Brussel, 15 september 2020 - Brico & BricoPlanit helpt Belgische scholen een flinke hand om hun gebouwen een opknapbeurt te geven. De bekende doe-het-zelf zaak selecteerde uit een kleine duizend inzendingen twintig scholen die niet alleen advies krijgen van hun lokale Brico-specialisten. Ze mogen ook het nodige materiaal en gereedschap kiezen om mee aan de slag te gaan. De eerste ‘Klushelden’ van de Vrije Basisschool Sint-Denijs in het Oost-Vlaamse Kalken beten de spits af en bouwden een spelotheek waar de kinderen hun hartje intussen al ophalen.

‘Klushelden’ is een initiatief waarmee Brico & BricoPlanit wat wil doen aan het verval van de vele scholen in ons land. België is zo’n 4.000 kleuter- en lage scholen rijk. Die moeten samen tot 10.000 schoolgebouwen beheren. Ruim de helft daarvan is ouder dan 50 jaar en raakt stilaan in verval. Op subsidies voor renovaties is het vaak lang wachten. In september van vorig jaar deed Brico & BricoPlanit daarom een oproep om echte ‘Klushelden’ aan het werk te zetten. Belgische kleuter- en basisscholen mochten zich kandidaat stellen voor vakkundig advies én een waardebon om te spenderen aan materiaal en gereedschap om hun gebouw eens onder handen te nemen. De aanvragen stroomden binnen en nu is het moment aangebroken waarop de twintig uitverkoren scholen één voor één aan de slag gaan. Brico & BricoPlanit wil via die weg duurzame initiatieven ondersteunen die de leefwereld van kinderen een stukje aangenamer maken.

‘Klushelden’ samenbrengen

“We waren aangenaam verrast door het groot aantal gemotiveerde scholen dat zich kandidaat stelde voor de eerste editie van onze actie”, zegt Rudi Schautteet, HR Director bij Brico & BricoPlanit. “Een professionele jury koos uiteindelijk onze 20 winnende ‘Klushelden’. We willen hen middelen en de kans geven om hun creativiteit op hun gebouw los te laten. Op die manier willen we niet alleen de vele verouderde schoolgebouwen mee helpen aanpakken, maar ook mensen samenbrengen met een gezamenlijk doel. Iets creëren of opbouwen, geeft in het digitale tijdperk alleen maar meer voldoening. Samen klussen schept een band én het leidt tot mooie resultaten. Brico & BricoPlanit wil op die manier het nuttige aan het aangename helpen koppelen.”

Nieuwe spelotheek voor Vrije Basisschool Sint-Denijs

De Vrije Basisschool Sint-Denijs in het Oost-Vlaamse Kalken stak als eerste de handen uit de mouwen. Met de hulp van Brico & BricoPlanit wisten zij een levensechte spelotheek in mekaar te boksen met houten huisjes en winkeltjes. Een knap project dat dankzij Brico & BricoPlanit kon worden verwezenlijkt. “We zijn heel blij met de hulp van Brico”, zeggen Tamara Van Loo, directeur bij de Vrije Basisschool Sint-Denijs, en voorzitters van het oudercomité Bart De Jaeger en Carolien Rogiers. “Samen met de helpende handen van het oudercomité en leerkrachten hebben we onze kinderen een duurzame spelotheek kunnen geven en een grote verwonderde glimlach op hun gezicht getoverd. Daar doen we het tenslotte voor.” Straks krijgt het eerste project in Kalken navolging bij 19 andere scholen in alle uithoeken van het land, van Brasschaat, over Leuven tot in Moeskroen en Hoei. In al die scholen bundelen directies, leerkrachten, ouders, vrienden en sympathisanten de krachten om de gebouwen en terreinen op te frissen onder impuls van Brico & BricoPlanit.

Brico & BricoPlanit bekijkt het ‘Klushelden’ initiatief niet als een eenmalige actie, maar wil het op lange termijn doortrekken. De bekende doe-het-zelf specialist zet bewust in op gelijkaardige duurzame en sociale projecten. Het eerste project, dat van Sint-Denijs, kan je bekijken via deze link.