Ondanks het beeld die de ‘aprilse grillen’ bij je oproepen, is april de tuinmaand bij uitstek. Geniet van die eerste lentemomenten en bereid je tuin voor op de warme dagen die de zomer te bieden heeft. Deze kalender loopt over van de tuintips en herinnert je aan de taken die jij deze maand het best onder handen neemt. We vliegen erin!

Het weer in april

De maand april is een allegaartje van warm en koud weer, heel wat zonneschijn en niet zo veel neerslag. In april kun je je verwachten aan temperaturen van 5°C tot 15°C, rond de 50 mm neerslag en gemiddeld 156 uur zon.

Klussen in de tuin in april

April is de perfecte maand om naar hartenlust te klussen in je tuin. Lees even mee.

Tuintips: de moestuin

Tijd om je moestuin onder handen te nemen. Er staan dan ook heel wat taken op het programma. Deze maand is het weer goed genoeg om heel wat zaaiwerk van je to-dolijstje te schrappen. April is bijvoorbeeld perfect om eenjarige en winterharde groenten zoals wittekool, rodekool, spruiten en bloemkool te zaaien. Hou je van komkommer, tomaat, aubergine of paprika? Haal dan maar gauw zaadjes in huis en zaai ze in je moestuin!

April is ook de aspergemaand. Van zodra de temperatuur boven de 10°C kruipt, zijn ook de erwten en bonen aan de beurt. Spelen de aprilse grillen je parten? Dan is een serre een goede optie. Zo zijn je groenten en kruiden steeds beschermd van weer en wind en kunnen ze goed groeien.

Tuintips: de boomgaard

Ook je boomgaard kan deze maand de nodige aandacht gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de takken van je jonge fruitbomen voorzichtig uitbuigen met een touw, of anders gezegd, doorbuigen zodat ze horizontaal kunnen groeien. Dat bevordert de vruchtbaarheid en bloei.

Verpot je bessenstruiken en bemest ze met een meststof met een hoog stikstofgehalte. Voor mooie wijnranken in september, plant je je druivenboom ook het best deze maand. Voorzie ze van een goed zonnig plekje. In de lente komt echt alles terug tot leven. Ook insecten zullen hun weg terugvinden naar jouw tuin. Vanaf temperaturen boven 10°C kun je insecticiden gebruiken om je planten en bomen te beschermen. Je vindt trouwens ook ecologische varianten om insecten te bestrijden. Lees vooraf de handleiding en gebruik steeds de juiste dosissen.

Tuintips: de siertuin

Na een lange winter begint ook je siertuin weer stilaan te groeien. Tijd om je gazon onder handen te nemen. Je merkt waarschijnlijk dat je gras er een beetje hobbelig uitziet en wat kleurverschillen vertoont. Maai vanaf nu elke maand je gazon en bemest het om de twee maanden. Met een goede grasmaaier straalt je tuin weer in een-twee-drie.

Laat je buitenplanten en terrasfruitbomen na een lange winter binnen even wennen aan de kou. Zet ze overdag buiten en haal ze ’s nachts weer binnen. Heb je in het najaar geen heesters of rozen gepland? Dan is nú het moment om dat te doen. Je rozen bereiken in de zomer hun mooiste punt.

Inrichting van je tuin

In april kun je je tuin alvast voorbereiden op die heerlijke zomeravonden. Verfraai je terras, neem je vijver onder handen en geef ook je tuinmeubels wat extra aandacht.

Muurtjes en tuinborders

Wil je rond bepaalde delen van je tuin of terras een border? In ons assortiment vind je verschillende materialen voor decoratieve tuinborders. Creëer de mooiste bloemperken en vul ze met blauweregen of andere balkonplanten.

Vijveronderhoud

Ook deze maand spendeer je het best weer wat tijd aan je vijveronderhoud. Schep dode bladeren en andere resten uit je vijver. Voor de gezondheid van je vissen is voldoende zuurstof in je vijver belangrijk. Planten zoals algen zijn een handige hulp. Deze maand is ook het ideale moment om je vijver op te leuken met drijvende waterplanten zoals waterlelies. Heb je nog geen vijver en ben je een handige Harry of Harriëtte? Bouw je vijver dan zelf met onze stap-voor-stap.

Een fontein of waterval toevoegen aan je vijver

Met een fontein kun je je vijver extra opfleuren. Controleer of er een veilige toegang is tot het elektriciteitsnet. Je buitenstopcontact moet een IP X4 zijn. Wil je je vijver afwerken met een waterval? Dan zijn er heel wat prachtige prefabexemplaren, maar op een zelfgemaakte waterval kun je natuurlijk nog nét dat tikkeltje trotser zijn. Met een rots, een hoop stenen en een fonteinkop kom je al een heel eind. Verbind de vijverslang die het water uit de vijver haalt aan de achterkant van de rots. Loopt het water van een hoger niveau, dan heb je een geslaagde helling. Je kunt ook extra niveaus creëren. Zorg ervoor dat de materialen van je waterval een geheel vormen met je tuin.

Houten tuinmeubels kiezen

Je terras is de plaats om in de zomer uit te rusten en te genieten van de zon en heerlijke temperaturen. De geschikte tuinmeubels kiezen, is dus heel belangrijk. Denk je aan een houten tuinset? Er zijn heel wat verschillende houtsoorten waaruit je kunt kiezen. Teakhout is hét tuinhout bij uitstek. Het is goed bestand tegen vocht en parasieten, maar behandel het wel tegen uitdroging en verbleking. Exotische houtsoorten uit Brazilië, Afrika en Azië zoals Jatoba en Ipé zijn weinig tot niet vatbaar voor vocht en parasieten. Stel dit type hout niet te veel bloot aan de zon en behandel het regelmatig tegen dehydratatie. Ook eucalyptus is populair, maar minder geschikt als meubelhout. Noordelijke houtsoorten zoals grenen en ceder zijn niet onderhevig aan verrotting en parasieten.

Tuinmeubels behandelen

Heb je al een tuinset? Dan is het belangrijk dat je die goed onderhoudt. Tuinsets in hout moeten bijvoorbeeld om de zo veel tijd behandeld worden. Zo blijft het hout in goede staat en kun jij langer genieten van je tuinmeubels. Elke houtsoort is anders en vereist dus ook een andere manieren van behandeling en onderhoud. Als je bijvoorbeeld je teakmeubels niet behandelt, zullen ze na een tijdje verkleuren naar een grijsachtige tint en ontstaan er kloofjes. Sommige mensen houden net van die kleur, anderen verkiezen glanzende tuinmeubels.

Voor een geoliede look, behandel je je teak tot drie keer per jaar met een houtbeschermer. Ook voor exotische houtsoorten zijn er de juiste houtbeschermers. Kies in de wintermaanden voor extra bescherming en berg je meubels op een droge plek op of bescherm ze met een zeil.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Alle stappen doorlopen? Dan moet je enkel nog je terrasmeubels klaarzetten en … genieten maar! Op zoek naar het juiste tuingereedschap of advies om je tuin nog meer te laten stralen? Lees de inspiratie-artikels op onze blog  en in onze tuincatalogus of laat je bijstaan door een van onze experts in je Brico-en BricoPlanit-winkel.