Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Lijmen

Zelfs al lijkt lijmen een basistechniek zonder geheimen, dat maakt het niet minder interessant om meer te weten te komen over de verschillende soorten lijm en hun toepassingen. Het soort lijm hangt af van de gewenste sterkte en de materialen die aan elkaar verbonden moeten worden. Word met deze Bricofiche ijzersterk in het voorbereiden van efficiënt lijm- en plakwerk.

 • Definitie

  Lijmen is een techniek om twee materialen met elkaar te verbinden. Een lijm is doeltreffend als hij op de ondergrond hecht. De lijm vormt een verbinding tussen twee oppervlakken. De oppervlakken kunnen van hetzelfde of van verschillend materiaal zijn.

  Soorten lijmen

  Lijmen met fysische binding

  Deze lijmen harden uit door de verdamping van het water of de oplosmiddelen die zich in de producten bevinden. Tijdens het droogproces verdampt het water of het oplosmiddel of dringt het in de ondergrond en blijft alleen de kleefstof over. Dit soort hechting werkt alleen als een van de ondergronden poreus is. Ook smeltlijmen (lijmpatronen) zijn lijmen met fysische binding. Ze worden in gesmolten toestand op de te verlijmen delen aangebracht en stollen door afkoeling waarbij de lijm op beide delen hecht.

  Lijmen met chemische binding

  Lijmen met chemische binding zijn reactielijmen. Ze bestaan uit verschillende elementen die, wanneer ze onderling gecombineerd worden, een chemische reactie aangaan (vaak door opwarming). Sommige lijmen zijn al gemengd en hebben alleen nog vochtigheid nodig om te reageren met de ondergrond en met de lucht.

  Hoe voert u een geslaagde verlijming uit?

  1. Bepaal de te verlijmen materialen (dezelfde of verschillende).
  2. Kies de gepaste lijm.
  3. Welke oppervlakt wilt u verlijmen?
  4. Moet de ondergrond vooraf worden gereinigd (ontvetten met aceton, met alcohol)?
  5. De te verlijmen ondergronden moeten vrij zijn van vuil.
  6. Moet de lijm een vullend of opvullend vermogen hebben?
  7. Wat is de droogtijd?
  8. Waar moet de verlijming tegen bestand zijn (tegen belasting, warmte, vocht, moet de verlijming elastisch zijn)?

  Een montagelijm kiezen

  Een pastalijm kiezen

  Voorbereiding

  • Een geslaagde verlijming hangt in grote mate af van een goede voorbereiding van de ondergrond. De ondergrond moet vrij zijn van vuil, vet en stof. Schuur eventueel geverfde oppervlakken.
  • De uiteindelijke mechanische weerstand van de verbinding is afhankelijk van het goed voorbereiden van de ondergrond. Neem er de tijd voor die nodig is.
  • De omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid, de klemkracht en de droogtijd beïnvloeden de kwaliteit van de verlijming.
  • Verwijder alle oude lijmresten.
  • Verwijder oude lagen vernis, verf, boenwas enz. met een krabber of een afbijtmiddel. Behandel roest.
  • Verwijder zorgvuldig al het stof van de te verlijmen delen.
  • Lees de gebruiksaanwijzing en controleer of de lijm voor het uit te voeren werk geschikt is.
  • Verwijder alle vetsporen met een ontvettend product (trichlorethyleen, aceton, als die het materiaal niet aantasten), nooit met benzine of white spirit want die zijn zelf vettig.
  • Kom dan met uw vinger niet meer aan het oppervlak.
  • Breng niet te veel lijm aan, verwijder onmiddellijk de overtollige lijm voor de aflopers hard worden. Een gladde ondergrond moet lichtjes worden opgeruwd (schuurpapier, vijl) zodat de lijm erop kan hechten.
  • Maak bij twee componentenlijmen niet te veel lijm te ver op voorhand aan.
  Lijmkam Lijmklem Kitpistool
  Gebruik een fijngetande lijmkam om bepaalde houtlijmen en contactlijmen aan te brengen. De lijmklem dient om twee voorwerpen samengedrukt te houden die met een lijm zonder onmiddellijke kleefkracht zijn verlijmd. Gebruik lijmklemmen van aangepaste grootte. Gebruik een kitpistool voor lijmen en kitten in koker. Met een kitpistool kunt de lijm precies doseren en gelijkmatig aanbrengen.

