Vloertegels leggen

  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1

We gaan vloertegels leggen. Heb je alles, dan kun je beginnen. Breng voor je gaat tegelen een voorstrijk aan om zuiging van de vloer te voorkomen. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en vlak is. Kleine oneffenheden kunnen worden opgevangen door de tegellijm, maar als de vloer echt niet vlak is, zul je deze moeten egaliseren.

Stap 2

Bij tegelen heb je twee mogelijkheden. Je kunt met de tegels beginnen vanaf de muur. Op het einde van de rij zul je dan de tegels moeten inkorten. Een andere optie is om het midden van de vloer te bepalen, zo krijg je een symmetrisch geheel. Trek een rechte lijn over de vloer vanaf het midden van de wand naar het midden van de tegenoverstaande wand. Doe dit vervolgens ook bij de andere wand. Zo krijg je een kruis in het midden van de ruimte. Houd bij het kiezen van je beginpunt ook rekening met de verhouding tot eventuele wandtegels die er al zijn of nog geplaatst moeten worden. Leg de tegels uit op de vloer om te kijken hoe ze uitkomen. Plaats hierbij ook alvast de tegelkruisjes. Snij na het kiezen van je verdeling de tegels op maat. Kijk dan achteraan de tegels of er een legrichting wordt aangegeven. Zo ja, zorg er dan voor dat alle pijlen dezelfde kant op liggen. Let erop dat je naar de deur toe werkt.

Stap 3

Voor vloeren gebruik je een drukvaste lijm. Maak de lijm aan door het poeder te mengen met de voorgeschreven hoeveelheid water. Mix het geheel goed.

Stap 4

Verdeel dan met een lijmkam een hoeveelheid tegellijm op de vloer. Doe dit niet op een te groot oppervlak, anders droogt het al voordat de tegels erop zitten. Druk nu met een licht draaiende beweging een tegel op zijn plek. Druk niet te hard, anders pers je de lijm onder de tegel vandaan. Plaats op dezelfde manier ook de rest van de tegels. Zet tussen de tegels telkens twee tegelkruisjes. Doe dit alleen niet in de hoeken; er blijft dan minder plaats over voor voegmiddel en dit kan de waterdichtheid van je vloer nadelig beïnvloeden. Steek de tegelkruisjes rechtop tussen de tegels. Als de lijm droog is, kun je ze gemakkelijk verwijderen. Laat, als je alle tegels geplaatst hebt de vloer een dag drogen. Hierna is het tijd om te voegen. Succes met je klus!

Nog tips nodig over sanitair? Wij verzamelden alles op 1 plaats!