Sanitair silicone aanbrengen

  • stappen
    3

Stap 1 | Voorbereiding

Draag altijd een helm als je silicone gaat aanbrengen. Zorg dat de ondergrond vet- en stofvrij is. Doe dit met een niet-pluizende doek en een ontvetter die geen resten achterlaat. Snijd het topje van de koker af. Bij sanitairsilicone mag je een wat groter deel van het topje wegsnijden. Pas wel op dat je de schroefdraad er niet van afsnijdt. Draai nu de spuitmond op de koker. Plaats de koker in het siliconepistool en knijp in de hendel totdat er een klein beetje silicone uit de spuitmond komt. Zet de rem van de siliconespuit los, anders blijft er silicone uit de koker lopen. Vul een emmer en een spuitfles met water en afwasmiddel.

Stap 2 | Silicone aanbrengen

Breng eerst silicone aan op de vloeraansluitingen, en daarna de wandaansluitingen. Neem gelijk met de vloeraansluitingen de eerste 10 cm van de wandaansluitingen mee. Breng met een rustige beweging de silicone aan op de aansluitingen. Zorg dat de silicone goed in de ruimten tussen de aansluitingen terechtkomt.

Stap 3 | Gladstrijken

Pak nu de siliconespuit en spuit de aansluitingen goed in. Neem een afstrijkplaatje, maak deze nat in de emmer met zeepsop en plaats het afstrijkplaatje haaks op de tegels tegen de silicone aan. Strijk van beneden naar boven de overtollige silicone weg. Als het plaatje vol met silicone zit kun je hem gemakkelijk afspoelen in de emmer en verdergaan tot je alles gehad hebt. Spuit de aansluiting nog een keer in met de siliconespuit en strijk na met een natte vinger.

Aandachtspunten:

● Zorg dat je een stof- en vetvrije ondergrond hebt. Dit is belangrijk voor een goede hechting van de silicone op de ondergrond.
● Wil je meerdere aansluitingen voorzien van silicone, werk dan van beneden naar boven; als je bijvoorbeeld de silicone eerst op de wanden en daarna op de vloer aanbrengt, dan wordt de vloer nat van het zeepsop van de muur en kan je de vloer dus niet meer behandelen.
● Neem geen zeepsop met citroen. Hier kunnen zuren inzitten die de silicone aantasten.
● Als je het siliconepistool even weglegt, houd er dan rekening mee dat er mogelijk nog wat silicone uitloopt. Je verkleint de kans hierop door hem vrij te zetten met het hendeltje achterop het pistool.
● Laat alle silicone goed uitharden voordat je ze belast.
● Houd rekening met de houdbaarheidsdatum van de silicone. Zeker in natte ruimtes kun je beter nieuwe silicone gebruiken.

Nog tips nodig over sanitair? Wij verzamelden alles op 1 plaats!