De voordelen van pvc zijn groot : een lange levensduur, gebruiksvriendelijk en geluiddempend. Ontdek in ons productadvies alles over pvc-vloeren of kom naar onze winkels om jouw nieuwe pvc-vloer te kopen.
Er zijn drie manieren om een pvc-vloer te leggen. Kies de methode die het beste bij jouw vloer past :
Vrij leggen (zwevend) : ideaal voor oppervlakken tot 12m² die niet intensief gebruikt worden. Je kunt de vloer snel leggen en verwijderen, maar er bestaat wel kans op bobbelen of slijtage.
Dubbelzijdig plakband : dit is geschikt voor oppervlakken tot 20m² waarop regelmatig wordt gelopen. Het is eveneens een snelle manier om de vloer te leggen, maar ook hier kan de vloer gaan bobbelen. Bovendien kunnen er resten achterblijven na het loshalen.
Lijmen : voor grotere oppervlakken vanaf 20m² of plaatsen waarop intensief wordt gelopen, is lijmen de beste optie. Je vloer ligt voor lange tijd goed vast, maar het kan wel een klus zijn om ‘m weer los te halen.
In de volgende stappen lichten we deze methodes uit en vergeet niet om altijd een ondervloer te plaatsen.
Stap 1 - Ondervloer plaatsen
Een ondervloer verlengt de levensduur van je vloer en egaliseert oneffenheden. Daarom raden we altijd aan om een ondervloer te gebruiken voor je je pvc-vloer gaat leggen. Raadpleeg ons productadvies om de juiste ondervloer te kiezen.
Voordat je start, is het belangrijk dat de ondergrond schoon is. Begin altijd in een hoek en plaats de eerste rij panelen met de korte zijden aan elkaar. Pas de laatste plaat aan door deze over de voorgaande plaat te leggen en snijd het op maat. Start de tweede rij met het overgebleven stuk van de eerste rij.
Heb je een ondervloer op rol? Rol de ondervloer dan strook voor strook uit.
Stap 2 - De pvc-vloer leggen
De beste legmethode gekozen? Hier lees je hoe je de vloer daadwerkelijk legt :
1. Vrij leggen : rol het pvc simpelweg uit over de vloer en maak het vervolgens op maat, zie stap drie.
2. Dubbelzijdig tape: breng het dubbelzijdige plakband aan over de gehele oppervlakte van de vloer, met een maximale tussenruimte van 1 meter. Laat de beschermende laag op de bovenkant van de tape zitten. Rol daarna de vloer uit en laat deze 24 uur rusten.
Na deze rustperiode, vouw je de pvc-vloer tot de helft terug en verwijder je de bovenste laag van de tape. Zo kun je geleidelijk de vloer langs de plinten lijmen. Druk de vloer altijd goed aan met je hand.
3. Lijmen : rol de pvc-stroken uit en laat deze 24 uur rusten. Vouw daarna de pvc-vloer voor de helft terug. Breng met een gekartelde spatel de lijm aan en lijm de vloer stukje bij stukje vast. Zorg ervoor dat je de vloer stevig aandrukt.
Stap 3 – pvc op maat maken
Het is nu tijd om het pvc op maat te maken, ongeacht welke methode je hebt gebruikt.
Knip de hoeken van het pvc recht in met een schaar. Gebruik vervolgens een spatel om het pvc in de hoeken te buigen, zo markeer je duidelijk de vouw langs de muur. Met een speciale trimmer kun je vervolgens het materiaal langs de plinten afsnijden. Je kunt hiervoor ook een metalen liniaal en een afbreekmes gebruiken.
Red je het niet om de hele vloer met één rol te bedekken? Raadpleeg dan stap vier om een tweede baan te leggen.
Stap 4 - Een tweede baan
Als de ruimte niet met één enkele rol bedekt kan worden, is het belangrijk om de volgende rol naadloos te laten aansluiten.
Rol de tweede strook uit en laat de banen ongeveer 10 centimeter overlappen. Zorg ervoor dat eventuele patronen goed op elkaar aansluiten. Pak daarna je afbreekmes en een liniaal erbij om door beide lagen heen te snijden, dit doe je precies in ’t midden van de overlappende delen.
Verwijder beide losse stukken en bevestig de vloer volgens de door jou gekozen methode.
Geniet van je prachtige pvc-vloer! Deze vloer gaat lang mee dus je hebt alle tijd om van je werk te genieten.
Bereken precies hoeveel materiaal je voor jouw nieuwe vloer nodig hebt met de vloercalculator in onze app. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid bestelt.
FAQ
Pvc-vloeren hebben veel voordelen. Ze blijven lang mooi, zijn gemakkelijk te onderhouden, dempen geluid en zijn geschikt voor vochtige ruimtes. Bovendien gaan ze goed samen met vloerverwarming. Door het klik-pvc zijn deze vloeren ook eenvoudig te leggen.
In vergelijking met laminaat- of vinylvloeren, bevinden pvc-vloeren zich wel in een hogere prijsklasse. Dit komt doordat pvc volledig uit kunststof bestaat. Daarnaast kunnen er sneller krassen op pvc ontstaan dan op een laminaatvloer.
Een pvc-vloer is gevoeliger voor zand, steentjes en nagels van huisdieren, wat kan leiden tot snellere krassen dan bij een laminaatvloer. Aan de andere kant is een pvc-vloer zeer vochtbestendig. Dit maakt het een uitstekende keuze voor de keuken of de badkamer.
De kosten van pvc-vloeren kunnen flink variëren, van een budgetvriendelijke € 20 per vierkante meter tot ruim € 100. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit die je kiest en het type – of je nu gaat voor laminaat of klik pvc-vloeren of juist voor tegels.
Zowel vinyl als pvc worden gemaakt van kunststof, het verschil zit in de bovenste en onderste laag. Bij vinyl zijn deze lagen iets zachter, wat resulteert in een soepeler materiaal. Dit betekent ook dat afdrukken eerder in vinyl blijven staan en het gevoeliger is voor beschadigingen. Daarnaast is vinyl iets dikker dan pvc.
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze bouw tips en adviezen. Want zelf gemaakt is slim bespaard!
Brico.be gebruikt cookies om je beter en persoonlijker te helpen. Wanneer je hiervoor toestemming geeft kunnen Brico, BricoPlanit en haar partners op het gebied van social en advertenties met behulp van tracking cookies jouw internetgedrag volgen en advertenties, nieuwsbrieven en andere content op de website en in de app aanpassen aan jouw voorkeuren en interesses, en deze informatie combineren met informatie die Brico of BricoPlanit of haar partners van jou hebben ontvangen bij eerder gebruik van hun diensten. Door op ‘accepteren’ te klikken ga je hiermee akkoord. Je kan ook altijd