken.

Bevestig basislatten op het plafond (doorsnede 22 x 55 mm, tussenafstand 70 cm, max. om de 75 cm vastgezet).

Stap 2


Schroef de draaglatten vast (doorsnede min. 22 x 55 mm) om de 40 cm, loodrecht op de basislatten. Zit het regelwerk te ver uit elkaar dan kan het plafond tussen de regels gaan hangen.

Stap 3

Als u alleen werkt:
Ondersteun elke plaat met twee T-steunen.

Stap 4

U kunt de platen op de volgende manier aanbrengen:

Stap 5


Breng een eerste plaat aan in een hoek van het plafond. Spijker of schroef ze op het latwerk vast (spijkers of schroeven van 35 mm om de 20 cm). Gebruik hiervoor gipsplaatschroeven. De schroeven aandraaien tot dat de kop van de schroef net iets in de plaat is gedraaid. Op die manier kun je de schroeven goed afwerken met bijvoorbeeld plamuur.

Zorg er verder ook altijd voor dat alle verticale naden nooit doorlopen van de ene plaat in de andere. Dus eigenlijk moet je de platen als een bakstenen muur monteren. Lopen de naden wel verticaal door dan loop je het risico dat het stukwerk of de plamuur gaat scheuren en dat zal je door de verf blijven zien. Begin in het midden en werk naar de uiteinden toe.

Stap 6


Werk de rij af, de platen liggen rand aan rand.

Stap 7


Begin de tweede rij met een stuk plaat zodat het uiteinde op het midden van een lat komt te liggen.

Stap 8

De laatste rij moet perfect tegen de muur aansluiten.

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten