Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN

Hoe onderhoud je een kachel?

De koude dagen staan voor de deur! Helaas is tegen elkaar aankruipen soms niet genoeg, dus zorg je er best voor dat het binnen lekker warm en gezellig wordt… Maar sta je ook wel stil bij het onderhoud? 

De koude dagen staan voor de deur! Helaas is tegen elkaar aankruipen soms niet genoeg, dus zorg je er best voor dat het binnen lekker warm en gezellig wordt… Maar sta je ook wel stil bij het onderhoud? 

kachel schoonmaken | nettoyage des poêles

1. Houtkachel

Het reinigen van een houtkachel is geen pretje, maar met de juiste voorbereiding gaat het vlotter dan gedacht.

- Bescherm de omgeving en je vloer. (bijvoorbeeld met krantenpapier) - Als het vuur gedoofd en de haard afgekoeld is, kan je de as verwijderen met een schop en een emmer. Tip: maak de as een beetje vochtig met een plantenspuit zodat er geen stofwolk gevormd wordt. - Maak de rooster schoon met het juiste product. Maak nooit gebruik van alcohol, oliën of chemische producten. Deze kunnen voor gevaar zorgen! - Voor het reinigen van het venster van je kachel kan je een niet-pluizige doek gebruiken. Schuursponzen zorgen voor kleine krassen in het glas, die wil je voorkomen natuurlijk. Een alcoholvrije vensterreiniger vergemakkelijkt het werk, maar met lauw water en wat afwasmiddel kom je ook al ver! Een regelmatig onderhoud van je venster zorgt ervoor dat je niet keer op keer hard hoeft te schrobben.

2. Pelletkachel

De levensduur van je pelletkachel kan je verhogen door er zorg voor te dragen en je kachel regelmatig te onderhouden, maar hoe reinig je nu je pelletkachel?

- Schakel je kachel volledig uit voor je aan het reinigen begint. Het glas is hittebestendig, maar kan door snelle temperatuursverandering barsten. - Elke keer je de kachel opnieuw vult, kan je de bak met assen ook meteen leegmaken. Maak ook meteen de verbrandingskamer mee schoon. Dit kan je makkelijk met de stofzuiger! - Het is aanbevolen om minstens 1 keer per maand de brander schoon te maken. Te veel resten hebben als resultaat dat de verbrandingslucht en ontstekingslucht niet meer door kunnen. - Je venster kan je schoonmaken met een vochtig doekje en een glasreinigingsspray. Dit doe je best voor iedere opstart van je kachel. - Een jaarlijks onderhoud voor de veiligheid is sterk aangeraden! (kan ook gebruik maken van onderhoudskorrels!)

3. Kachel op gas en diesel

De gaskachels van tegenwoordig hebben een enorme uplift gekregen. Soms zie je het verschil zelfs niet meer tussen een houtkachel of gaskachel. Dankzij een gaskachel warmt je ruimte snel op! Het onderhoud van een gaskachel is niet moeilijk!

- Wacht tot het toestel helemaal afgekoeld is alvorens je begint met reinigen van je kachel - Maak uit voorzorg de ventilator stofvrij en let erop dat de ruimte rond de waakvlam ook stofvrij blijft. Dat stof kan ervoor zorgen dat de kachel minder goed gaat branden. - Het jaarlijks onderhoud laat je beter doen door een professional, vooral voor je veiligheid!

4. Kachel op petroleum

Een kachel op petroleum zorgt ervoor dat jij het snel warm krijgt, maar in het leven is het geven en nemen! Dus zorg jij beter voor een goed en aangepast onderhoud. Gelukkig heeft zo’n kachel niet veel onderhoud nodig.

- De juiste brandstof is essentieel voor een veilig en comfortabel gebruik van je kachel - De batterijen kan je zelf makkelijk vervangen, maar gooi de oude niet in de vuilnisbak. - Haal de wisseltank uit de kachel en verwijder regelmatig het brandstofzeefje. Dit kan wat nadruppelen, dus hou een doekje bij de hand! - Klop het zeefje leeg op een harde ondergrond om vuil te verwijderen. (Nooit reinigen met water!)

Wij zijn er voor je!

Ontdek onze tips en adviezen voor de badkamer, keuken, en toilet. Want zelf gemaakt is slim bespaard!

Proper afkitten

DIY tip

Proper afkitten

Goede luchtkwaliteit in elke kamer met onze tips

Inspiratie

Goede luchtkwaliteit in elke kamer met onze tips

Een boiler plaatsen

Stappenplan

Een boiler plaatsen

Een hoge douchebak plaatsenEen hoge douchebak plaatsen

Stappenplan

Een hoge douchebak plaatsen

Hoe isoleer je leidingenHoe isoleer je leidingen

Stappenplan

Hoe isoleer je leidingen

Vaatwasser aansluitenVaatwasser aansluiten

Stappenplan

Vaatwasser aansluiten

Badkamerverlichting : alles wat je moet weten

Koopadvies

Badkamerverlichting : alles wat je moet weten

Aankoopadvies: kranenAankoopadvies: kranen

Koopadvies

Aankoopadvies: kranen

Hoe acryl douchebakken plaatsenHoe acryl douchebakken plaatsen

Stappenplan

Hoe acryl douchebakken plaatsen

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten