1. Reparatie en voorbereiding

Naargelang de staat van het meubel dat u wilt restaureren, zult u het moeten afbijten, ontwaxen of lichter maken. Ga geduldig te werk en neem rustig de tijd om het meubelstuk goed voor te bereiden. Het zal er, als het eenmaal klaar is, alleen maar mooier op worden.



Het is absoluut noodzakelijk het meubelstuk af te bijten als het erg vuil is of afgewerkt met lelijk verouderde vernis. U verwijdert hierdoor alle oude verf- en vernisresten. Op deze manier herkrijgt u het ruwe hout.
Als afbijten van het meubelstuk niet nodig is, kies dan voor de wasverwijderaar. Door het verwijderen van de oude waslagen maakt de wasverwijderaar het hout grondig schoon en krijgt het zijn oorspronkelijke kleur terug.
Als er veel vlekken op het hout zitten of het erg donker geworden is, maakt u gebruik van het bleekmiddel.
Draag voor uw eigen veiligheid een bril en handschoenen.


Het afbijten of verwijderen van de was van uw meubelstuk maakt het mogelijk vast te stellen in welke staat het verkeert.
Er zijn mogelijk stootplekken, strepen, krassen, kleine gaatjes (van houtworm en/of spijkers) en barsten tevoorschijn gekomen die u nog niet eerder had opgemerkt. Dat is onvermijdelijk en het probleem is minder ernstig dan het lijkt. Er zijn nu kwaliteitsproducten verkrijgbaar die de tand des tijds kunnen verbergen.


Voor het opvullen van de kleine gaatjes en fijne barstjes, raden wij u aan gebruik te maken van de vulwas.
De houtpasta is meer geschikt voor het dichten van middelgrote barsten, krassen en gaten.
De houtkit dient te worden gebruikt voor het vullen van grotere gaten of voor het remodelleren.
Indien nodig is het raadzaam vóór verdere behandeling een middel tegen houtworm of een antischimmel middel op het meubelstuk aan te brengen.
De retoucheerstift is ideaal voor oppervlakkige strepen of om reparaties met houtkit of houtpasta te maskeren.

De stift dient uitsluitend gebruikt te worden op al met vernis, was enz. beschermd hout en zorgt ervoor dat het "patina" van uw meubelstuk bewaard blijft.


Wanneer het gekozen houtvulmiddel goed droog is, kunt u het gerepareerde oppervlak met schuurpapier polijsten.

Gebruik achtereenvolgens schuurpapier met een steeds fijnere korrel. Begin bij het schuren van grote oppervlakken met een vibrerende schuurmachine en eindig met handmatig schuren.




2. Afwerkingsmiddelen

U bent nu klaar met de voorbereiding van het meubelstuk. Het meubelstuk is afgebeten of wasvrij gemaakt, behandeld tegen insecten en u heeft ervoor gezorgd dat alle spleten en barsten opgevuld zijn. Door het aanbrengen van kleur, kunt u het hout in al zijn schoonheid herstellen. U kunt het meubelstuk voorzien van een nieuwe kleur of de oorspronkelijke kleur ophalen.
Test het in elk geval voor gebruik eerst uit op een onzichtbaar deel van het meubelstuk. Op die manier kunt u vaststellen of de kleur van uw keuze voor u de juiste is.


De kwaliteit van de afwerking is afhankelijk van de zorgvuldigheid waarmee u de voorbereiding heeft uitgevoerd. Aanbrengen van een gatenvulmiddel is dan ook van essentieel belang. Het vulmiddel wordt gebruikt voor het sluiten van de houtvezels bij zowel nieuwe meubels als oude. Door de vorming van een gladde film op het oppervlak wordt vermeden dat het afwerkingsmiddel (was, vernis of olie) wordt geabsorbeerd en de behandeling aan kwaliteit inboet. Met uitzondering van enkele compacte houtsoorten zoals ebbenhout, palissanderhout, kersenhout, perenhout enz., dient het vulmiddel als voorbereiding op de afwerking systematisch te worden aangebracht. Het is onmisbaar voor hout met grove poriën, zoals eikenhout, of voor zachte houtsoorten zoals dennen- of sparrenhout.


  • Ceruse
    Ceruse is voor decoratie erg in de mode en is met name geschikt voor hout met grove poriën en een geprononceerde nervenstructuur. Vroeger was een mooi geceruseerd aspect uitsluitend voorbehouden aan vaklieden. Het ligt nu echter ook binnen uw bereik en het zal u grote voldoening geven.
    Ceruse is gemakkelijk aan te brengen en bevat pigmenten die het zijn kleur geven. Door de nerven van het hout wit te maken, komen deze beter tot hun recht. Zowel eikenhout, kastanjehout en essenhout als harsbomen met een uitgesproken nervenstructuur, exotische houtsoorten, zijn uitermate geschikt voor toepassing van ceruse.
  • Vernis

Vernis wordt vaak gebruikt voor de afwerking van interieurhout. Het is ideaal als bescherming doordat het voorziet in een soepele film die bestand is tegen slijtage, stoten en strepen op het oppervlak van het hout. Vernis is vochtwerend en afwasbaar en beschermt uw meubilair tegen dagelijkse vlekken afkomstig van water, vloeibare levensmiddelen enz.

Esthetisch gezien zorgt het voor een elegante afwerking die de nervenstructuur van edele houtsoorten verfraait en uw meubilair en decoratie tot een harmonisch geheel maakt. Vernis is gemakkelijk, snel en economisch in onderhoud.

  • Olie

Afwerking met olie is erg populair vanwege het decoratieve karakter, het natuurlijke aspect en de gezellige uitstraling. U hoeft alleen maar de impregneringsolie aan te brengen zonder dat er daarbij op het oppervlak een film wordt gevormd. De als basis gebruikte plantaardige oliën zorgen ervoor dat het hout gevoed, beschermd en vochtwerend is. Kleurloos of gekleurd, mat en in de was, de olie accentueert het sobere en natuurlijke aspect van het ruwe hout. Het kleurenpallet "met effecten" zorgt voor een persoonlijke noot en harmoniseert, net als de vernis, uw meubilair met de al aanwezige decoratie. De gave en warme afwerking met olie geeft uw hout een zijdeachtige uitstraling. Met olie behandelde oppervlakken vragen weinig maar regelmatig onderhoud.

  • Was

Dit is een traditionele manier van afwerking, de zogenaamde manier van vroeger. Deze manier bestaat uit het impregneren van het houtoppervlak met een waslaag. De afwerking met was beschermt en voedt het hout en doet de natuurlijke elegantie beter tot zijn recht komen. Op subtiele wijze accentueert was het authentieke en warme aspect van uw antieke meubels.

Het fluweelachtige aspect van de was zorgt voor patina en een mooie, langdurige glans. De was onthult het hout, de oorspronkelijke kleur blijft bewaard en uw interieur wordt geparfumeerd met de uiterst aangename geur van vroeger. Het in de was zetten dient regelmatig te gebeuren.


3. Samenvatting

- Het hout moet voor behandeling kaal, schoon, droog en stofvrij zijn gemaakt.
- Behandel het hout tegen insecten.
- Vul gaten en barsten (met pasta of houtkit).
- Vul de poriën.
- Behandel het hout met ceruse, olie of was.