Delen
een rookmelder in een kamer met een volwassene en een kind op de achtergrond | un détecteur de fumée dans une pièce avec un adulte et un enfant en arrière-plan

Verplichting rookmelders in België

Rookmelders zijn onmisbaar voor je veiligheid en verplicht in België. Ze kunnen het aantal sterfgevallen bij de jaarlijks 10.000 woningbranden met 50% verminderen. Lees hier de verschillen tussen de gewesten, de regels voor huur- en koopwoningen, hoe je de juiste rookmelder kiest, waar je ze plaatst en hoe je ze onderhoudt.

Het belang van het plaatsen van rookmelders kan niet genoeg benadrukt worden, aangezien ze van cruciaal belang zijn voor de veiligheid in je woning. In België vinden jaarlijks ongeveer 10.000 woningbranden plaats, wat resulteert in gemiddeld 70 tot 100 doden en honderden gewonden. Door rookmelders te installeren, kun je het risico op sterfgevallen door brand met 50% verminderen, wat neerkomt op het redden van tientallen levens en het voorkomen van honderden verwondingen per jaar.

Bekijk al onze rookmelders
Ga snel naar

Wat is het belang van een rookmelder te plaatsen?

Het plaatsen van een rookmelder is van cruciaal belang om de veiligheid in je woning te waarborgen. Jaarlijks vinden er in België ongeveer 10.000 woningbranden plaats. Deze branden resulteren in gemiddeld 70 tot 100 doden en honderden gewonden per jaar. Rookmelders bieden aanzienlijke voordelen. Ze kunnen het risico op sterfgevallen door brand met 50% verminderen. Dit betekent dat door het installeren van rookmelders, tot 50 doden per jaar kunnen worden vermeden. Daarnaast kan het aantal gewonden eveneens met 50% dalen, wat neerkomt op honderden vermeden gewonden per jaar. Rookmelders spelen een cruciale rol in het vroegtijdig detecteren van brand, waardoor bewoners meer tijd hebben om veilig te vluchten en noodhulpdiensten te alarmeren. Het installeren van rookmelders kan jaarlijks tientallen levens redden en honderden verwondingen voorkomen, wat hun waarde en noodzaak onderstreept.

 

Het installeren van een rookmelder is essentieel voor je veiligheid. In België gebeuren jaarlijks ongeveer 10.000 woningbranden, met 70 tot 100 doden en honderden gewonden. Rookmelders halveren het risico op sterfgevallen en verwondingen, wat neerkomt op tot 50 geredde levens per jaar. Ze waarschuwen je op tijd, zodat je veilig kunt vluchten en hulpdiensten kunt alarmeren. Rookmelders redden levens en zijn onmisbaar in elke woning.

De wetgeving voor rookmelders plaatsen binnen de drie gewesten

Voor alle gewesten geldt dat brandmelders verplicht moeten voldoen aan de Europese norm NBN EN 14604 en een CE-markering moeten hebben. Deze certificering garandeert dat de rookmelders voldoen aan de minimale veiligheidseisen en betrouwbaar functioneren.Zie hieronder de regels en wetgeving rond de Plaating van verplichte branddetectoren.

In alle gewesten moeten rookmelders voldoen aan de Europese norm NBN EN 14604 en een CE-markering hebben. Dit garandeert dat ze veilig en betrouwbaar werken. Zie hieronder de regels en wetgeving rond de Plaating van verplichte branddetectoren.

Vlag van Brusselse gewest | Drapeau de la région de Bruxelles

Wetgeving Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Vanaf 1 januari 2025 gelden de volgende wetgeving voor alle eigenaars -en huurwoningen binnen het BHG:

Type Melder: Rookmelders moeten voldoen aan de norm NBN EN 14604

Technische Vereisten: Rookmelders moeten voorzien zijn van een ingebouwde batterij met een levensduur van minstens 10 jaar

Aantal en plaatsing: • Rookmelders moeten in elke gang, overloop of kamer op de weg van de slaapkamer naar de voordeur (vluchtdeur) geplaatst worden. • In woningen met meerdere verdiepingen moet er in elke ruimte die toegang biedt tot de volgende verdieping, zoals een hal of overloop, een rookmelder voorzien zijn. • Vanaf vier rookmelders moeten je verplicht gekoppelde rookmelders kopen.

 

Zie alle details op de Brusselse Overheid.Be >
een zwarte leeuw op een gele achtergrond | Un lion noir sur fond jaune

Wetgeving Vlaams Gewest

Sinds 1 januari 2020 zijn brandmelders verplicht in het Vlaams Gewest. De onderstaande wetgeving geld voor zowel huurwoningen als huiseigenaren. In alle woningtypes zoals appartementen, halfopen en gesloten bebouwingen.