  Masking tape Borstel Lijmpistool
  Met masking tape kunt u het in te lijmen vlak afbakenen. De tape voorkomt ook dat de lijm gaat aflopen. Op randen en om lijsten, plinten of trapn te plaatsen, kan een kortharige borstel wo gebruikt. Vooral voor contactlijm is een b geschikt. Een lijmpistool wordt gebruikt met patronen van smeltlijm en werkt op een stopcontact van 220 volt.

  Lijmen en hoe ze te verwerken

  Universele lijmen

  Universele lijmen (alleslijmen) zijn multifunctionele huidhoudlijmen. De meeste zijn op basis van hars of polymeren. Ze zijn eenvoudig te gebruiken maar drogen traag.

  Lijmen voor zacht pvc

  Deze lijmen zijn geschikt voor zacht pvc zoals: zwembanden, opblaasboten… Breng lijm aan op beide delen. Houd ze apart, laat ze drogen en druk ze tegen elkaar. Wacht 15 minuten om opnieuw te gebruiken.

  Lijmen voor hard pvc

  Deze lijmen zijn speciaal geschikt voor harde kunststoffen zoals abs… , ze vormen een voeg tussen de twee delen waardoor die aan elkaar worden gelast.

  Lijmstiften

  Hierbij denken we vooral aan de lijmstiften uit het schoolgamma. Iedereen kent ze om papier en karton te verlijmen.

  Bevestigen:

  Druk beide delen stevig en gelijkmatig samen. Druk overal waar u lijm hebt aangebracht.
  Veeg lijmresten op de randen af.
  De delen kunnen nu niet meer worden verplaatst.
  Het is beter om de verlijmde delen nog te klemmen.

  Volledige droging:

  Laat nog 10 tot 20 minuten drogen. De lijm is nu volledig droog.

  Secondelijm

  Eén druppel secondelijm (cyanoacrylaatlijm) volstaat om in enkele seconden glas, aardewerk, metaal en rubber voorgoed te lijmen. Let wel, secondelijm kleeft even snel op de huid als op andere materialen!

  ÉÉN DRUPPEL VOLSTAAT

  Lijm aanbrengen:

  Breng een druppel lijm aan op de te lijmen delen. Er mag geen lijm zitten naast de barst.

  Bevestigen:

  Leg het te lijmen stuk op het gebroken deel. Druk 20 seconden stevig aan.
  Veeg de lijmsporen na het drogen weg met aceton (probeer eerst op een onzichtbaar deel om te zien of de aceton de ondergrond niet aantast).

  Let wel, cyanoacrylaatlijm is niet bestand tegen langdurige onderdompeling in koud of warm water.

  VERLIJMEN MET EEN ACTIVATOR

  Voor een supersnelle en superkrachtige verlijming kunt u de initiële kleefkracht versnellen door middel van een activator.

  Breng op één zijde de activator aan.

  Breng op de andere zijde de lijm aan, breng beide delen samen, de verlijming gebeurt onmiddellijk.

  Epoxylijm

  Epoxylijmen bestaan uit twee elementen (een hars en een verharder) die moeten worden vermengd op het moment dat de lijm wordt gebruikt. Epoxylijmen zijn geschikt voor tal van materialen en zijn goed bestand tegen water en hoge temperaturen.

  Gebruik:

  Meng de twee componenten op een palet (verhouding 1 : 1). In de meeste gevallen zitten de twee componenten in een speciale doseerverpakking zodat exact dezelfde hoeveelheid van beide componenten wordt gebruikt.
  Gebruik de lijm onmiddellijk want hij hardt snel uit.

