Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Gordijnen opmeten: zo doe je het stap voor stap

Je gordijnen opmeten: het lijkt een eenvoudige klus, maar er komt toch heel wat bij kijken.  Met dit handige stappenplan helpen we je op weg. Zo noteer je zeker de juiste afmetingen en zijn je gordijnen perfect op maat.  

  • Totaal aantal stappen
    5

Stap 1: de lengte van de roede of rails opmeten

Eerst bepaal je de lengte die nodig is voor de roede of rails. Die bepaalt hoever je je gordijnen kunt openen. Voor een raam met één gordijn komt de lengte van de roede overeen met de breedte van het raam plus een derde van die breedte. Kies je voor twee gordijnen per raam, dan is de lengte van de roede gelijk aan de breedte van het raam en zowel links als rechts een vierde van die lengte erbij. 

Stap 2: de lengte van de gordijnen opmeten

Hoe hoog je de gordijnroede bevestigt, beïnvloedt hoe lang de gordijnen moeten zijn. Meestal worden de steunen voor de roede op een derde van de ruimte tussen de bovenkant van het raam en het plafond geplaatst. Zo lijkt de gordijnroede mooi in het midden tussen het plafond en de bovenkant van het raam te hangen. Werk je met gordijnrails, dan bevestig je het ophangsysteem gewoon aan het plafond. Meet ten slotte vanaf de onderkant van de roede of rails recht naar beneden tot op de gordijnlengte die je verkiest.  

Meet altijd op drie plaatsen: links, rechts en in het midden. Zo vermijd je dat als het plafond scheefloopt, je gordijnen dat ook doen.

Stap 3: de breedte van de gordijnen opmeten

Als je de lengte van de roede of het railsysteem hebt bepaald, kun je de breedte van je gordijnen opmeten. Twee tot drie keer de lengte van de rails of roede, volstaat. Maar ook de dikte van de gordijnstof heeft een invloed op hoe ruim je gordijnen vallen. Speel op zeker en tel tien centimeter extra bij je berekeningen. 

Stap 4: controleer je berekeningen

Een fout is snel gemaakt en je wil natuurlijk niet dat je gordijnen net iets te kort of te lang zijn. Meet daarom alles nog een tweede keer na. Zo ben je zeker dat het resultaat straks perfect is.  

Brico en BricoPlanit helpen je graag 

Ben je op zoek naar meer tips om je gordijnen op te meten of op te hangen? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!  

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten