Dat een hogedrukreiniger handig van pas komt bij stevige schoonmaakkarweien, staat buiten kijf. Het is natuurlijk wel belangrijk om het juiste type hogedrukreiniger te gebruiken voor specifieke taken. Maar ook het onderhoud van je trouwe kompaan is essentieel. Want een goed onderhouden hogedrukreiniger gaat natuurlijk veel langer mee dan eentje die je niet goed verzorgt. Dit artikel lezen om te weten wat je precies moet doen? Da’s slim!

De soepele doorstroming van je hogedrukreiniger garanderen

Als je je hogedrukreiniger een tijdje niet hebt gebruikt, dan zou het weleens kunnen dat de rubberen onderdelen wat losser zijn komen te zitten, of verhard zijn. Behandel deze rubbertjes met wat vet of siliconenspray, om ervoor te zorgen dat het water vlot door de slang stroomt, zonder op een andere plek een uitweg te zoeken.

Eerst aansluiten, maar niet meteen gebruiken

Nadat je de rubberen onderdelen hebt gecontroleerd, kun je je toestel in het stopcontact steken. Maar koppel de slang nog niet aan je toestel voor je je hogedrukreiniger inschakelt! Schakel eerst je apparaat in en laat het water gedurende twee minuten uit de slangkoppeling stromen. Zo haal je alle lucht uit je hogedrukreiniger. Doe je dit niet, dan zul je merken dat je hogedrukreiniger niet op volle kracht kan werken.

Laatste controle voor de start

Schakel je hogedrukreiniger weer uit en koppel de slang opnieuw aan. Test of je toestel de gewenste werkdruk bereikt en of de pomp zichzelf meteen uitschakelt wanneer de spuitlans wordt afgesloten. Is dit het geval? Dan kun je starten!

Tip: als je je hogedrukreiniger opbergt voor de winter, zeker in een ruimte waar het vriest, dan laat je hem het best helemaal leeglopen en drogen. Zo voorkom je schade door vrieskou. Doe je dat liever niet? Giet dan een beetje antivriesmiddel in het toestel. Je koppelt ook het best alle losse bestanddelen af, zodat de rubberen ringetjes langer meegaan.