Tijdens uw verbouwingswerken en zeker binnen het kader van een renovatie zult u ongetwijfeld nieuwe wanden moeten bouwen, of het nu is voor het ontwerpen van een eenvoudige kast, het aanpassen van een ruimte, het ontwerpen van een nieuwe kamer of het verdubbelen van de warmte- en geluidsisolatie van uw bestaande muren.

Wat zijn de meest geschikte materialen en technieken? En welke verschillende soorten wanden zijn er?


2 belangrijke soorten wanden

Wanden met een 'vochtige' opbouw
De constructie gebeurt met behulp van lijm of mortel: te gebruiken bij kleine of middelgrote oppervlakten. Voorzie bij deze materialen groeven voor het doortrekken van kabels.

Om u te helpen: Dosering van mortel en beton


Zorg er steeds voor dat uw vloer (plankenvloer, parket, vloertegels...) het gewicht van de nieuwe muur kan dragen.


Wanden met een 'droge' opbouw
De opbouw op een houten of metalen geraamte is geschikt voor grote oppervlakken en maakt het doortrekken van elektrische kokers en het aanbrengen van isolatiemateriaal mogelijk. Lichter en beter geschikt voor de constructie op een plankenvloer op een verdieping.Gipsplaten
Ze bestaan in verschillende kwaliteiten afhankelijk van het gebruik: vochtwerende platen voor het gebruik in vochtige kamers of platen met speciale ingewerkte geluids- en/of warmte-isolatie. In dat geval worden ze gevoerd met steenwol, piepschuim...

Zie voor het aanbrengen en de constructie van wanden uit gipsplaten:

Gipsplaat aanbrengen op rail
Gipsplaat aanbrengen


Honinggraatpanelen
Bestaan uit twee gipsplaten die verbonden worden door een geraamte van honinggraatkarton, deze panelen worden voornamelijk gebruikt wanneer het noodzakelijk is lichte wanden te hebben, vaak op een verdieping of onder het dak, op oude plankenvloeren...

Zijn zeer snel te monteren, deze panelen worden geplaatst op geleiders en passen in elkaar met wiggen of verbindingsstukken.


Glastegels
De glastegels, die behoren tot een aparte klasse voor de wanden, kunnen zowel vochtig als droog geplaatst worden, afhankelijk van het model.

Ze maken het mogelijk afscheidingen te maken met behoud van de helderheid.


Voorbeeld van 'vochtige' wandbouw: De bouw van een wand uit gipsplaten

De meest gangbare dikten voor dit materiaal zijn 7, 8 en 10 cm, vol of met honinggraatstructuur (lichter en ademend) in een klassieke versie of een waterafstotende versie voor vochtige ruimten.Zet de lijnen van de toekomstige wand uit met behulp van een metsersprofiel en een waterpas. Gebruik voor het plafond eerder de slaglijnmolen. Controleer of uw hoeken goed recht zijn met behulp van een winkelhaak of controleer met de regel van 3-4-5 (stelling van Pythagoras):

Zet een maatstreep op 60 cm. Een tweede op de andere muur, op 80 cm en verbind ze. De afstand ertussen zou 100 cm moeten zijn wanneer uw hoek recht is.

Duid indien nodig de plaats van deuren en andere openingen aan.

Zie: Een binnendeur plaatsenPlaats tijdelijk wiggen langs uw tracé. Met touw maakt u een schuifsysteem zoals op het plan.

Dit zal u helpen uw platen goed te plaatsen.


Om de goede bevestiging van uw wand aan de muur te verzekeren, maakt u een groef die enkele centimeters diep en lichtjes breder is dan uw platen langsheen de wig.

U zet er uw elementen in vast met lijm voor het bouwen met gipsplaten.

Om opstijgend vocht te voorkomen in vochtige kamers, lijmt of schroeft u een U-vormig onderstuk vast aan de vloer en gebruikt u waterafstotende tegels.

Anders kunt u een dichtingsstrip toevoegen.

Deze vermijdt de overdracht van geluid en trillingen door uw wand (Vastkleven aan de vloer en aan het plafond).

Maak uw lijm klaar, deze blijft ongeveer 1 uur bruikbaar.

Lijm uw eerste plaat aan de gleuf en het onderstuk.

De holle delen (sponningen) worden naar de muur en de vloer gericht.Controleer daarna zorgvuldig of de eerste plaat waterpas staat.


Plaats vervolgens de rest van de eerste rij platen door de sponningen met lijm te bestrijken en ze te stabiliseren met behulp van een hamer met rubberen kop en een stuk hout om de hoeken niet te beschadigen.

Verwijder het teveel aan lijm, zonder dit open te strijken, en strijk de voegen glad voordat de lijm kan opdrogen.

Om te beginnen aan de volgende rij en de voegen correct te laten kruisen, zaagt u een plaat middendoor (dit materiaal kan eenvoudig doorgezaagd worden met behulp van een handzaag).

Indien u dit niet doet, zal uw muur geen stand houden.
Breng de lijm met een truweel gelijkmatig aan in het holle gedeelte, de lijm moet lichtjes overlopen.

Plaats de rest van de platen van de rij door ze te stabiliseren met een hamer met een rubberen kop en een stuk hout om de hoeken niet te beschadigen.


Naarmate de bouw van de wand vordert, controleert u zorgvuldig en regelmatig of alles nog waterpas staat.

Indien uw wand erg lang is, plaatst u om de 4 m een verstevigingspaal.

Voor hoge wanden gebruikt u platen van 10 cm breed alsook (houten of metalen) verstevigingspalen en laat u wanneer u halfweg bent de wand eerst volledig drogen.

Om een hoek te maken in uw wand, haal een deel van de tap weg met de zaag en de hamer met rubberen kop om de overgang naar de volgende rij platen mogelijk te maken.


Kruist u de platen zoals op het plan.

Laat de platen uitsteken die u vervolgens zult afzagen door de wand te volgen met de zaag.

Voor een gelijkmatige afwerking van de hoeken en voor meer stevigheid lijmt u versterkingslijsten op de hoeken en op de uiteinden van uw wand.Om te eindigen kleeft u een dichtingsstrip tussen het plafond en de wand.

Zaag uw platen die de verbinding met het plafond zullen vormen en voorzie daarbij een vrije ruimte van minstens 2 cm.

Daarna vult u de overgebleven ruimte tussen het plafond en langs de groeven met een mengsel van lijm en gips.

Zodra de muur goed droog is, schraapt u het teveel aan lijm weg en brengt u de afwerking van uw keuze aan.

Betegeling kan er rechtstreeks op aangebracht worden. Voor een afwerking met verf, dicht u de voegen en oneffenheden en brengt u een egalisatielaag en een onderlaag (primer) aan.


Zie voor hulp bij de constructie ook:

Maken en plaatsen van een wandkast
Goed gereedschap voor goed schuren
Een binnendeur plaatsen

Zie voor hulp bij de afwerking ook:
Plaatsen van steenstrips
Aanbrengen van muurtegels