Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Gipsplaten tegen de muur

Om de zolder of de schuur van een al wat ouder huis bewoonbaar te maken, moeten vaak de ruwe en onregelmatige bakstenen muren vlak gemaakt worden. Het plaatsen van gipskarton is daarvoor waarschijnlijk de snelste en makkelijkste oplossing. Zeker als u weet hoe eraan te beginnen.

Om een onafgewerkte ruimte, in ruwbouwstaat, af te werken, beperkt de keuze zich meestal tot twee mogelijkheden. U kan de muren (en eventueel plafonds) bepleisteren, maar dat vergt vakkennis die u allicht niet bezit. Bovendien, wie bepleisteren zegt, zegt lange droogtijd. Een andere oplossing, veel sneller en met een veel kortere droogtijd is het tegen de muur (het plafond) bevestigen van gipsplaten; op een onderstructuur of met kleefgips.

Het principe is vrij eenvoudig. Het volstaat een houten of metalen structuur vlak voor of tegen de muur te plaatsen en er gipskartonplaten tegenaan te brengen. Of nog eenvoudiger: breng kleefgips op de muur of op de plaat aan en duw die tegen de muur. Vervolgens nog de voegen tussen de platen dichten met een speciale voegband die bedekt wordt met een afwerkingsgips en klaar is kees. Dat is de theorie. Maar in de praktijk gaat het soms wat minder vlot en stellen zich toch wel wat vragen. Welke gipsplaten moet u kopen? Hoe krijgt u die op de plaats waar de werken moeten uitgevoerd worden? En waar moet u nog meer op letten?

 

Voorbereiding

 

De staat van de muren

Stel dat de ruimte die we moeten aankleden een zolder is. Met bakstenen muren bijgewerkt met wat mortel of beton en een houten dakstructuur. Het eerste wat u moet doen is de toestand van de ruimte goed inschatten. Zijn de muren vochtig? Vanwaar komt dat vocht? Hoe zal het worden afgevoerd eens de nieuwe wand er staat? Moeten de muren geïsoleerd worden? Met welk soort isolatie? Loopt u geen risico dat u condensatieproblemen veroorzaakt? Is de ruimte wel bereikbaar voor de materialen die erin moeten verwerkt worden? Is de trap niet te smal? Kunnen de gipsplaten misschien door een breed venster binnengebracht worden? Dit onderzoek zal bepalend zijn bij de keuze van de gipskartonplaat die u zal plaatsen (60 cm of 120 cm breed, al dan niet vochtafstotend), bij de keuze van de eventuele isolatie, of u al dan niet een dampscherm moet plaatsen... Het zal u ook duidelijk worden welke werken moeten uitgevoerd worden vooraleer u met de eigenlijke plaatsing van de gipsplaten kan beginnen. Zoals steeds heeft iedere ruimte zijn specifieke kenmerken. Toch is het belangrijk u deze vragen vooraf te stellen, en eventueel een beroep te doen op een vakman om de juiste oplossingen te kiezen.

 

Opmeten

Eens u de staat van de zolder hebt opgemaakt, moet u berekenen hoeveel materiaal u nodig hebt: het aantal gipskartonplaten dat u moet voorzien (met een veiligheidsmarge voor de verzagingen en ander verlies), het aantal metalen profielen of houten latten en de bevestigingsmiddelen (aangepast aan de onderstructuur uit baksteen, hout...), ofwel de hoeveelheid kleefgips die u nodig zal hebben.

 

De keus van de materialen

 

Materiaal Gipskartonplaten

Er zijn verschillende soorten platen te vinden. U hebt de keuze tussen groene platen (waterafstotend ¬ voor vochtige lokalen), bruingrijze platen (de bekendste) en witte platen (voorgeschilderd, wat de toepassing van een eerste grondlaag overbodig maakt en uw ruimte er reeds aangenaam doet uitzien). U vindt die platen ook in verschillende afmetingen. Maak uw keuze in functie van de bereikbaarheid van uw zolder, van de grootte ervan, van de plafondhoogte en van de uiteindelijke bestemming die u eraan wil geven. Vraag uw handelaar in materialen of de doe-het-zelfzaak om de platen te leveren. Dit is een niet onbelangrijk punt, want hoewel één zon plaat niet veel weegt, hebt u er waarschijnlijk heel wat nodig. En al bij al zijn ze toch vrij breekbaar. Een vrachtwagen met kraan bespaart u het zware karwei van het transport en kan soms de platen vlakbij de plaats waar ze moeten aangebracht worden, neerleggen. Meestal zal u ze wel stuk voor stuk ter bestemming moeten brengen.