Type Melder: Rookmelders moeten voldoen aan de Europese norm NBN EN 14604.

Batterijduur: De rookmelders moeten een vervangbare batterij hebben of een niet-vervangbare batterij. Deze moet deze een levensduur van tien jaar hebben.

Aantal en Plaatsing: Minstens één rookmelder per verdieping.

• Rookmelders moeten worden geplaatst in gangen die als vluchtweg dienen van elke slaapkamer naar buiten (kortste vluchtweg).

• Kelders en zolders met rechtstreekse toegankelijkheid moeten minsten één rookmelder hebben. Ook wanneer er zich een technische installatie bevindt.

 

Zie meer info op de Vlaamse Overheid.be >
een rode haan op gele achtergrond | un coq rouge sur fond jaune

Wetgeving Waals Gewest

Sinds 1 oktober 2020 is er een verplichting van rookmelders in het Waalse Gewest.

Type Melder: Rookmelders moeten voldoen aan de norm NBN EN 14604

Batterijduur: De rookmelders moeten voorzien zijn van een batterij die minstens vijf jaar meegaat.

Aantal en Plaatsing: • Minstens één rookmelder per verdieping.

• Voor bouwlagen kleiner dan 80 m² is één rookmelder voldoende. Voor grotere bouwlagen zijn twee rookmelders vereist.

• Specifieke plaatsing in de hal, op elke verdieping en in slaapkamers.

Technische Vereisten: Er zijn verder geen specifieke technische vereisten naast de batterijduur.

 

Vind alle informatie op Waalse Overheid.be

Hoe Kies Je een Rookmelder in 5 stappen?

Alle rookmelders die bij Brico & BricoPlanit verkocht worden voldoen aan de Europese norm EN 14604 en een CE-markering hebben.

Stap 1: Kies het Type Batterij

Bij het kiezen van een rookmelder is de levensduur van de batterij een cruciale factor. Hier zijn de opties die je kunt overwegen:

Batterij met een levensduur van 5 jaar Kies je voor een batterij die vijf jaar meegaat, dan hoef je minder vaak de batterijen te vervangen, wat minder onderhoud betekent. Dit is een duurzame keuze voor wie niet vaak aan onderhoud wil denken.

Batterij met een levensduur van 10 jaar Deze rookmelders hebben een ingebouwde, niet-verwijderbare batterij die tot tien jaar meegaat. Dit zorgt voor maximale veiligheid met minimaal onderhoud. Ideaal voor wie lange tijd zorgeloos wil zijn.

Zie hieronder enkele rookmelders met batterij met levensduur 5 jaar of 10 jaar bij brico.be >

 

Stap 2: Plaatsing van de Rookmelder

Waar je de rookmelder plaatst, is net zo belangrijk als het type dat je kiest. Hier zijn enkele aanbevelingen:

Plafondmontage Deze optie is ideaal voor plaatsen waar plafondmontage niet mogelijk is. Zorg ervoor dat de rookmelder minstens 30 cm van de hoek verwijderd is, zodat deze optimaal rook kan detecteren.

Wandmontage Vooral handig in ruimtes met een schuin dak of beperkte plafondruimte. Plaats de rookmelder op een hoogte waar hij effectief rook kan detecteren, maar toch gemakkelijk bereikbaar is voor testen en onderhoud.

Stap 3: Controleer de Aanwezigheid van een Testknop

Een goede rookmelder moet een testknop hebben waarmee je maandelijks kunt controleren of hij nog correct werkt. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de rookmelder altijd operationeel is. Vergeet niet om deze maandelijkse controle ook daadwerkelijk uit te voeren om maximale veiligheid te garanderen.

Onze rookmelders met testknop >

Stap 4: Kies voor Draadloos Koppelbare Opties

Overweeg of je rookmelders draadloos gekoppeld wilt hebben. Dit zijn de verschillende opties:

Slimme Rookmelders Deze rookmelders zijn verbonden met je smartphone. Ze geven je meldingen via een app, zelfs als je niet thuis bent. Dit biedt een extra laag van veiligheid en controle.

Koppelbare Rookmelders Wanneer één rookmelder afgaat, activeren alle gekoppelde rookmelders ook. Dit is vooral handig in grotere huizen, zodat iedereen in het huis meteen op de hoogte is van rook of vuur.

Basis Rookmelders Deze eenvoudige modellen bieden standaardbeveiliging en zijn ideaal voor kleine ruimtes of als aanvulling op een uitgebreider systeem.