  Epoxylijmen:

  De uithardingstijd varieert van 5 minuten tot 2 uur afhankelijk van het soort lijm (lees de gebruiksaanwijzing). Bij het verlijmen is het belangrijk dat u een dun laagje lijm aanbrengt op de te verlijmen delen en dat u ze lichtjes tegen elkaar drukt. Als u te hard drukt, neemt de kleefkracht af. Houd de twee delen op elkaar gedrukt met behulp van plakband.

  Sluit de lijmspuit goed af met de afsluitdop die mee in de verpakking zit. Zo blijven de twee componenten gescheiden en zal de lijm niet uitharden.

  Smeltlijm

  Smeltlijmen worden in gesmolten toestand aangebracht bij temperaturen van om en bij de 180°.
  De binding gebeurt door afkoeling. De bindingstijd is heel kort (enkele seconden) en smeltlijm is ook geschikt voor niet-poreuze materialen.

  U kunt er papier, karton, hout… mee verlijmen. Ook tegels bevestigen is mogelijk. Decoratieve smeltlijm bestaat in verschillende kleuren waarmee u mooie dingen kunt maken.

  Smeltlijm is ook geschikt om kabels vast te leggen: geen kabelklemmen meer nodig. Ook voor muren in gipsplaten waarin u geen haken kunt kloppen. Smeltlijm is de ideale knutsellijm.

  Montagelijm

  Met montagelijm bevestigt u moeiteloos zware voorwerpen aan muren en plafonds. Montagelijm is de ideale lijm voor alle bevestigingen en maakt schroeven en spijkers overbodig. De meeste montagelijmen hebben niet alleen een lijmend vermogen maar ook een vullend vermogen doordat ze een hoog vastestofgehalte bezitten, net zoals een siliconenkit. Daarom zijn ze zeer geschikt voor oneffen ondergronden. Montagelijmen harden uit door verdamping van het oplosmiddel of door contact met de luchtvochtigheid.

  Breng de koker met de spuitdop in het pistool, nadat u het topje van de spuitdop hebt afgesneden, druk de trekker in en breng de strook lijm met het pistool aan op het te verlijmen stuk en op de ondergrond. Het is niet nodig lijm aan te brengen op de volledige oppervlakte.

  Bevestigen:

  Druk het te verlijmen stuk op de ondergrond. Druk goed over de volledige oppervlakte zodat de lijm zich verspreidt tussen de ondergrond en het te verlijmen stuk.

  Houtlijm

  Vinyllijmen zijn bijzonder sterk. Ze zijn alleen geschikt voor houtverbindingen. Houtlijm is wit maar wordt na het drogen transparant. Welke houtlijm het meest geschikt is voor een specifieke lijmklus hangt af van de omstandigheden waarin de verlijming moet gebeuren.
  Het overzicht hieronder kan u helpen om de meest geschikte houtlijm te kiezen.

  Soorten houtlijm

  Basisregels:

  Gebruik aceton om exotisch hout of hout met vetvlekken te ontvetten. Schuren kan nuttig zijn. Breng de lijm in een dunne laag aan en klem het geheel tijdens het drogen in een lijmklem.

  Pasta- en poederlijmen

  Voor deze belangrijke groep van lijmen bestaan afzonderlijke fiches waarin u uitgebreide informatie vindt.
  -muur- en vloertegels plaatsen - tapijt plaatsen - behangen

  Tips

  Veiligheidstips

  Handschoenen:

  noodzakelijk bij het gebruik van irriterende producten. De handschoenen moeten bestand zijn tegen de oplosmiddelen in de lijm. In sommige gevallen volstaan gewone huishoudhandschoenen.

  Zet oplosmiddelen of lijm nooit binnen handbereik van kinderen.

  Gebruikstips

  Als het gebruik van een synthetische lijm vereist is, ga er voorzichtig mee om, gebruik een minimale hoeveelheid en zorg voor een goede ventilatie van de ruimte.

