Plinten Plaatsen

  • stappen
    6

Stap 1

Je hebt tegenwoordig heel erg veel kant en klare plinten, maar ik heb na het verbouwen van onze zolder toch gekozen voor simpele geschaafde vuren latten als plint. Dat is naar mijn mening goedkoper en werkt net zo goed als al die kant en klare systemen.

Ook heb je vaak bij die systemen dat je klemmen op de muren moet plaatsen en mijn ervaring daarmee is dat het lastig is om al die klemmetjes op dezelfde hoogte te krijgen zodat de plint ook overal goed aansluit. En de meeste huizen zijn verre van recht wat het ook niet makkelijker maakt. Bij vuren plinten heb je niet de mogelijkheid om kabels onder te verstoppen. Als je dat wil kan je beter kant en klare plinten kopen.

Stap 2

Bepaal de hoogte en dikte van je plint. Je bent hierbij wel gebonden aan de standaard maten, maar die kan je allemaal terug vinden in het rek van de doe-het-zelfwinkel. Daarna berekenen hoeveel meter je nodig hebt. Koop altijd ongeveer 10% meer omdat je altijd wat zaagafval hebt.

Stap 3

Schuur de plinten en zet ze alvast in de grondverf. Omdat ze nog niet op de muur zitten kan je ze nog makkelijk schuren en schilderen. Je kan ze nog niet helemaal aflakken omdat ze bij het monteren op de muur en op maat maken altijd weer wat beschadigend worden. De laatste laag schilderen moet je dus altijd op de muur doen.

Stap 4

Meet de stukken op en zaag alle hoeken in verstek voor het mooiste resultaat. Ook in de lengte als je twee plinten aan elkaar moet zetten is het mooiste als je die twee ook in verstek op elkaar laat aansluiten. Een foutje is snel gemaakt en je kan wat je gezaagd hebt niet ongedaan maken dus dubbelcheck zeker of je meetwerk wel klopt! Met buiten- en binnen hoeken moet je altijd goed opletten hoe je de plinten juist zaagt. Ik heb het verstek zaken gedaan met een elektrische afkortzaag waar je het zaagblad in een hoek van 45 graden kan zetten. Als je lagere plinten gebruikt kan je misschien ook een verstekbak gebruiken.

Stap 5

Leg de op maat gemaakt plint tegen de wand en boor met een houtboor om de 50 cm een gaatje in de plint. Boor daarna met een steenboor met dezelfde diameter door het gat in de plint een gat in de muur. Gebruik boortjes die passen bij de pluggen die je hebt gekocht. Tenminste als je een stenen muur hebt. Heb je een houten wand dan kan je ze misschien ook gewoon direct in de houten wand vijzen. Sla de pluggen door de plint in de muur vast en laat hem iets verzinken zodat je de schroefkop nog kan wegplamuren.

Stap 6

Plamuur de schroefgaten en schuur deze glad als het droog is. Kit daarna de naadjes met acrylaatkit en werk deze glad af. Daarna een laatste keer aflakken en je hebt je mooie plinten!

Nog tips nodig voor bouwen of verbouwen? Wij verzamelden alles op 1 plaats!