Muur isoleren

  • Tijd
    4 uur
  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1

Ik heb bij ons een tussenmuur op zolder in een rijhuis geïsoleerd door er een voorzetwand tegen te plaatsen. De reden omdat te doen lag natuurlijk om de warmte binnen te houden, maar ook om te dienen als geluidsisolatie.

Om dit te doen heb ik eerst een regelwerk gemaakt tegen de muur van balken. Belangrijk hierbij was om dat zwevend te maken zodat het contactgeluid zoveel mogelijk wordt beperkt. Dus het regelwerk raakt de muur niet direct en staat zeg maar een cm van de muur af. Wel is het regelwerk aan de grond en het plafond vastgemaakt maar ik heb daar wel ook bouwvilt gebruikt om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk van het regelwerk direct in contact staat met de muur.

Stap 2

Ik heb de tussenruimtes van het regelwerk opgevuld met Rockwool. De platen Rockwool die ik heb gebruikt zijn 60cm breed en ik heb het regelwerk net iets minder breed gemaakt zodat het goed blijft klemmen. Het Rockwool kan je goed op maat maken met een oud broodmes. Zorg dat je alle ruimte goed opvult met het isolatiemateriaal.

Stap 3

Omdat het bij ons een binnenmuur betrof was het niet nodig om nog een folielaag aan te brengen. Als het een buitenmuur was geweest of een dak, dan kan dat wel goed zijn om te doen om condens en vocht tegen te gaan. Dus ik heb direct tegen het regelwerk de gipsplaten aangebracht. En vanwege het geluid heb ik een dubbele laag gipsplaat aangebracht. Dat geeft net nog wat meer massa om het geluid tegen te houden.

Stap 4

Als laatste kan je de gipsplaten plamuren en verder schilderen. Wij hebben de muur laten plakken en daarna geschilderd.

Dit heb je nodig