Onze historiek

Het begint in 1973

In dat jaar opent Brico zijn eerste Bricocenter in Schoten. Het is een innovatief en zelfs revolutionair concept in de wereld van de grootdistributie. Als eerste in België bieden wij een brede waaier doe-het-zelf-producten aan. Sindsdien maakten wij van dit concept een boeiend beroep, volledig gewijd aan de inrichting en renovatie van huis en tuin.

Vandaag hebben wij 159 winkels in de Benelux, waarvan 95 franchisewinkels, die werken onder de formats Brico en Brico City. Er zijn ook 12 Brico Planit en één Briko Depôt. Wij bieden een assortiment van meer dan 40.000 artikelen aan en meer dan 3.000 medewerkers geven dagelijks het beste van zichzelf voor onze klanten.

Brico is ook het verhaal van een groep

Brico ontstaat als een onderdeel van de GIB groep. Maar in 2000 wordt het Brico-format verkocht aan de groep Maxeda, een Nederlandse investeringsholding die eigenaar is van grootdistributieketens in de fashion- en DIY-branches.

Drie jaar later neemt Maxeda de Belgische activiteiten over van Leroy Merlin en groeien de twee Belgische commerciële formats naar elkaar toe. In 2005 veranderen de Leroy Merlin winkels in BricoPlanit winkels.

Tussen 2006 en 2010 stoot Maxeda zijn fashionactiviteiten af en ontstaat er een Maxeda DIY-structuur. Die omvat naast de Belgische formats Brico en BricoPlanit, ook de Nederlandse formats Praxis en Formido. De bedoeling van deze structuur is de synergie-effecten binnen de groep te bevorderen en de aanwezigheid van de formats te versterken in de Benelux doe-het-zelf markt.

 

  

Enkele belangrijke data

1973 : Brico (filiaal van GB-Inno-BM) opent z'n eerste winkel in Schoten - Antwerpen.

1978 : GIB en Casino verwerven Obi in Frankrijk en Brico opent z'n eerste franchisewinkel te Waregem.

1979 : De groep Louis-Delhaize opent in Châtelineau een eerste doe-het-zelf zaak onder de naam Bricoman

1980 : Een tweede winkel wordt geopend in Messancy.

1988 : Opening van de eerste Aki vestiging in Spanje.

1989 : Opening van de eerste Aki vestiging in Portugal. Cora in Rocourt krijgt de 3e Bricoman winkel

1991 : Een vierde Bricoman opent haar deuren in La Louvière.

1994 : De groep Leroy Merlin koopt de handelsnaam "Bricoman" over in België.

1995 : Opening van de eerste Briko Depot, geïnspireerd door Home Depot, in Fontaine L'Evêque.

1996 : Opening van een Leroy Merlin winkel in Anderlecht.

1999 : Introductie van het Category Management & eerste differentiatie tussen winkels met een middelmatig verkoopsoppervlak (MSB) en met en groot verkoopsoppervlak (GSB).

2001 : Test van het nieuwe MSB-concept in enkele winkels. Voor de eerste keer vestigt Leroy Merlin een winkel op de Vlaamse markt, namelijk in Brugge.

2002 : Brico wordt een onderdeel van het Nederlandse Vendex KBB. De formaten Obi (Frankrijk) en Aki (Spanje en Portugal) worden verkocht aan Leroy Merlin.

2003 : Vendex KBB koopt de 6 Leroy Merlin winkels in België over. Een nieuwe stap voor de onderneming: BricoPlanit wordt geboren.

2004 : Een 7de winkel wordt geopend te Kortrijk, de eerste onder de handelsnaam BricoPlanit.

2005 : Belangrijke investeringen worden gerealiseerd: de 6 andere winkels stappen over op de naam "BricoPlanit".

2006 : Naamsverandering - Vendex KBB wordt Maxeda - Opening van de eerste Brico in Huldange in het Groot Hertogdom Luxemburg. Voortaan levert Brico Logistics in Wilrijk niet enkel aan Brico, BricoPlanit en Brico Depot maar eveneens aan Praxis en Formido (de 2 andere doe-het-zelf ketens van Maxeda in Nederland). Succesvolle lancering van de Brico e-shop op www.brico.be. Opening van de eerste Brico City in Brussel. Dit is een nieuw concept van kleine doe-het-zelf en depannagewinkels in centra van steden en uniek in België. Alle Brico City's worden in franchise uitgebaat.

2007 : Roll-out in alle winkels van het MSB-concept dat in 2001 gelanceerd werd. Opening van de 8ste BricoPlanit winkel in Antwerpen (Noorderlaan)

2008 : Lancering van het nieuwe Showroom concept 'Keukens en Badkamers' met test in 3 winkels, namelijk Jambes, Borsbeek en Wilrijk.

2009 : Verhuis en centralisatie van de verschillende depots van Brico Logistics naar één enkele nieuwe site +/- 60.000 m², gelegen in Willebroek. De logistieke organisatie van Maxeda Group is gecentraliseerd in de Maxeda Supply Chain. Een nieuw concept genaamd MSB is opgestart, naar het voorbeeld van de test in Kraainem.

2010: Opening van de 9de BricoPlanit in Ternat.

2011: Opening van het aankoop- en importkantoor van Maxeda Group in Shanghai.

2012: Met Aquazuro en Aqua Vive voor sanitair vult Maxeda haar aanbod in eigen merken aan: Central Park voor tuin, Sencys voor techniek, Deco Mode en Perfection  voor decoratie, Xceed, Rockwell en Worx voor elektrisch gereedschap, en Base Line voor producten aan basisprijzen. Tevens openen er twee nieuwe filialen van BricoPlanit in Bergen en Gent. 

2014: Start van “One Service Team” de organisatie van één aankoopcentrale voor de verschillende Brico Group formats in België: Brico (44 eigen winkels en 85 franchisewinkels), Brico City (14 franchisewinkels), BricoPlanit (op dat momente 11 eigen winkels) en Briko Depot (1 eigen winkel). Launch van de Reserve & Go service via internet (reeds in werking bij Praxis sinds 2013). Met deze service kan de klant online producten reserveren en daarna de bestelling in de winkel afhalen. Later wordt het ook mogelijk om te laten leveren aan huis.

2019: Opening van de 12e BricoPlanit te Waterloo. De websites van BricoPlanit en Brico smelten samen tot 1 platform: brico.be.