Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

Door je tuin winterklaar te maken, zorg je ervoor dat je tuin goed de winter doorkomt. Zodat je in het voorjaar weer kunt genieten als de eerste zonnestralen zich aandienen. Ontdek welke werken je kunt uitvoeren. 

Door je tuin winterklaar te maken, zorg je ervoor dat je tuin goed de winter doorkomt. Zodat je in het voorjaar weer kunt genieten als de eerste zonnestralen zich aandienen. Ontdek welke werken je kunt uitvoeren. 

Bekijk ons tuingereedschap
Een vrouw harkt bladeren in de tuin | Une femme ratisse les feuilles dans le jardin
Ga snel naar
Kruiwagen met hark | Brouette avec râteau

Welke periode je tuin winterklaar maken

We horen het je denken : wat is eigenlijk de beste tijd om je tuin winterklaar te maken? Wij adviseren eind oktober of begin november. Laat het vooral afhangen van de temperatuur. Als de temperatuur tussen de 5 en 10 graden ligt, is dat het ideale moment om je tuin winterklaar te maken. Is het nog te warm in oktober? Wacht dan nog even. Zorg er in ieder geval voor dat er nog geen vorst aan de grond is.  

Stap 1 | Je tuin opruimen en bladeren verwijderen

Begin met het verwijderen van eventuele bladeren en takken uit je tuin. Bladeren zorgen natuurlijk voor een prettige herfstsfeer, maar kunnen bijvoorbeeld je tegels glad maken.  

Gebruik een hark of bladblazer om de bladeren bij elkaar te verzamelen en gooi ze weg. Vergeet niet om ook de vijver vrij te maken van dode bladeren en ander vuil. 

Heb je een gazon? Verwijder ook daar de bladeren. Daarmee voorkom je dat het gras gaat rotten, omdat het te weinig zonlicht krijgt. Lees meer over je gazon bij stap 2. Als je geen gazon hebt, kun je naar stap 3.  

Stap 2 | Je gazon winterklaar maken

Naast het verwijderen van de bladeren, kun je nog een paar dingen doen om je gazon winterklaar te maken :  

  • Maai het gras zorgvuldig, maar niet korter dan 4 centimeter.  

  • Verticuteer je gazon met een verticuteermachine. Daardoor verwijder je oude viltlagen en mos, wat goed is voor je gras. Zo neemt het gazon regenwater en goede voedingsstoffen beter op. 

  • Bemest je grasveld met goede mest voor in het najaar.  

 

Stap 3 | Snoei je planten

Heb je veel groen in de tuin? De meeste planten, bloemen of bomen kun je snoeien voordat de winter begint. Maar ga niet als een bulldozer tekeer. Wij adviseren om alleen takken die dunner zijn dan 10 centimeter te snoeien. Tenzij het gaat om een zieke of beschadigde tak.  

Knip als het kan altijd boven een knop. Hierdoor stimuleer je de groei en gezondheid van je planten in het voorjaar. 

Stap 4 | Je moestuin winterklaar maken

In het voorjaar en de zomer heb je waarschijnlijk veel liefde aan je moestuin gegeven. In de winter gaat je moestuin in een soort winterslaap. Je helpt ‘m als volgt om lekker te blijven dromen : 

  • Haal uitgebloeide planten, onkruid en wortels weg. 

  • Spit de aarde goed om. 

  • Zorg voor een goede laag compost tussen je planten. Zo bescherm je ze tegen vorst. 

  • Plaats een plantenhoes om kwetsbare planten. Dit kun je overigens ook doen met de planten in je tuin die niet in je moestuinbak staan. 

Goed om te weten : spiek tijdens de winter af en toe in je moestuin. Onkruid verwijder je namelijk het best het hele jaar door, dus ook in de winter.

Stap 5 | Bloembollen planten

Voor echte tuinpro’s : plaats nu alvast bloembollen. Zoals bijvoorbeeld narcissen, tulpen en krokussen. Dat werkt goed omdat de grond nu nog lekker los is. En het is ook nog eens leuk. Want dan kun je in het volgende voorjaar meteen genieten van een prachtig pallet aan kleuren.  

Stap 6 | Tuinmeubelen opbergen

Is de vorst in aantocht? Hoe lekker de najaarszon ook kan zijn, het is tijd om je tuinmeubelen op te bergen. Reinig ze grondig en laat ze volledig drogen om schimmel te voorkomen. We raden ook aan om kussens en bekleding in een droge ruimte op te bergen. 

Heb je geen ruimte om ze op te bergen? Bescherm je tuinmeubels dan met speciale hoezen voor tuinmeubelen

Stap 7 | Verplaats planten naar een nieuwe plek

Er zijn veel planten die een levenscyclus van twee jaar hebben, zoals bijvoorbeeld stokrozen. In het eerste jaar ontwikkelen deze planten alleen rozetten en bloeien ze pas in het daaropvolgende jaar. Tijdens deze periode kun je de rozetten verplaatsen zonder de planten veel schade toe te brengen. Zo geef je de tuin zo vlak voor de winter meteen een nieuwe look.  

Als je een overvloed aan rozetten hebt, is het een goed idee om ze uit te dunnen of weg te geven aan buren, vrienden of familieleden. 

Stap 8 | Zorg voor je vijver en de vissen

Heb je een vijver? Dan is het belangrijk om deze stap niet over te slaan. Een vijver heeft natuurlijk het hele jaar door onderhoud nodig, dus zeker ook vlak voor de winter. Bladeren moet je sowieso altijd uit het water vissen.  

Zorg er voordat de winter begint voor dat je de vijver goed schoonmaakt. Controleer ook de waterkwaliteit en verbeter deze indien nodig. Verwijder ongeveer een derde van de planten uit de vijver. Laat de verwijderde planten nog enige tijd bij de vijver liggen, zodat waterinsecten makkelijk hun weg terug kunnen vinden.  

Als er kans is op vorst, raden we aan om een vijverpomp te installeren. Deze pomp zorgt voor een wak in het ijs, waardoor de vissen altijd voldoende zuurstof hebben. Bekijk onze vijverpompen. 

Stap 9 | Ruim het tuinafval op

Wat doe je met je tuinafval? Afhankelijk van waar precies in de tuin, ruim je dit best op of laat je het liggen. Blad in de borders kun je zoals gezegd rustig laten liggen. Tuinafval op het gazon, in de vijver, op het terras, op de oprit of op het tuinpad ruim je 't beste op. 

Je tuin winterklaar maken – zo doe je dat. Laat die winter maar komen, en zie uit naar het voorjaar.  

Dit heb je nodig om te tuin winterklaar te maken

Ontdek wat je nodig hebt om je tuin optimaal voor te bereiden op de winter. Van harken en bladblazers tot compost en beschermingshoezen. Wij hebben het.

Bekijk hier alle tuinbenodigdheden >

Help ook dieren en insecten

De herfst is een bijzondere tijd om extra zorg te dragen voor de dieren in je omgeving. Vogels, insecten en egels hebben het vaak moeilijk, vooral omdat veel tuinen tegenwoordig betegeld zijn. Wil jij van jouw tuin ook een gastvrije oase maken voor deze dieren? Volg dan de onderstaande stappen : 

  • Creëer een veilige overwinteringsplek : verzamel takken op één plek in je tuin en laat dit de hele winter liggen. Dit vormt een warm toevluchtsoord voor egels en insecten tijdens de koude maanden.  

  • Bied regelmatig voedsel aan : bessen, fruit, zaden en druiven zijn essentieel voedsel voor vogels en insecten tijdens de winter. Laat deze lekkernijen dus hangen tot de lente.  

  • Zorg voor schuilplaatsen : als je het niet erg vindt om uitgebloeide bloemen en planten te laten staan, bieden ze een geweldige beschutte plek voor verschillende soorten insecten.  

 

Buitenkraan afsluiten

Tip 1

Voorkom bevriezing van je waterleidingen door ze af te sluiten en het laatste water er goed uit te laten lopen. Verwijder de tuinslang en berg ‘m op een droge plek op. Op die manier voorkom je schade veroorzaakt door vorst.  

Bladeren in borders van je tuin

Tip 2

Laat de bladeren in de borders van je tuin liggen. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen voor de planten en bloemen in je tuin. Op die manier overleven ze beter de winter.  

Vogelkastje schoonmaken

Tip 3

Heb je een vogelkastje? Nu het broedseizoen voorbij is, kun je de vogelkastjes schoonmaken. Doe dit in ieder geval voor de eerste koude nachten, want dan gebruiken vogels zo’n kastje graag als slaapplek. 

Volgende tip

FAQ

Wij zijn er voor je!

Ontdek onze tips en adviezen voor de tuin. Want zelf gemaakt is slim bespaard!

Alles over een duurzame tuin

project

Alles over een duurzame tuin

Inspiratie

Je tuinmeubel schilderen - FAQ's

Een tuinvijver bouwen

Stappenplan

Een tuinvijver bouwen

Hoe kies je een tuinhuis

Koopadvies

Hoe kies je een tuinhuis

Bestrijding van plantenziektes en schadelijke insecten

onderhoud

Bestrijding van plantenziektes en schadelijke insecten

Vogelkastje maken

Stappenplan

Vogelkastje maken

Troebel of groen zwembadwater? Los je zwembadkwaaltjes op

Inspiratie

Troebel of groen zwembadwater? Los je zwembadkwaaltjes op

Een schuur bouwen in 9 stappenEen schuur bouwen in 9 stappen

Stappenplan

Een schuur bouwen in 9 stappen

Inklapbare tafel maken

Stappenplan

Inklapbare tafel maken

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten