Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Meubels restaureren

Een meubel restaureren betekent gebruik maken van de duurzaamheid van oude meubelen in massief hout. Beschadigde oppervlakken in hun oude glorie herstellen is geen eenvoudige klus, maar er bestaan tegenwoordig heel wat kant-en-klare producten die het werk een stuk lichter maken.

 • Meubels restaureren

  PDF-formaat downloaden
 •  

   

   

   

   

   

   

   

  Grondig schoonmaken

  Als een oud meubel vuil is, dan moet het eerst grondig worden schoongeschrobd.

  1. Zet het meubel buiten.
  2. Maak een sterk zeepsopje met warm water en minstens 100 g allesreiniger per liter water.
  3. Maak het meubel verschillende keren nat met een spons zodat het zeepsop goed in het vuil dringt.
  4. Schuur het meubel met een borstel.
  5. Laat inwerken en spoel vervolgens overvloedig met zuiver water.

  Het noodzakelijke materiaal

  Polijstborstel

  Een polijstborstel bestaat uit echte haren en is ideaal voor het opwrijven van houtwerk, meubelen, lijsten en sculpturen.

  Staalwol

  Staalwol # 0 'grof': voor het afschuren en verwijderen van oude boenwaslagen.
  Staalwol # 00 'middel': voor reinigingswerkzaamheden. Gebruik de staalwol in combinatie met een 'reinigingspopote' of een boenwasverwijderaar (meubelshampoo).
  Staalwol # 000 'fijn': voor het matteren van vernis, voor het in- en opwrijven van boenwas.

  Schuursponsje

  2-zijdig schuursponsje. Eén zijde voor middelgrof schuren, de andere zijde voor fijn schuren.

  Katoenprop

  Een katoenprop zorgt voor het gemakkelijk en gelijkmatig aanbrengen van producten als boenwas, olie, kleurbeits, vernis, schellakvernis enz. …
  Een katoenprop bestaat uit een groot aantal ineengestrengelde katoendraden waardoor de producten goed worden geabsorbeerd.

  Tips

  Iedere fabrikant geeft specifieke gebruiksaanwijzingen voor zijn producten, dat is niet zonder reden. Het gaat om belangrijke voorschriften die in acht moeten worden genomen. Neem de tijd die nodig is om de teksten op het product goed te lezen.

  Oude lagen verwijderen

  Afbijtmiddelen

  Vloeibare en gelvormige afbijtmiddelen

  Afbijtmiddelen in gelvorm hebben het voordeel dat ze beter op de ondergrond hechten. Meestal werkt een afbijtmiddel maar op een of twee lagen tegelijk, het kan dus nodig zijn de behandeling verschillende keren te herhalen.

  Afbijtpasta's

  Afbijtmiddelen in pastavorm zijn meestal oplosbaar in water. Afbijtpasta's worden gebruiksklaar of in poedervorm aangeboden. Ze zijn bijzonder doeltreffend.

  Oude lagen verwijderen met afbijtmiddel

  Haal alle metalen accessoires af van het meubel. Breng met een borstel een dikke laag (3 mm) afbijtmiddel aan. Het product moet alle delen van het hout goed bedekken.

  Steek de laag af met een schildersmes.

  Borstel alle resten van het afbijtmiddel weg.

  Was het hout af met zuiver water en een spons. Spoel na.

  Producten

  Boenwasverwijderaars

  Een boenwasverwijderaar (ook meubelshampoo genoemd) neemt alle oude boenwaslagen, vetvlekken en vuil weg op geboende oude meubelen en houtvloeren. U kunt het product ook gebruiken om materiaal en borstels te reinigen na het aanbrengen van boenwas. Draag handschoenen tijdens het gebruik.

  Breng de boenwasverwijderaar royaal aan met een katoenprop.

  Laat enkele minuten inwerken zonder te laten drogen en schuur af met staalwol # 00. Vervang de prop staalwol als hij vuil is.

  Veeg, voor het product droog is, vuil en boenwas met een nieuwe katoenprop weg, met de houtnerf mee. Laat 30 minuten drogen.

  Het merendeel van de natuurlijke was kan door benzine van therebenthine weggenomen worden.

  Reinigingspopote

  Reinigingspopote verwijdert vuilaanslag, oude boenwaslagen, vlekken op geboende en geverniste meubelen. Het is een product dat de oorspronkelijke kleur en het oude patina terugbrengt, zonder een afbijtmiddel te moeten gebruiken. Draag handschoenen, schud de bus voor gebruik.

  Drenk een prop staalwol # 00 in het product. Wrijf in de richting van het hout tot al het vuil is verdwenen.

  Veeg het oppervlak af met een katoenprop in de richting van de houtnerf, voor het product droog is.

  Ontvlekker voor geboende of geverniste meubelen

  Vernis is in principe ondoorlaatbaar maar na enige tijd kunnen heel fijne scheurtjes in de vernislaag ontstaan. Breng de ontvlekker in kleine draaiende bewegingen met een katoenprop aan. Als het om scheurtjes in de vernislaag gaat, dan vult de ontvlekker die op en verdwijnt de vlek.

  Bleekmiddel voor hout

  Een bleekmiddel voor hout brengt het natuurlijke uitzicht terug van vuil geworden hout of na het verwijderen van oude lagen. Een bleekmiddel verwijdert ook vlekken en schimmel. Als het hout nog sporen van verf of vernis vertoont, gebruik dan eerst een afbijtmiddel. Draag handschoenen tijdens het gebruik. Zorg ervoor dat het bleekmiddel nooit in contact komt met metaal. Los het bleekmiddel op in een verhouding van 70 g per liter lauw water.

  Breng deze oplossing aan met een borstel.

  Spoel af met water en een spons of een nylonborstel. Laat 24 u drogen. Herhaal de behandeling indien nodig.

  Tip

  Test ophelderend op een weinig zichtbare oppervlakte, alvorens uw werk te veralgemenen.
  U kunt voortzetten als de graad van toelichting u past.

  Lijnolie

  Olie geeft aan hout een mat uitzicht en is bestand tegen water, alcohol en lichte krassen.
  Bovendien is olie gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Het is een transparant product dat diep in het oppervlak dringt en de houtnerven en de jaarringen van het hout goed tot hun recht laat komen. Heel vaak kan olie worden gebruikt in de plaats van vernis.
  Een afwerkolie droogt door contact met lucht en geeft hetzelfde effect als een vernis maar alles gebeurt binnen in het hout en niet aan het oppervlak. Olie geeft een eerder mat uitzicht.
  Het oppervlak goed voorbereiden is van cruciaal belang voor het eindresultaat. Het hout moet worden geschuurd met korrel 150 zodat de olie maximaal in het hout kan dringen.
  Hoe fijner u schuurt, hoe minder olie in het hout zal kunnen dringen.
  Afwerkolie kan gemakkelijk met een doek worden aangebracht en dat is ook vaak de beste oplossing. Terwijl het oppervlak nog nat is, wordt het afgeveegd. Afhankelijk van het type olie en de houtsoort moeten meerdere lagen worden aangebracht om tot een gladde, waterbestendige en duurzame afwerking te komen.

  Vloeibare boenwas

  Op basis van natuurlijke bijenwas. Vloeibare boenwas is een was die meubelen, houtvloeren en houtwerk voedt en doet glanzen. Boenwas geeft het hout een mooie lichtgouden kleur.

  Voorbereiding

  Voor gebruik binnen op onbehandeld of geboend hout. Vuil geworden hout vooraf met boenwasverwijderaar reinigen.

  Breng de vloeibare was aan met een katoenprop of een borstel. Laat ongeveer 2 uur drogen en breng een tweede laag aan.

  Laat opnieuw twee uur drogen en wrijf op met een polijstborstel. Met een wollen doek verkrijgt u een diepere glans.

  Wrijf voor een sterk glanzend resultaat (politoer) tussen twee lagen boenwas even op met staalwol # 000 en werk dan af zoals hiervoor.
  Laat ongeveer 2 uur drogen en breng een tweede laag aan.

  Patineerwas

  Patineerwas is gemaakt van bijenwas. Deze boenwas geeft een mooie zijdeglans aan meubelen en houtwerk.
  Zijn natuurlijke uv-bestendige kleur restaureert het patina van oude meubelen en voorwerpen en geeft ze een antieke uitstraling.
  Patineerwas is een crème-achtig product en is geschikt voor onbehandeld of gebeitst hout.

  Strijk uit in een dunne laag met een katoenprop of een borstel. Veeg, voor hij droog is, de overtollige was af met een schone katoenprop. Er mogen geen wassporen achterblijven. Breng na 2 uur een tweede laag aan op dezelfde manier en vervolgens nog een derde laag die u 24 uur laat drogen. Wrijf op met een polijstborstel.

  Werk de behandeling af door op te wrijven met een wollen doek. Voor een nog beter resultaat kunt u met staalwol # 000 tussen elke laag opwrijven zodra de was goed droog is.

  Net zoals andere gekleurde boenwas mag ook dit product niet voor de binnenkant van een meubel worden gebruikt.

  Kleurbeitsen

  Eerst kleuren, dan vernissen

  Een kleurloze of gekleurde vernis is enkel een oppervlakkige beschermlaag. Als een stukje vernis afspringt, komt het onbehandelde hout te voorschijn en dat valt erg op. Als het hout eerst wordt gekleurd, dan is het bijna niet te zien waar het stukje vernis ontbreekt. Ook repareren verloopt vlotter. Bovendien krijgt het hout, door het kleuren van de houtvezels, een veel diepere kleur dan ooit met een vernis mogelijk is.

  Waarom hout kleuren?

  Er zijn verschillende situaties waar het wenselijk is om het hout eerst te kleuren en pas nadien een afwerklaag aan te brengen. Bleke en lichtgekleurde houtsoorten hebben de neiging snel te vergelen en worden daarom vaak beter gekleurd. Weersinvloeden en uv-stralen tasten de natuurlijke pigmentatie van het hout aan. Vooral witte houtsoorten zijn hier gevoelig voor. In dat geval kan door het hout zelfs maar heel licht bij te kleuren vergeling worden voorkomen en zal het hout minder snel verouderen. Kleuren wil niet zeggen ondoorzichtig of donker maken of de natuurlijke schoonheid van het hout verbergen. Ook waar meerdere houtsoorten in eenzelfde project zijn gebruikt, kan met kleurbeits overal dezelfde kleur worden verkregen.

  Zit er boenwas of vernis op het hout?

  het boenwas. Als er geen kleur op de doek zit, is het vernis (het hout kan ook vuil zijn).

  Hoe hout kleuren?

  Kijk na of alles goed gelijmd en geschuurd is.
  Lijmresten of oneffenheden in het hout zijn altijd zeer goed zichtbaar nadat het hout is behandeld. Als het om een restauratie gaat, zorg er dan voor dat het hout overal is geschuurd en maak het goed schoon. Een kleurbeits wordt doorgaans met een borstel of een doek aangebracht. Breng het product overvloedig aan en wrijf het in alle richtingen open zodat het goed in het hout dringt.

  Neem overtollige beits onmiddellijk met doeken weg en wrijf daarbij in de richting van de houtnerven. Er mogen geen beitssporen achterblijven. Breng liever van meet af aan voldoende beits aan zodat het hout snel verzadigd raakt en de kleur zo snel mogelijk egaal kan worden opengewreven. Om te zien wat de uiteindelijke kleur wordt, kunt u het product beter eerst op een ander stuk hout uitproberen. Het resultaat wordt nog mooier door op het gekleurde hout een gekleurde eindlaag aan te brengen met patineerwas, schellak of kleurolie. Probeer ook hier eerst uit hoe de kleur telkens evolueert.

  Vernis en politoer

  Schellakvernis

  Wordt met een katoenprop aangebracht. Schellakvernis geeft een antieke glans aan geboende en geverniste meubelen. Schud de bus voor en tijdens het gebruik. Drenk een katoenprop in de vernis en wikkel hem in een katoenen of linnen doek. Breng de vernis in draaiende wrijfbewegingen aan terwijl de u prop traag over het oppervlak voortbeweegt, tot een diepe glans ontstaat. Wacht ongeveer 1 uur en herhaal de behandeling tot u het gewenste resultaat bereikt.

  Onderhoudspolitoer

  Ideaal voor het opfrissen van oude vernislagen. Reinigt en geeft nieuwe glans aan alle geverniste meubelen. Onderhoudspolitoer is onmisbaar voor meubelen afgewerkt met schellakvernis. Schud de bus voor gebruik. Drenk een katoenprop in het product en breng het in draaiende wrijfbewegingen aan terwijl u de prop over het oppervlak voortbeweegt. Ga door met wrijven tot het oppervlak perfect glanst.

  Insectendodende producten

  Houtinsecten bestrijden

  Door het hout met een insectendodend product te behandelen voorkomt u dat het door houtvretende insecten wordt aangetast. Er bestaan producten in spuitbus om het hout door middel van injectie te behandelen. Schuif de naald in een 'vluchtgaatje' van de insecten en injecteer het product.
  Laat inwerken voor u het hout verder afwerkt (boenwas…).

  Tips

  Als van oude meubelen de poten door houtinsecten zijn aangetast, zet dan onder elke meubelpoot een bakje dat u vult met een insectendodend product.
  Vul bij naarmate het hout het product opslorpt.

  Voor een nog beter resultaat, verpak de behandelde stukken in plastiek.
  De stoom van de producten zal zich beter in de vezels van het hout doordrenken.
  Trek het plastiek eraf na 24 uur en laat drogen.

  Hout repareren

  Gaatjes vullen

  Warm een metalen lemmet, bijvoorbeeld een mes of een schildersmes.

  Breng het warme mes dichterbij: de was smelt en loopt in het gaatje.

  Verwijder het teveel aan was en strijk met een houtbeitel glad zonder in het hout te steken.

  Schuur met heel fijn schuurpapier. Wrijf op met een zachte doek.

  Een meubel lijmen

  Schuur de te verlijmen delen af en breng houtlijm aan.

  Klem de verlijmde delen in een lijmschroef tot de lijm droog is. Veeg lijmvlekken onmiddellijk af.

  Praktische tips

  Sommige vernissen, bleekmiddelen en houtbeitsen zijn ontvlambaar. Werk daarom altijd in een goed geventileerde ruimte en verwijderd van open vuur. Rook niet en bescherm uw huid.
  Beitsen kunnen uw huid en kledij aantasten, gebruik oude kleren en draag handschoenen.
  Bewaar de producten buiten het bereik van kinderen.