Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Met primer verven? We vertellen je er alles over

Heb je de juiste primer voor je verfklus gekozen? Dan is het nu tijd om die onderlaag op je muur, keukenkasten of MDF-platen aan te brengen. Dit handige stappenplan helpt je op weg naar een egaal, streepvrij eindresultaat.

Wat heb je nodig?

Voor je met je primer van start gaat, controleer je eerst of je het nodige materiaal in huis hebt. Om primer aan te brengen, heb je nodig:

 • verfroller
 • blokborstel
 • verfbak
 • afdekfolie
 • spons
 • afplaktape

Draag ook steeds handschoenen, een veiligheidsbril en oude kledij en gebruik een stevige trapladder om hoge plaatsen op een veilige manier te bereiken.

Primer gebruiken of niet?

Met een primer hecht je verf beter, treedt er minder kleurverlies op en geniet je langer van een mooi resultaat. Toch is het niet altijd nodig om op bepaalde ondergronden primer aan te brengen. Je kunt dit testen door de ondergrond met een spons te bevochtigen. Krijgt je muur of plafond een donker kleur, dan neemt die water op en moet je primer aanbrengen. Als het water meteen van de ondergrond afloopt, hoef je niet per se een primer aan te brengen. Bevinden er zich vochtplekken op de muur of het plafond? Dan behandel je die eerst met een isolerende muurverf of isolatielak.

 • Totaal aantal stappen
  4

Stap 1: de kamer voorbereiden

Maak de kamer volledig leeg zodat je voldoende ruimte hebt om te werken. Bedek de vloer met afdekfolie en plak kozijnen, plinten, lichtschakelaars en stopcontacten af met afplaktape. Zo vermijd je dat er primer of grondverf terechtkomt waar dat niet moet.

Stap 2: de primer voorbereiden

Roer de primer goed met een roerstok of verfmixer. Giet de grondverf vervolgens in een verfbak of zet een rooster in je emmer zodat je altijd de juiste hoeveelheid verf gebruikt.

Stap 3: de primer verven

Rol je verfroller enkele malen in de bak en schilder steeds van beneden naar boven. Als je van boven naar beneden schildert, duw je de primer uit de roller en komt die op de grond terecht. De gemiddelde grondverf laat je per laag het best zo’n acht uur drogen. Omdat een primer op basis van terpentine langer moet drogen dan een primer op waterbasis, raadpleeg je het best toch even de verpakking.

Schilder je een onbewerkte muur? Breng dan voor het beste resultaat twee lagen primer aan.

Brico en BricoPlanit helpen je graag

Ben je op zoek naar meer advies om de juiste verf of materiaal te kiezen? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

 • Meer dan 150 winkels

 • Snelle ophaling in de winkel

 • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten