Gordijnen op maat of kant-en-klaar kopen?

Toegegeven, op maat gemaakte gordijnen kosten iets meer. Je krijgt er wel een perfect eindresultaat voor in de plaats, volledig naar jouw smaak en afgestemd op de afmetingen van je ramen. Ook het ophangen van gordijnen op maat is een fluitje van een cent. Ligt het budget voor je raamdecoratie een beetje lager, dan zijn kant-en-klare gordijnen een goede oplossing. Je hangt ze op en kort je ze eenvoudig in met de strijkband. Je meet de gewenste lengte van je gordijn af, legt de instrijkbare zoomband in de vouw en gaat er lichtjes met je strijkijzer over. Of je laat ze gewoon op de grond hangen, zoals in de laatste gordijntrends.

Tip: gebruik ons handige stappenplan om je gordijnen op te meten.

Gordijnen voor welke ruimte?

In je slaapkamer gebruik je het best een functioneel rolgordijn, dat de zon zo veel mogelijk buiten houdt, terwijl je in de woonkamer eerder kiest voor gordijnen met een decoratieve waarde. Zo dragen jaloezieën, glasgordijnen of mooie plisségordijnen bij aan de sfeer.

Van verduisterende tot doorzichtige gordijnen

Hoeveel licht mogen je gordijnen doorlaten? Met verduisterende gordijnen zet je de zon volledig buitenspel. Thermische gordijnen maken het dan weer niet enkel donker, maar houden je kamer ook aangenaam warm in de winter en heerlijk fris in de zomer. Wil je met je gordijnen nieuwsgierige blikken weren zonder aan zonlicht in te boeten, dan zijn lichtdempende gordijnen iets voor jou. Transparante gordijnen laten het licht ten slotte bijna volledig door, maar bewaren in kamers op de gelijkvloers een hoge graad van intimiteit en privacy.

Gordijnroede of gordijnrails?

Je hebt ook wat knopen door te hangen wat betreft het ophangsysteem. Kies je voor een gordijnroede of gordijnrails? Gordijnroedes zijn er in alle kleuren, materialen en stijlen. Zo vind je er zeker eentje dat perfect is voor jouw interieur. Ga je voor een fijne, elegante roede of past een stoere, robuuste uitvoering toch beter bij je stijl? Of gaat je voorkeur uit naar een onopvallend railsysteem? De keuze is aan jou.

Welke kleur en stof kies je?

De keuze aan stoffen en kleuren is enorm groot. Hou je van traditionele stoffen en eenvoud, dan zijn witte glasgordijnen een optie. Vind je natuurlijke elementen een mooie toevoeging? Dan zijn linnen gordijnen een perfecte match voor je interieur. Hoewel er gordijnen in alle mogelijke tinten bestaan, zijn klassieke kleuren niet modegevoelig dus een verstandige keuze. Wil je gordijnen met wat meer karakter? Oranje en geel stralen warmte en knusheid uit, terwijl rood een eerder romantisch gevoel teweegbrengt. Grijs past dan weer bij alles en blijft dé ideale kleur in combinatie met modern meubilair.

Brico en BricoPlanit helpen je graag

Ben je op zoek naar meer tips om de juiste raamdecoratie te kiezen? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!