 

Platen met isolatie

Indien u tegelijk wil isoleren, kan u kiezen voor platen met een stijve isolatie, die op de binnenzijde is gekleefd. Deze oplossing is geschikt voor muren, op voorwaarde dat die mooi loodrecht en mooi in eenzelfde vlak staan. De plaat plus de isolatie wordt met lijm tegen de muur bevestigd. Er is enige techniek vereist om de panelen mooi gelijk tegen elkaar aan te sluiten en ervoor te zorgen dat hun loodrechte stand behouden blijft. Gipsplaten op een onderstructuur Structuur U kan een metalen structuur plaatsen, type Metal Stud. Die laat toe makkelijk te werken en past zich aan alle vormen, zelfs rondingen aan. Het is ook mogelijk houten kepers te gebruiken die u rechtstreeks op de muur bevestigt. Vergeet niet op geregelde afstand een opening te laten tussen de houten elementen om de lucht toe te laten achter de wand die u maakt, vrij van onder naar boven te circuleren.

Plaatsing

De bevestiging van platen op metaalprofielen

U maakt een roostering voor de muur met verzinkt stalen profielen (beschikbaar in 45, 50, 75 of 100 mm breedte). De U-profielen worden op de vloer en tegen het plafond (of het daktimmerwerk) geplaatst, zonder in contact te komen met de muur, waar ze minimum 1 cm vanaf blijven. Ze worden om de 80 cm bevestigd. Een houten lat of een elastische voeg kunnen voorzien worden als isolatie of om oneffenheden van de ondergrond op te vangen. De stijlen (de C-profielen) zijn om de 40 cm van perforaties voorzien voor de doorgang van allerhande leidingen. Ze worden op maat gezaagd, dat wil zeggen ± 1 cm korter dan de afstand tussen de horizontale profielen. Klem de stijlen daarin met een tussenafstand van ongeveer 60 cm. Opgelet: ze worden geklemd, dus niet vastgeschroefd. Wanneer later de platen zullen vastgeschroefd worden zal het geheel stevig zijn. Alleen de uiteinden van de randprofielen worden om de 80 cm aan de muur geschroefd. Nu worden de gipsplaten in de stijlen geplaatst. Ze worden aan deze stijlen bevestigd met een tussenafstand van 25 cm, door middel van snelbouwschroeven. Voorzie een speling van ± 1 cm tussen het onderste deel van de plaat en de vloer, dit om de montage te vergemakkelijken en stijgvocht te voorkomen.

De bevestiging van platen op houten onderstructuur

De structuur bestaat hier uit droge en rechte houten latten. De regels (horizontaal) en stijlen (verticaal) moeten een minimale doorsnede hebben van 47 x 22 mm. Ze worden om de 65 cm (80 cm voor regels van 47 x 30 mm) aan de muur bevestigd.

De verticale plaatsing van gipsplaten op een horizontale belatting is makkelijk, omdat de platen niet moeten worden opgeheven maar gewoon rechtgezet. De platen hebben trouwens een betere weerstand en stijfheid in de lengterichting. Bij een verticale plaatsing, bedraagt de maximale tussenafstand van de horizontale regels 50 cm (voor platen van 9,5 mm ) tot 65 cm (voor platen van 12,5 mm ).Als u de gipsplaten horizontaal wil bevestigen, plaatst u de regels best om de 30 cm. Bijkomende regels op in- en uitspringende hoeken zijn niet noodzakelijk maar wel aan te raden. Ze vergemakkelijken de plaatsing. De bevestigingswijze hangt af van de aard van het metselwerk: schroeven en pluggen, nagels van zacht of gehard staal, enzovoort. Wanneer u holkopnagels gebruikt, mag de tussenafstand niet meer dan 20 cm bedragen.

Kleven met kleefgips

De snelste maar daarom nog niet de eenvoudigste oplossing. Het kleven gebeurt met een speciale kleefgips die is aangepast aan de gebruikte platen (type Perlfix van Knauf, L-gips van Gyproc...). De muur moet eerst goed gereinigd worden. Verwijder alle losse delen, behang, stof, roet en oude bepleistering. Ondergronden van erg poreuze baksteen, isolerende betonblokken (type Ytong) en silicaatstenen moeten vochtig gemaakt worden of vereisen een voorbehandeling, met Isopor van Gyproc bijvoorbeeld. Gladde delen (bijvoorbeeld waar vroeger geverfd is) moeten eerst een hechtingslaag krijgen. Bereiding van het kleefgips Heel gemakkelijk, maar lees toch maar de gebruiksaanwijzing op de verpakking. L-gips bijvoorbeeld wordt in een kuip met zuiver water gestrooid en vermengd met een houten lat, een pleisterspaan of beter nog, een mixer die op een elektrische boor wordt geplaatst. Met 12 liter water en 25 kg product maakt u ongeveer 22 l pleister aan, waarmee u ongeveer 5 m2 platen kan kleven (afhankelijk van de ondergrond). Maak nooit meer gips dan u binnen de 40 minuten kan verwerken en reinig na elk gebruik al het gereedschap. Oude gipsresten verminderen de bindings en plaatsingstijd.

Aanbrengen van het kleefgips

Met een pleisterspaan of een truweel worden doppen of stroken op de muur aangebracht op plaatsen waar verticale langskanten moeten komen, of op de gipsplaat zelf, zodat u de kleefgips heel mooi kan verdelen over het oppervlak. De plaat wordt hierdoor natuurlijk wel flink wat zwaarder zodat u hiervoor best met zijn tweeën bent. Voorzie zo goed als doorlopende stroken rond deur- en vensteropeningen en langs de vloer op plinthoogte. Gebruik niet teveel kleefgips, zoniet zult u het moeilijk krijgen om de platen precies Oaf te stellen. Na het aandrukken van de platen tegen de muur, mogen de stroken en doppen een dikte hebben van 0,5 tot 4 cm. U hebt met deze techniek dus wel wat speling.

Aanbrengen van de platen

Begin bij voorkeur met de eerste plaat in een hoek. Hou de onderste rand van de platen op ongeveer 1 cm van de grond, door de platen met strookjes plaat te ondersteunen. Controleer of de strookjes waterpas staan. Plaats de plaat tegen de muur, druk lichtjes aan met een reilat van minimaal 2 meter en controleer met het schietlood zorgvuldig of ze loodrecht staat. Nadat het kleefgips verhard is, verwijdert u de strookjes van de vloer. Wanneer het eerste element juist op zijn plaats staat, zal het als basis dienen voor de uitlijning van de volgende platen met de reilat.

 

Isolatie

 

De dikte van een Metalstud- of een houten structuur laat toe er een dunne isolatie in aan te brengen. Als u opteert voor rotswol of glaswol, zal u een wat diepere structuur moeten voorzien. Een mogelijkheid is het gebruik van een warmteweerkaatsende isolatie (van het type Actis). Deze isolatie die ongeveer 1 tot 4 cm dik is wordt in één stuk achter de structuur aangebracht, waardoor koudebruggen worden vermeden en bovendien plaatsverlies van de structuur in het lokaal voorkomt.

Leidingen

Vooraleer u de platen installeert moet u waar nodig de leidingen plaatsen voor de stopcontacten, schakelaars, lichtpunten, leidingen van de radiatoren... Boor met stopkop Het is van het grootste belang aangepaste schroeven te gebruiken voor de plaatsing van de gipsplaten (Gyproc bijvoorbeeld heeft zijn eigen schroeven). Om goed te zijn zou u eveneens moeten beschikken over een elektrische schroevendraaier uitgerust met een zogenaamde stopkop om te vermijden dat de schroeven niet voldoende of te diep zouden vastgeschroefd worden. Als ze niet voldoende diep zitten kunt u de zone niet pleisteren om de schroef aan het oog te onttrekken. Zit ze te diep, dan zal de plaat op deze plaats breken en is de bevestiging totaal ondoeltreffend. Om deze problemen te vermijden bestaan er kleine, gemagnetiseerde koppen, die de schroef bij het vastschroeven zonder externe hulp vasthouden en die het mogelijk maken de schroeffase stop te zetten van zodra de plaat in contact komt met de kop. Deze investering is beslist zijn geld waard.

