Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Laminaatvloeren plaatsen

Bent u ook gevallen voor een laminaatvloer van bij Brico? Naast het simpel onderhoud en de talrijke beschikbare uitvoeringen, is het gemak en de snelheid van de plaatsing de ultieme overtuigende factor om te kiezen voor laminaat. Gewapend met een minimum aan benodigdheden en deze Bricofiche hoeft u alleen nog de grondlagen en de afwerking te kiezen voor u aan de slag kan. Gegarandeerd een uitstekend resultaat!

 • Laminaatvloeren plaatsen

  PDF-formaat downloaden
 •  

   

   

   

   

   

   

  Samenstelling en eigenschappen

  Wat is laminaat?

  Laminaat bestaat uit een harde kern van geperst plaatmateriaal (meestal MDF). Aan de bovenzijde bevindt zich een laag met motief in houtnerf en een harde, slijtvaste toplaag van melamine hars. Aan de onderzijde is er een beschermende, stabiliserende onderlaag. De totale dikte varieert tussen 6 tot 10 mm.

  De toplaag met het motief is in een groot aantal uitvoeringen verkrijgbaar bij Brico.

  Voor- en nadelen

  Laminaatvloeren zijn onderhoudsvriendelijk en uitstekend bestand tegen vlekken en krassen. Ze kunnen in vrijwel alle vertrekken van een woning gelegd worden. Op beton moet dit soort vloeren wel op een dampdichte folie gelegd worden.

  Voor heel vochtige ruimtes, zoals een badkamer, wordt laminaat afgeraden. Bij laminaatvloeren is er wat meer geluidshinder dan bij parketvloeren. Een geluiddempende ondervloer vangt dit perfect op.

  De hardheid van de toplaag bepaalt grotendeels de kwaliteit en vooral de duurzaamheid van de vloer. Die toplaag is tegenwoordig heel hard en dus bijzonder slijtvast.

  Plaatsingsmateriaal

  Stootblok:

  Een stootblok voorzien van gepaste inkepingen beschermt het laminaat tegen beschadiging van de tand en groef.

  Afstandsspietjes:

  Afstandsblokjes hebben een driehoekige vorm en zijn voorzien van inkepingen. Door het combineren van 2 blokjes kan men de gepa- ste uitzettingsvoeg krijgen.

  Slagijzer:

  Een slagijzer is noodzakelijk om op moeilijk bereikbare plaatsen toch de schuiftechniek te kunnen toepas- sen. Dit handige hulpmiddel kan bij- voorbeeld gebruikt worden aan het einde van elke rij of bij het plaat sen van de laatste rij (tegen een muur).

  Ondervloer:

  Bij het leggen van laminaat is de kwaliteit van de ondergrond van primordiaal belang. Om eventuele kleine oneffenheden weg te werken, is het noodzakelijk een speciale ondervloer te gebruiken. Die ondervloer wordt op een plastic folie gelegd. De ondervloer zelf is bedekt met een plastic laag en helpt de eerstand bij krimpen of uitzetten (glijmodulus) te verminderen.

  Andere:

   

  - plaatsingsset voor de diagonale plaatsing van laminaatvloer

  - handzaag voor het eenvoudige afkorten van deurlijsten.

  - zuigheffer in alumi- nium voor het snel en probleemloos vervangen van de vloerstroken.

  Plaatsing laminaatvloer

  In privé-woningen wordt meer en meer gekozen voor laminaatvloeren. Dat is logisch, want de moderne laminaatvloeren zijn werkelijk zeer eenvoudig te installeren. De verschillende stroken klikken immers gewoon in elkaar. Hieronder vindt u de werkwijze bij het leggen van een laminaatvloer. De extra troeven van laminaat zullen al snel duidelijk worden.

  Voorbereiding

  Controleer of de deuren nog open en dicht kunnen na plaatsing van de vloer en de ondervloer (min. 1 cm). Controleer ook of de deurlijsten aan de vloer aangepast moeten worden en of de oude plinten losgemaakt kunnen worden.

