Filteren

 • Merken
 • Prijs
 • Aankoopmogelijkheden
 • De beste prijzen
 • Geleverd in opbergmiddel
 • Gewicht
 • Volume
2 producten

  Sencys blikschaar links 250mm
  Sencys blikschaar links 250mm
  15% korting
  Blikscharen
  Sencys blikschaar rechts 250mm
  Sencys blikschaar rechts 250mm
  15% korting
  Blikscharen
  Brico card

  Geniet van exclusieve promoties met de kaart

  Log in voor nog meer voordelen.

   Blikscharen kopen bij Brico/Plan-it

   Om dunne metalen te knippen zul je gebruik moeten maken van een zogenaamde blikschaar. Het wordt blikschaar genoemd, omdat blik een voorbeeld is van een dunne metaalsoort. Blikscharen worden ook wel plaatscharen, plaatblikscharen of gatscharen genoemd. Er zijn verschillende soorten blikscharen. De dikte van de plaat bepaalt de keuze van de blikschaar. Met een blikschaar is het mogelijk metaal te knippen, zoals je papier knipt met een gewone schaar. Het knippen van blik vereist echter meer kracht. Daarom heeft de blikschaar extra lange benen en is het snijvlak van gehard staal. Bij Brico/Plan-it koop je nu voordelig blikscharen of andere plaatscharen waarmee jij je metaal naar wens kunt bewerken.

   Soorten blikscharen

   Er zijn veel verschillende plaatscharen verkrijgbaar. De blikschaar is vooral geschikt om dun metaal, zoals blik te knippen. Je kunt met een blikschaar vooral goed kleine, rechte stukken knippen. Ronde vormen gaat wat lastiger met een blikschaar, omdat de messen van deze schaar recht zijn. Voor het knippen van ronde vormen gebruik je beter een rondbekschaar. Deze schaar heeft een rond mes aan de onderzijde. Een gat maak je met een gatschaar. Deze schaar heeft twee ronde messen. Dikke platen kun je knippen met behulp van een stokschaar. Deze schaar wordt aan een kant bevestigd in een bakschroef zodat hij goed op zijn plaats blijft. De lange kant van de schaar (de stok) wordt dan naar beneden gebracht om te knippen. Op de stok kan meer druk worden uitgeoefend, waardoor deze schaar in staat is door dikker materiaal te knippen.

   Werkwijze blikschaar

   Neem de juiste blikschaar voor de te gebruiken plaatdikte. Op de website van Brico/Plan-it kun je in de beschrijving lezen over de capaciteit van de blikscharen. Als je een te dikke plaat knipt, kan de schaar beschadigen. Voor dikker materiaal kun je beter een stokschaar of elektrisch gereedschap gebruiken. De blikschaar is geschikt om kleine, rechte stroken te knippen. De plaat moet tijdens het knippen met de hand omgebogen worden. Ben je rechtshandig, dan neem je de schaar in de rechterhand aan de handgrepen vast. Met de linkerhand wordt de plaat vastgehouden. Kijk goed uit dat deze hand niet tussen de messen komt tijdens het knippen. Blikscharen zijn zeer scherp en kunnen ernstige verwondingen veroorzaken. Besteed bij het knippen van metaal dan ook serieus aandacht aan alle veiligheidsaspecten. Bij Brico/Plan-it kun je online al je handgereedschap bestellen, waaronder ook kabelscharen en boutenscharen van merken als Sencys en Ironside.