 

Afwerking (stips)

 

Platensteller

Een andere nuttige investering is de zogenaamde ¿platensteller¹ (de term die bij Gyproc gebruikt wordt) die toelaat de plaat bij de plaatsing op te lichten. Waarom ze oplichten en niet tegen de vloer laten aansluiten? Gewoon omdat ze op de vloer in contact zou kunnen komen met water wanneer die schoongemaakt wordt. Deze ruimte zal uiteraard worden bedekt met de toekomstige plint. Om de plaat enkele centimeter boven de vloer te houden bestaat er een speciaal daartoe ontworpen toestel dat niet veel kost maar op het einde van de dag erg zal worden geapprecieerd. .


Versnijdingen

Versnijdingen van gipsplaten zijn kinderspel. Het volstaat met een stanleymes over de afgetekende lijn te gaan en wat druk uit te oefenen. Voor niet-rechtlijnige vormen gebruikt u best een speciale handzaag waarmee u ronde en andere vormen kan maken.

Afwerkingspleister

Gipsplaten zijn langs weerszijden afgeschuind. Daar komt achteraf de voegband en de afwerkingspleister. Eerst wordt de voegband aangebracht. Daarop komt de afwerkingspleister die de schroefgaten en de verbindingen tussen de platen zal dichten. Voor het aanbrengen van deze afwerkingspleister gebruikt u best een plamuurmes. Er is enige handigheid vereist om ervoor te zorgen dat de voeg zo glad mogelijk is. De oneffenheden kunnen mits enig schuurwerk geëgaliseerd worden, waarna u de wand kunt verven. De inspringende hoeken worden behandeld als een gewone verbinding tussen twee platen ofwel volledig open en opgevuld met een elastofil om elke eventuele krimp- of zettingsbarst te voorkomen. Uitspringende hoeken verdienen een speciale aandacht, want ze kunnen blootstaan aan min of meer felle schokken. Daarvoor worden speciale profielen van metaal of plastic, evenals papierstroken geplaatst, versterkt met een fijne metaalstructuur.

Verbindingen met andere materialen

 

Men raadt altijd aan alle voegen tussen twee verschillende materialen te openen en zeker wanneer ze aan een kant zijn samengesteld uit een gipsplaat. Hiertoe wordt de voeg ingekeept en gevuld met een elastisch product waarop kan geverfd worden. Ook kan een verstevigingsband die de gipsplaat en het andere materiaal (hout, baksteen...) overlapt geplaatst worden, die de spanningen tussen de verschillende materialen (uitzetting, krimp, zetting...) kan overnemen maar deze oplossing is soms moeilijker te verbergen.

 

Besluit

 

Gipskartonplaten zijn een eenvoudige oplossing om een ruimte af te werken. Met weinig gereedschap, wat doorzetting en op tijd en stond wat hulp, behaalt u snel een mooi resultaat.

Voorzichtig

Vergeet niet dat het boren van gaten in de onderstructuur moet gebeuren op plaatsen waar zich geen leidingen (elektriciteit, verwarming, sanitair) bevinden. Dat lijkt misschien de evidentie zelf, maar is dat een stuk minder als u de boormachine in de hand hebt. Men herinnert zich vaak alláng niet meer waar de radiatorbuizen van het lokaal ernaast, een waterafvoer of een stopcontact precies liggen. Wees dus voorzichtig.

Gyplat & Gyproc

Gyproc heeft in haar assortiment een speciale plaat voor bepleistering: Gyplat genaamd. De Gyproc ABA platen moeten niet meer bepleisterd worden; ze zijn schilderklaar.