Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN

Glas vervangen doe je zo

Wanneer het glas van je raam een witte waas vertoont, beschadigd of lek is, wordt het tijd om het te vervangen. Dit is niet alleen veiliger, het bespaart ook energie en voorkomt tocht in huis. Wij helpen je graag! 

Wanneer het glas van je raam een witte waas vertoont, beschadigd of lek is, wordt het tijd om het te vervangen. Dit is niet alleen veiliger, het bespaart ook energie en voorkomt tocht in huis. Wij helpen je graag! 

Een glazenpaneel leunt tegen een sofa | Un panneau de verre s'appuie sur un canapé
Ga snel naar
Zes geblindeerde ramen naast elkaar | Six fenêtres aveugles l'une à côté de l'autre

Meet jouw nieuwe glas op

Natuurlijk moet je eerst het nieuwe glas in huis halen. Gebruik een meetlint om de binnenkant van de sponning op te meten. De sponning is niet altijd even recht. Houd het glas daarom iets kleiner, zo compenseer je eventuele ongelijkheden. Als je enkelglas gaat vervangen, haal je 5 millimeter van de metingen af en voor dubbelglas 7 millimeter.

Bekijk ons glasassortiment

Stap 1 | Verwijder het oude glas

Start met het weghalen van het oude glas. Verwijder als het glas gebroken is eerst de grote, losse stukken. Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril om ongelukken te voorkomen.  

Ga daarna verder met een breekmes om de kitranden weg te snijden en de glaslatten weg te halen. Start met de onderste lat en gebruik een beitel of plamuurmes om deze los te maken. Een nijptang kan handig zijn om de nagels te verwijderen. Doe hetzelfde voor de latten aan de zijkant en bewaar de bovenste lat voor het laatst.  

Pas wel op, het glas staat nu los in de sponning. Verwijder het voorzichtig, voor grote ruiten is een speciale zuignap aan te raden.  

Stap 2 | Glasband aanbrengen

Maak daarna de sponning en de glaslatten grondig schoon. Verwijder de overgebleven kit en eventuele nagels. Oude verf schraap je weg met een verfkrabber.    Kleef vervolgens een strook glasband op het kozijn, breng de strook 2 millimeter van de rand aan. Herhaal dit voor de glaslatten. 

Stap 3 | Glas plaatsen

Je kunt nu het nieuwe glas plaatsen. Plaats eerst glasbokjes in de sponning :   

  • Voor een onbeweegbaar kozijn : plaats 2 glasblokjes van ongeveer 3 millimeter onder de ruit.  

  • Voor een kozijn dat open kan : plaats 1 verticaal glasblokje net boven de onderste hoek en 1 aan de onderkant van die hoek. Aan de andere kant plaats je een blokje bovenaan, net onder de bovenhoek. 

Ga je dubbelglas vervangen? Zorg dan dat de kant met de dikkere ruit aan de buitenzijde komt en de dunnere ruit aan de binnenkant.  

Nu kun je voorzichtig de ruit plaatsen, gebruik één hand om de ruit vast te houden. Bevestig eerst de bovenste glaslat met behulp van een tacker of een hamer en nagels. Zorg dat je het glas hierbij niet raakt. Vervolgens plaats je de glaslatten aan de zijkanten en de onderste lat maak je als laatste vast. 

Stap 4 | Kitten en schilderen

De volgende stap is het kitten van de aansluiting tussen het glas en de glaslatten. Zorg ervoor dat de kit goed in de aansluiting komt. Besproei de kit met zeepsop en strijk het glad met een plamuurmes. Daarna kun je de gaatjes in de glaslatten opvullen met plamuur.  

Als de kit goed droog is, is het tijd om je ramen volledig te schilderen. Plak de randen van het raam goed af om te voorkomen dat er verf op komt. Verwijder de tape zodra je klaar bent met schilderen om beschadiging te voorkomen.  

Kies een mooie lak en gebruik een kleine verfborstel voor de hoeken. Voor grotere delen is een lakroller handig.  

Maak de klus af door je nieuwe raam goed te zemen – als de verf droog is natuurlijk.  

Alles om je raam te vervangen

Is het vervangen van glas de volgende klus op je to-do lijst? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent! Verzamel de spullen die je nodig hebt voor dit project– zoals glasblokjes, een flinke tube kit, een handige nijptang en glasband.

Brico staat voor je klaar

Laat het glas in de juiste maat snijden, neem een bestelwagen mee voor een veilige rit naar huis of huur het gereedschap dat je nodig hebt om de klus te klaren.  

Iemand zaagt hout met een houtzaag | Quelqu'un scie du bois avec une scie à bois

Glas op maat snijden

Heeft jouw raam een specifieke afmeting? Laat het glas dan eenvoudig op maat snijden in jouw Brico-winkel.  

Glas versnijden
Drie bestelbusjes op een rij | Trois camionnettes à la suite

Bestelwagen huren

Scherven brengen ongeluk, dus dat breekbare glas wil je natuurlijk veilig naar huis vervoeren. Als je niet voldoende ruimte in je auto hebt, kun je altijd één van onze bestelwagens huren.  

Man en vrouw met boormachine | Homme et femme avec perceuse

Huur gereedschap

Goed gereedschap maakt jouw klus een stuk makkelijker. Huur bijvoorbeeld een zuignap om jouw raam uit de sponning te tillen of een steiger om bij ramen op grote hoogte te komen. 

Glaslatten

 Weet je niet zeker of je glaslatten nog een tweede ronde aankunnen? Dan is dit hét moment om ze te vervangen. Zo zijn ze in goede staat en heb je de komende jaren geen omkijken naar jouw raam. 

FAQ

Wij zijn er voor je!

Ontdek onze bouw tips en adviezen. Want zelf gemaakt is slim bespaard!

Moeilijke rondingen uitzagen

DIY tip

Moeilijke rondingen uitzagen

 Je huis isoleren – onze tips

Inspiratie

 Je huis isoleren – onze tips

Welke plinten moet ik kiezen?Welke plinten moet ik kiezen?

Koopadvies

Welke plinten moet ik kiezen?

Ophangen zonder afmeten

DIY tip

Ophangen zonder afmeten

Tegels voegen

Stappenplan

Tegels voegen

Wandtegels zettenWandtegels zetten

Stappenplan

Wandtegels zetten

Je buitenkozijnen en buitendeuren schilderen

Stappenplan

Je buitenkozijnen en buitendeuren schilderen

Gipsplaten monterenGipsplaten monteren

Stappenplan

Gipsplaten monteren

Pvc-vloeren

Stappenplan

Pvc-vloeren

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten