Hoi, ik ben Thea. Ik vind het heerlijk om te tuinieren en ga graag op tuinbezoek om ideeën op te doen. Alles wat ik tegenkom en wat ik doe in de tuin wil ik graag delen via mijn persoonlijke blog op voordemakers.be Vind je het leuk om maandelijks op de hoogte gehouden te worden van mijn bevindingen op tuingebied? Houd dan deze blog in de gaten!

Moestuinieren in de border

Ik vind het heerlijk om te moestuinieren. Het geeft zo’n kick om kruiden, sla en groenten uit eigen tuin te eten. Tot vorig jaar had ik een moestuintje bij mij in de buurt. Maar omdat ik zo vaak onderweg ben, lukte het me niet om voldoende liefde en aandacht aan dat tuintje te geven. Het tuintje lag net iets te ver van mijn huis. Daarom ga ik nu in mijn achtertuin moestuinieren. Ik maak geen aparte kweekbedden, welnee. Ik maak een mix van sierplanten, groenten, kruiden en planten met eetbare bloemen. Ik zag vorig jaar in de tuin van Artis hoe mooi dat kan zijn.

Eetbare border in Artis met van links naar rechts rode kool, palmkool, Perilla, basilicum en op de achtergrond salie met rode bloemen. Foto rechts: Eetbare border Artis met rode kool, basilicum en Perilla.

Als het even kan, koop ik planten, maar als ik zaai, heb ik al snel teveel voor mijn kleine achtertuin. Meestal begin ik met sixpacks van verschillende soorten sla zoals Lollo Rossa, eikenbladsla, Lollo biondo en Amerikaanse roodrand. Ik haal ook regenboogsnijbiet de tuin in. Met stengels en bladnerven in allerlei felle kleuren die mooi combineren met de eetbare bloemen van bijvoorbeeld goudsbloem, Afrikaantje en Oost-Indische kers.

Ook ga ik kijken of ik aan rode koolplantjes en 'Red Bor'-boerenkool kan komen. Deze planten hebben prachtig gekleurde bladeren, waarbij de boerenkool een mooi donkerpaars blad bezit. Deze planten eet ik niet op, maar laat ik tot in het voorjaar staan, omdat het paarse blad zo goed combineert met roze tulpen en roze vergeet-mij-nietjes. Vanwege de vorm zet ik minimaal één palmkool in mijn tuin. Ook Perilla zal niet ontbreken; een kruid met donkerpaars blad en een pittige smaak. Van basilicum plant ik een paar donkerbladige soorten. En voor wat meer hoogte in de border maak ik een wigwam van bamboestokken, waartegen ik klimmende pronkbonen laat groeien. Deze boonsoort brengt mooie bloemen voort en produceert overheerlijke bootnjes, die je later in het jaar kunt plukken. Van de pronkbonen heeft ‘Painted Lady’ rood met witte bloemen, ‘Sunset’ heeft roze bloemen en ‘Lady Di’ heeft rode bloemen.

Zaaien: Kweek de planten op in potjes of bakjes gevuld met potgrond. Ze kunnen de border in, zodra ze goed beworteld zijn. Potgrond en tuinaarde is te koop bij Brico.

Planten: Vermeng de grond met compost en organische meststoffen voor de moestuin. Zet de planten met hun kluitje in een bak met water, zodat zich helemaal vol water kunnen zuigen voor ze de grond in gaan. Geef na het planten geregeld water. Staan ze eenmaal goed, dan geef je alleen water als de grond begint uit te drogen.