Je meubels schilderen

  • stappen
    4

Stap 1

Voorbereiden:

Meubels schilderen is een leuke en mooie manier om een nieuwe sfeer in huis te creëren. Je kan je meubels met verschillende soorten verf een totaal andere look geven, nl. lak, dekkende beits, transparante interieurbeits of een speciaalverf met een effect (metallic, glans, glitter).

Voor je begint met schilderen, moet je je meubels voorbehandelen. Controleer hout op beschadigingen, gaten vul je op met een houtvuller voor je gaat schuren. Bedenk dat wanneer je met transparante beits werkt je altijd opgevulde plekken door de beits heen zal blijven zien. Is de vorige verflaag al wat verweerd, maar zit de verf nog goed vast? Dan moet het hout grondig geschuurd (schuur met de nerf mee, zowel grote oppervlakken als hoeken en randen) en daarna ontvet/schoongemaakt worden. De te schilderen oppervlakken moeten schoon, vrij van stof, mooi glad en droog zijn.

Stap 2

Aanbrengen van grondverf:

Of je een speciale grondlaag moet gebruiken, hangt af van het te schilderen oppervlak. Er zijn 3 scenario’s:

1. Bestaande lagen in goede staat: je hoeft geen primer/grondlaag aan te brengen.
2. Onbehandeld hout: gebruik in dit geval altijd een primer of grondverf, ongeacht of je daarna dekkende verf of beits aanbrengt. Een grondlaag is belangrijk: die maakt het hout minder absorberend, verbetert de hechting tussen de verf en het hout en ook zorgt het ervoor dat de eindlaag langer meegaat.
3. De vorige lagen zijn niet in goede staat: afbladderende of afgeschilferde verf moet worden verwijderd tot op het kale hout. Daarna schuur je het oppervlak en breng je net als bij onbehandeld hout een laag primer/grondlaag aan. Als je met transparante lak of beits de meubelen gaat lakken/beitsen, gebruik je best een transparante primer.

Stap 3

Aanbrengen van verf:

Nu de primer/grondverf is aangebracht en opgedroogd ben je klaar om de eindlagen aan te brengen. Twee lagen geeft het beste resultaat: het hout is beter beschermd en het verfwerk gaat langer mee. Meng de verf of beits goed voor je aan de slag gaat. Schilder grote oppervlakken eerst met een roller met de nerf van het hout mee. Vervolgens verf je de vlakken nogmaals met een borstel. Let daarbij goed op de plekken waar de roller niet bij kan komen (hoeken, gleuven etc.)

● Tip: Kies voor een borstel en een roller van hoge kwaliteit.
● Tip: Voor je een kwast voor de eerste maal gebruikt, haal je hem een paar keer over een stukje schuurpapier. De losse haren blijven op het schuurpapier zitten en komen niet in je verf terecht.
● Tip: Leg een inlegbakje in je verfbak voor je hem vult. Als je klaar bent met schilderen, giet je de overgebleven verf terug in de pot. De rest laat je drogen in het inlegbakje. Daarna kun je het weggooien. Je verfbak blijft hierdoor schoon.

Stap 4

Na het schilderen:

Laat het raam open zodat de lucht in de kamer kan circuleren tot alle verf droog is.

Laat de verf drogen volgens de droogtijden op het blik.

Verwijder voorzichtig alle afplaktape als de verf nog nat is.

Terpentijn maar ook acrylverf zijn schadelijk voor het milieu, dus spoel vervuild water/terpentijn niet door de gootsteen.

Wil je de borstel of roller later niet opnieuw gebruiken? Laat ze dan indrogen en gooi ze weg met het gewone huisvuil, net als droge verfblikken of verfbakjes.