  • Vermijd roken, drinken of eten tijdens het gebruik.
  • De lijm moet worden gehanteerd en opgeslagen ver verwijderd van warmtebronnen. (ontploffings- en brandgevaar).
  • Bescherm uw handen met handschoenen of met een crème.
  • Als de lijm in contact komt met de huid, verwijder hem onmiddellijk.
  • Het gebruik van lijm houdt gevaren in voor de gebruiker maar ook voor zijn omgeving, in het bijzonder voor kinderen en dieren (aquarium… ).
  • Lijmen moeten buiten het bereik van kinderen worden gehanteerd en bewaard.
  • Lijmresten en lijmverpakkingen moeten worden afgevoerd als 'klein chemisch afval'.
  • Vraag inlichtingen bij de bevoegde plaatselijke dienst.
  • Bewaar tubes verticaal met de dop naar beneden. Sluit potten goed af.
  • Let bij tweecomponentenlijm op dat u de afsluitdoppen niet verwisselt.
  • Lijmen moeten worden bewaard op een droge, matig warme plaats, beschermd tegen de zon.

  Eerstehulpmaatregelen

  Na inslikken

  • Raadpleeg onmiddellijk een arts.
  • Bel de hulpdiensten of het Antigifcentrum.
  • Toon de verpakking en het etiket van het product aan de arts.

  Na inademing

  • Laat het slachtoffer in geval van inademing frisse lucht inademen (breng hem naar buiten).
  • Contacteer een arts als zijn toestand niet verbetert.

  Als men zich onwel voelt

  • Bel onmiddellijk de hulpdiensten, zij zullen u uitleggen wat u moet doen.
  • Spatten in de ogen. Spoel de ogen onmiddellijk en overvloedig met water (minstens 15 minuten), raadpleeg onmiddellijk een arts.
  • Wrijf nooit in de ogen.

  Na aanraking met de huid

  • Wassen met water en zeep.
  • In geval van contact met een bijtend product, spoel de huid onmiddellijk en overvloedig met water (minstens 15 - 30 minuten).
  • Contacteer onmiddellijk de hulpdiensten.

  Aanraking van cyanoacrylaatlijmen met de huid (drogen in enkele seconden)

  • De aanraking met de huid kan aanleiding geven tot risico's die het gevolg zijn van de onmiddellijke verkleving (aaneengekleefde vingers… ).

  Geen paniek, dat is zo opgelost:

  • Probeer niet de huid los te trekken. Er bestaan middelen om de vingers los te maken zonder verwondingen.
  • Lijmoplosser is de ideale oplossing. Dat product is speciaal geschikt om vlekken van cyanoacrylaatlijmen te verwijderen en werkt snel in op de droge lijmfilm. Breng de lijmoplosser over de hele lengte van de aaneengekleefde vingers aan.
  • Wacht enkele minuten. Spreid voorzichtig de aangekleefde vingers zodat het product ertussen kan.
  • Haal de vingers heel voorzichtig van elkaar en was ze met water en zeep.
  • Herhaal de behandeling indien nodig. Vermijd langdurig contact met de huid.
  • Verse (nog niet gestolde) lijm kunt u ook met aceton oplossen.

  Bij aanraking met de ogen

  Was ze onmiddellijk en overvloedig met water gedurende 10 minuten. Breng een vochtig kompres aan.
  Raadpleeg onmiddellijk een oogarts. De lijmfilm zal na 1 tot 3 dagen loskomen.

  Bij inslikken

  Raadpleeg onmiddellijk een arts. Spoel de mond, controleer of de ademhalingswegen vrij zijn. Aangezien het product onmiddellijk in de mond polymeriseert, is het nagenoeg onmogelijk om het in te slikken.Het speeksel zal het gestolde product langzaam losmaken.

  Brandwonden

  Brandwonden kunnen worden veroorzaakt bij gebruik van een bijtend of licht ontvlambaar product (dat vluchtige stoffen bevat) als de veiligheidsvoorschriften niet worden gerespecteerd (vlammen, vonken of elektrische ladingen in de nabijheid).

   

  Gevaarsymbolen