Op je prachtige houten terras genieten van de late avondzon, met een wijntje of een goed boek in de hand, of juist gezellig met vrienden aan tafel… Het is een populair beeld in de Belgische tuinen. Reden te meer dus om nog voor de zomer je eigen houten terras aan te leggen! Voor je hiermee begint, sta je echter best even stil bij welk hout je kiest.

Omdat een terras alle weersomstandigheden moet trotseren, moet terrashout klimaatschommelingen en vocht kunnen bolwerken en dus sterk zijn. Daarom kies je best voor hout van de hoogste duurzaamheidsklassen.

Dit is de top 3 van de populairste houtsoorten voor een terras met hun voor- en nadelen. Zo maak je een weloverwogen keuze.

1. Teak

Teak (Tectona grandis) is een Aziatische houtsoort van – naargelang de afkomst – duurzaamheidsklasse 1 tot 3. Geschaafd heeft teak een bruin à oranje kleur, na enkele weken in de zon wordt het effen bruin. Teak wordt vaak in één adem genoemd met een houten terras.

freshpalace.com

Voordelen

- Compacte structuur
- Weinig onderhoud nodig


Nadelen

- Minder duurzaam dan Ipé
- Duur

Behandeling

- Teakolie
- Teakolie spray
- Teakolie Waterproof

2. Bangkirai

Bangkirai is bruingeel tot roodachtig hout, afkomstig uit de regenwouden van Indonesië en Maleisië. Bangkirai of bankirai is de commerciële naam voor Yellow Balau. Omwille van de prijs-kwaliteitsverhouding is Bangkirai uitstekend terrashout.

Voordelen

- Uitstekende prijs-kwaliteit
- Blijft duurzaam ondanks kwaaltjes

Nadelen

- Soms scheurtjes omwille van de zon
- Vervormt soms een beetje op lange termijn
- Kan heel glad worden in de winter

Behandeling

- Bangkirai Antislip
- Bangkirai Olie
- Bangkirai Olie Spray

3. Ipé

Ipé is tropisch hardhout van duurzaamheidsklasse 1 uit Brazilië dat zowel voor binnen- als buitentoepassingen wordt gebruikt. Typisch is de fijne nerf. Omdat het geen splinters vormt, is Ipé erg populair voor een terras in hout rond het zwembad.

terrasse-nature.com

Voordelen

- Duurzaamheidsklasse 1
- Zeer hard en zwaar

Stabiel

- Vormt geen splinters zodat je er met blote voeten op kan

Nadelen

- Krimpt bij het drogen wat voor spleten zorgt.
- Wordt pijlsnel duurder

Behandeling

- Bangkirai Olie
- Terrashoutbeits
- Ontgrijzer voor alle Buitenhout