Hittemodellen Speciaal ontworpen voor keukens of garages waar rookmelders vaak onnodig geactiveerd worden door rook van koken of dampen van auto’s. Deze modellen reageren alleen op een plotselinge temperatuurstijging.

 

Stap 5: Overweeg Extra's

Kijk ook naar de extra functies die sommige rookmelders bieden:

Kleur en Design Sommige rookmelders zijn zo ontworpen dat ze opgaan in de achtergrond met een neutrale witte kleur, terwijl andere juist opvallen door een rode kleur. Kies een design dat past bij jouw interieur en wensen.

Extra Luid Alarm Voor extra zekerheid kun je kiezen voor een rookmelder met een extra luid alarm. Dit is vooral nuttig in grote woningen of voor mensen met een verminderd gehoor.

 

 

Stap 4: Kies voor Draadloos Koppelbare Opties

  • Slimme Rookmelders: Verbonden met je smartphone.

  • Koppelbare Rookmelders: Als één afgaat, gaan ze allemaal af.

  • Basis Rookmelders: Eenvoudige modellen voor standaardbeveiliging.

  • Hittemodellen: Specifiek voor keukens of garages.

Stap 5: Overweeg Extra's

Kijk ook naar de extra functies die sommige rookmelders bieden:

  • Kleur wit meeverdedigd in de achtergrond of juist opvalt door een rode kleur

  • Extra luid alarm

 

de ruimtes in een woning en garage waar alle rookmelders kunnen plaatsen met kruisjes en vinkjes. | les zones de la maison et du garage où tous les détecteurs de fumée peuvent être placés avec des croix et des coches.

Hoeveel Plaatsen, Waar en Hoe?

Aantal en Plaatsing:

  • Minstens één rookmelder per verdieping.

  • Plaats in gangen die als vluchtweg dienen en in slaapkamers.

  • In garages en zolders zijn rookmelders niet aanbevolen vanwege uitlaatgassen en temperatuurschommelingen.

  • Vermijd het plaatsen in de nabijheid van ventilatoren, airconditioners of andere luchtstromen die de werking kunnen beïnvloeden.

  • Monteer rookmelders aan het plafond, minstens 30 cm van de muur, of hoog aan de muur, minstens 30 cm onder het plafond.

 

Iemand vervangt de batterij van een rookmelder | changer la batterie d'un détecteru de fumée

Hoe Onderhoud Ik een Rookmelder?

Onderhoud: • Test maandelijks met de testknop. • Vervang batterijen jaarlijks, tenzij je een model met een ingebouwde batterij hebt. • Maak regelmatig stofvrij.

Wat Niet Doen: Verf je rookmelder niet, dit kan de werking belemmeren.

 

Extra Veiligheidsproducten bij Brico

Naast rookmelders biedt Brico & BricoPlanit diverse andere veiligheidsproducten:

Koolmonoxidedetector met witte achtergrond. | Détecteur de monoxyde de carbone avec fond blanc.

Koolmonoxidemelders

Hij waarschuwt je tijdig voor de aanwezigheid van het gevaarlijke, onzichtbare gas koolmonoxide. Het biedt essentiële bescherming tegen vergiftiging, vooral in ruimtes met verbrandingstoestellen zoals cv-ketels, kachels en open haarden.

Alle Koolmonoxidemelders
Een rode brandblusser op een witte achtergrond. | Un extincteur avec fond blanc.

Brandblussers

Een brandblusser is jouw eerste verdedigingslinie om snel en effectief kleine branden te blussen, waardoor je je huis veilig houdt en schade minimaliseert.

Een hittedetector op een witte achtergrond. | Un détecteur de chaleur sur fond blanc.

Hittemelders

Een hittemelder detecteert snel stijgende temperaturen, biedt betrouwbare bescherming in ruimtes zoals keukens en garages, en houdt je huis veilig zonder valse alarmen.

FAQ

Deze tekst is geschreven door Anne Marie V.

Wij zijn er voor je!

Ontdek onze tips en adviezen voor je keuken, toilet en badkamer. Omdat je er trots op zult zijn, en voor minder!

Hoe onderhoud je een kachel?

onderhoud

Hoe onderhoud je een kachel?

Alles over Badkamerverlichting

Koopadvies

Alles over Badkamerverlichting

De veiligheidsnormen voor elektriciteit in een badkamer

DIY tip

De veiligheidsnormen voor elektriciteit in een badkamer

Proper afkitten

DIY tip

Proper afkitten

Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN
Menu
NaN
Taal / Langue

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +200.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten