Er bestaan enorm veel variaties en soorten verf: verf voor verschillende oppervlaktes, glanzende verf, matte verf, verf waar je houtnerven kan zien, primers, metaalverf, harde verf voor de vloer, ... Als beginnende klusser kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. Wij geven je een overzicht van elk type verf!

Wat is verf?

Verf is de verzamelnaam van alle mogelijke soorten: acrylverf, alkydverf, lakken, beitsen, latex, ... Verf is een chemisch product dat van je huis een thuis kan maken. Sommige soorten dienen voornamelijk om andere verfsoorten er beter te laten uitzien (vb. primers), sommigen hebben leuke extra eigenschappen (vb. magneetverf) maar de grootste eigenschap is dat het je ondergrond een beschermlaag geeft.

We gaan stap voor stap alle verfsoorten af. Volg onze workshops en wordt een echte expert over verven of muren & plafonds verven.

Wat zijn primers?

Primers (of grondverven) zijn de eerste laag op een ondergrond die zorgt voor een optimale hechting tussen de ondergrond en de volgende verflagen. Dit soort verf wordt dikwijls gebruikt om de ondergrond te egaliseren, en zo dus een mooier effect te geven aan volgende lagen. Meerdere lagen schilderen verlengt de levensduur van de verf en zorgt dat de kleuren veel beter uitkomen.

Dit is de eerste laag die je dient aan te brengen op ELK type ondergrond (ook zelfs verschil buiten en binnen), om je verf er zo goed mogelijk te laten uitkomen. Voor elk type ondergrond bestaat er wel een speciale primer. Zorg dat je de juiste primer koopt voor jouw klusproject!


Wat is het verschil tussen matte verf, zijdeglans en hoogglans?

Voor de meeste ondergronden ga je moeten beslissen hoeveel glans je aan een element wilt geven. Wil je een bepaalde muur er doen uitspringen? Moeten de plinten rond een venster in een muur extra opvallen? Wil je een ruimte er kleiner doen uitzien, of net groter? Een muur meer naar je toebrengen? Een grote keuze hiervoor is welke glansgraad je verf moet hebben. De glansgraden zijn mat, zijdeglans en hoogglans.

  • Zoals de naam al aangeeft, weerkaatst matte verf (ook doffe verf genoemd) het licht niet. Dit soort verf gebruik je dus best niet op oppervlaktes waar weinig zon op komt zonder de bedoeling het er 'donker' te laten uitzien. Deze verfsoort is eerder sober en kwetsbaarder. Ze voelt wat ruwer aan en stof blijft er makkelijker in hangen. Meestal wordt dit soort verf gebruikt voor oppervlaktes, muren en kamers die minder te verduren hebben (bvb. slaapkamer (niet van kleine kinderen), het plafond, de studeerkamer, ...).
  • Zijdeglansverf is de meest verkochte soort verf. Dit komt omdat deze verfsoort de meest veelzijdige versoort is. Zijdeglans reflecteert een klein beetje het licht, wat een kleine glans geeft aan muren zonder het teveel te laten opvallen. Deze verfsoort geeft zowel een goed dekkend vermogen als een gemak in onderhoud (je makkelijk muren, geverfd met dit soort verf, schoonmaken met zeep!) Ze kan worden gebruikt in alle kamers van het huis.
  • Hoogglans is perfect om een ruimte groter te doen lijken, door haar spiegelend effect. Je dient wel op te letten, een hele ruimte in hoogglansverf schilderen kan zorgen voor teveel schittering bij lichtinval en meer last dan genot om een ruimte binnen te komen. Hoogglans is voornamelijk goed voor houtwerk of in combinatie met matte muren, om een bepaalde muur te doen uitspringen. Je kan dit ook gebruiken voor deuren, meubels, ... Maar je kan het zeker ook gebruiken voor de badkamer en de keuken, aangezien dit soort verf heel waterbestendig is. Zorg wel dat je muren perfect zijn, kleine foutjes worden ook mee benadrukt!

Hoe dan ook is het belangrijk om, als je met kleuren werkt, zien dat je ze juist combineert.

Wat is het verschil tussen lak, vernis en beits?

Lak, vernis en beits zijn drie verfsoorten die het meeste voordeel hebben wanneer je deze gebruikt bij een houten oppervlakte:

  • Met beits breng je een transparante of dekkende laag aan om hout op te smukken of een kleurtje te geven. In tegenstelling tot lak en vernis dringt beits zich gedeeltelijk in het hout, waardoor je een natuurlijker effect krijgt. Beitsen voor buiten hebben ook vaak UV-bescherming en een vochtregulerende werking. Zo blijft je hout gezond, voorkom je verkleuring en ziet hij er ook eens extra mooi uit!
  • Lakken is je tuinmeubelen voorzien van een laagje bovenop het hout. Hierdoor verdwijnen de nerven in het hout. Lak is ideaal als je een houten oppervlakte hebt, maar het niet te zien mag zijn. Door te lakken kies je om je hout te beschermen in enkele dikke lagen.
  • Als je kiest voor vernis, voorzie je je hout van een licht glanzende, ondoordringbare laag. Vernis beschermt daardoor heel goed. Bij vernis blijft de nerfstructuur van het hout zichtbaar. Dat is niet het geval bij lak. Door je tuinmeubelen te vernissen, bescherm en kleur je tegelijkertijd. Het is belangrijk om het juiste vernis op het juiste hout te gebruiken. Vraag gerust in de winkel welke je best gebruikt. Vernis zorgt ervoor dat je hout stevig en gezond blijft, zonder dat je deze dient te kleuren, en dus de 'natuurlijke' look naar voor kan schuiven.

Wat is het verschil tussen acrylverf en alkydverf ?

Acrylverf en alkydverf zijn moeilijk namen, maar eigenlijk zijn het 2 verfsoorten die te onderscheiden zijn. Eerst een kleine introductie: Wat is acrylverf en wat is alkydverf?

Acrylverf is

  • Verf voor binnen, alhoewel er ook variaties bestaan voor buiten
  • Verf met een waterbasis. Dit wilt zeggen dat bij het maken van de verf, er gekozen werd om te vertrekken van water. Deze soort zal minder hard ruiken, droogt snel, vergeelt niet, is elastischer en beter voor het milieu.
  • Hecht redelijk op gewone verf
  • Vergt speciale borstels en rollers. Deze kan je terugvinden in ons aanbod
  • Overschilderbaar in 6 tot 8 uur
  • Niet meteen sterk glanzend, maar eerder zijdeglans (licht glanzend) of mat

Alkydverf is

  • Voor binnen en buiten
  • Vaak op terpentinebasis. Dit wilt zeggen dat er gekozen werd om te vertrekken van terpentine in plaats van water. Terpentine is een kleurloze, heldere vloeistof gebaseerd op aardolie met een typische sterke kerosine-achtige geur. Het maakt de verf een stuk duurzamer, zorgt makkelijker voor een hogere glansgraad en zijn ze makkelijker te verwerken en beter vloeibaar. Deze verf droogt wel trager en indien buiten kan deze verfsoort makkelijk vergelen.
  • Verdunbaar met terpentine
  • Hecht niet op acrylverf
  • Overschilderbaar in 16 uur
  • Heel sterk glanzend effect

Voor binnen wordt dikwijls acrylverf gebruikt. Dit bevat de doffe en zijdeglans-verfsoorten. Alkydverf daarentegen is vooral voor lakken en wordt dikwijls gekozen om buiten te schilderen (aangezien verf met een oliebasis sterker tegen verschillende weersomstandigheden kan) en om binnen extra nadruk te leggen op bepaalde elementen (bijvoorbeeld een kleine muur, meubels, omranding van een venster, ...).

Moet je dus een muur binnen schilderen? Dan koop je best een primer en dan een acrylverf! Ontdek ons aanbod voor alle types verven!

Wat is latexverf?

Latexverf is een speciale soort verf die vooral voor binnenmuren en plafond bestemd is. Het is geen acryl- of alkydverf, maar een speciale verfsoort op waterbasis. Latexverf is heel geschikt voor je binnenmuren en het plafond.

Deze verfsoort op waterbasis is erg gemakkelijk in gebruik en verdunbaar met water. Goede latex muurverf werkt ook isolerend, wat dan weer een invloed heeft op je verwarmingskosten. Verdere bijkomende voordelen zijn de schimmel- en vlekbestendigheid. Een klein nadeel van latexverf is dat de verf niet waterbestendig is en de verf hierdoor niet geschikt is voor vochtige ruimtes. Dit betekent dus ook dat deze verf er mogelijk afgewassen kan worden bij het schoonmaken met zeep! Opletten dus als er kindjes op de muren tekenen...

Latexverf is vrij typisch in geur. Heel handig voor het schilderen van ruimtes waar de geur van oplosmiddelen een probleem kan zijn! Anderzijds kan latexverf alleen ook gebruikt worden voor grotere, ruwe oppervlakken die weinig 'te lijden hebben' zoals bepaalde muren en plafonds. Verwacht je net iets meer problemen? Kies dan beter voor acrylverven (binnen) of alkydverven (buiten).



Wat zijn metaalverven?

Even een mythe eruit helpen: Metaalverven zijn geen verven die een metaal-effect geven aan je muren. Metaalverven zijn verven bedoeld om metalen oppervlakten te verven. Een laag metaalverf aanbrengen zorgt ervoor om metaal, zeker als het buiten staat, iets beter te beschermen tegen weersomstandigheden en roest. Metaalverf kan ook aangebracht worden op zink, aluminium of gegalvaniseerd metaal.

Opgelet! Roest overschilderen met metaalverf gaat niet het gewenste effect geven: Deze verwijder je best met een staalborstel, gevolgd door schilderen met een primer en de lagen metaalverf.

Wat is magneetverf?

Magneetverf is een zware verf met duizenden kleine metaaldeeltjes. Dit zorgt dat de verf magnetisch wordt. Magneetverf wordt dikwijls in kinderkamers gebruikt, als hoofdverf of als enkele laag. Deze kan ook gebruikt worden op (keuken)kasten, de lijst van een spiegel of zelfs een complete deur.

Deze verf is altijd grijs, aangezien er metaaldeeltjes in zweven. Wil je toch kleuren? Dan schilder je er enkele lagen van andere verf over!

Punaises prikken? Plakband gebruiken? Niet meer nodig, alles blijft met een magneetje plakken! Zorg dat je bij het verven zeker ook eerst goed roert en zeker 4 tot 5 lagen aanbrengt voor goed magnetisme.

Waarom heeft de vloer een speciale verf nodig?

Als je je vloer wilt verven (vb. op een vloer aangelegd met beton), moet je weten dat bij het maken van de verf men vooral let op beschermende elementen voor de esthetische. Een vloer kan makkelijk vuil worden, mensen stappen er hele dagen op met lichte of zware voeten en zolen, ... Natuurlijk wil je dan niet elke week terug je vloer opnieuw verven! Verf voor de vloer is extra sterk gemaakt zodat je vloer makkelijk afwasbaar is (indien je de vloer wil schoonmaken) en veel activiteit aankan. Het nadeel hiervan is dat er niet veel kleuren zijn en dit ook niet heel goedkoop is.


Zijn er nog verfsoorten die je niet kent of begrijpt? Laat het ons weten via een reactie hieronder, en wij leggen je het uit! Of ga naar de Brico-winkel in je buurt en vraag het onze verfexperts