Of je nu twee linkerhanden hebt of simpelweg nog nooit hebt geklust, een aantal gereedschapsspullen moet je gewoon in huis hebben. Van basic schroevendraaiers tot een rolmaat: dit zijn de 5 must haves voor iedere beginnende klusser.

1. Schroevendraaierset

Een lamp ophangen, een deurtje vastdraaien: bijna iedere klus begint en eindigt met een goede schroevendraaier. Heb je er geen in huis, dan kan dat behoorlijk onhandig zijn, want iedere keer een beroep doen op de tools van de buren is ook niet alles. Zorg daarom voor een goede schroevendraaierset, met een sleufkopschroevendraaier (een platte), een kruiskopschroevendraaier en een pozidrivschroevendraaier (een kruiskop met een extra puntje). Let ook goed op de afmetingen: schaf grote én kleine varianten aan.

2. Hamer

Wat ook niet mag ontbreken, is een hamer. Je gebruikt hem om spijkers in hout of in de muur te slaan en dat doe je echt vaker dan je denkt. Kies bij voorkeur voor een ijzeren klauwhamer. Die volstaat voor de meeste klussen en is handig wanneer je kromgeslagen spijkers moet loshalen.

3. Rolmaat

Wanneer je wilt weten of die boekenkast in dat hoekje past, of wanneer je benieuwd bent hoe lang je oudste zoon nou werkelijk is: een rolmaat komt altijd van pas en is niet duur in aanschaf!

4. Ringsleutelset

Een ringsleutel gebruik je om een bout of moer goed vast te draaien (of los te halen). Iets wat zonder dit gereedschap vaak niet lukt. Omdat ringsleutels de moer precies moeten omsluiten, heb je vaak meerdere formaten nodig. Een ringsleutelset biedt dan uitkomst. Goed om te weten: je kan een ringsleutel niet alleen gebruiken bij klussen in of om het huis, maar ook voor het verhogen van je fietszadel.

5. Gereedschapskist

Officieel is het geen gereedschap, maar het is wel noodzakelijk. Want niets is frustrerender dan midden in een klus te moeten zoeken naar die verloren hamer, zaag of kruiskopschroevendraaier. Bewaar daarom alles in een stevige (afsluitbare) gereedschapskist en zet deze op een plek die je makkelijk onthoudt. Oh, en als je dan toch bezig bent: een doosje schroeven en spijkers en een rolletje tape is ook geen overbodige luxe. Er is vast wel eens iets wat je plotseling moet repareren.

Is er nog gereedschap dat volgens jou écht niet mag ontbreken?