  Dampscherm:

  Zorg voor een vlakke ondergrond (cementvloer, oude-vloer in goede staat, ondervloer uit spaanplaten…). Een dampscherm is voor elke ondergrond van laminaat warm aanbevolen. Een dampscherm bestaat uit PE-folie, die over het hele oppervlak uitgelegd wordt. Waar er in twee delen gewerk wordt, moet de folie 20 cm overlappen en moet de naad over de hele lengte met tape gedicht worden.

  Rol de onderlaag uit over het dampscherm, met de blinkende kant naar boven. De onderlaag is al voorzien van een overlap, die over de zelfklevende strook van de vorige baan gelegd wordt.

  Het schuim van de banen moet goed aansluiten maar mag niet overlappen. De onderlaag werkt geluidsisolerend.

  Eerste rij

  Begin de eerste rij met een volledige strook.

  Klik er de volgende panelen in tot het einde van de rij bereikt wordt. Kort hier het paneel af (zie verder).

  Wacht nog met het leggen van afstandsblokjes tot er een drietal rijen liggen. Pas dan is er een geheel dat tegen de blokjes geschoven kan worden en dat blijft liggen.

  Afkorten

  Om af te tekenen gaat men als volgt te werk :

  • Leg het paneel zoals het op de vloer moet komen.
  • Keer het nu zo om dat de rechterkant de linker wordt en omgekeerd.
  • Zet een merkteken op het punt waar de plank de vorige overlapt.
  • Zaag het daar door.

  Wildverband

  Het overschot van de verzaagde plank kan dienen om de volgende rij mee te beginnen. Zo is er geen verlies van materiaal (tenzij het stuk te klein is). Er kan ook gekozen worden om het laminaat in halfsteensverband te leggen. Dan wordt de eerste rij met een volle plank begonnen, de tweede met een halve en daarna afwisselend een volle en een halve.

  Klik de vorige geplaatste plank weer wat los, zet de lange kant van de plank in de vorige rij (de kopse kant schuift automatisch mee).

  Druk het geheel naar beneden.

  Plinten

  Er bestaan 2 systemen om plinten blind te plaatsen :

  Met montagelijm:

  Breng op de achterzijde twee rillen montagelijm aan en druk de plinten tegen de muur.

  Met een kliksysteem:

  Boor met de bijbehorende sjabloon gaten in de muur, sla de klemmen erin en klik de plinten erover met de groef die in de achterkant voorzien is.

  Bepaal vooraf de richting waarin de laminaatvloer gelegd zal worden. Probeer de vloer evenwijdig met het grootste raam te leggen, zodat het licht niet in de lengte van de planken valt. Zo krijgt u het mooiste resultaat. Extra troeven van laminaat zijn de V-groef, de planken in 2 verschillende breedtes en de voelbare houtstructuur.

  Die 3 elementen zorgen er samen voor dat laminaat er als een echt massief parket uitziet, maar tegelijk de voordelen van een laminaatvloer heeft (gemakkelijk onderhoud, stoot- en krasvast…).

  Ondervloeren laminaat

  Ondervloertegels

  Voor een uitstekende akoestie, zorgen in geperste panelen.

  Ondervloer

  In polyethyleenschuim en In polyethyleenschuim met antivochtfolie.

  Afwerking

  1. Overbruggingsprofiel

   Voor de overgang met andere bekledingen

  2. MDF profiel

   Perfecte oplossing bij al bestaande plinten

  3. MDF trapprofiel

   Voor de afwerking van traptreden

  4. Verbindingsprofiel

   Voor de overgang van de laminaatvloeren met andere vloeren

  5. MDF randprofiel

   Gemakkelijke plaasting dankzij het clips-systeem

  6. MDF plint

   Verkrijgbaar in alle mogelijke motieven

  7. Rozet

   voor de afwerking rond verwarmingsbuizen. Verkrijgbaar in verschillende kleuren

  Onderhoud

  Laminaatvloeren vragen een minimum aan onderhoud. Door het harde, gesloten oppervlak van laminaat is het absoluut onnodig om de vloer altijd vochtig te reinigen. Even stofzuigen, vegen of 'moppen' met een microvezeldoek is voldoende. Eventueel kan u af en toe uw vloer met een vochtige doek reinigen. Te dikwijls, te vochtig onderhouden is onnodig en kan zelfs uw vloer onherroepelijk beschadigen.