Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Zelf een houten zwembad plaatsen? Stap voor stap

Droom je al jaren van een houten zwembad in je tuin of op je terras? Neem dan het heft in eigen handen, want zo’n zwembad kun je ook gewoon zelf plaatsen. In deze blog leer je stap voor stap hoe je dit doe-het-zelfproject tot een goed einde brengt. Veel succes!  

Een houten zwembad vraagt voorbereidingswerk 

In een houten zwembad zit je goed. Op warme dagen kun je er verkoelen en geniet je optimaal van je tuinomgeving. Maar check eerst even of je het juiste gereedschap en bouwmateriaal in huis hebt.  

  • stappen
    5

Het zware werk: meten en graven

Kies eerst waar je je zwembad wil plaatsen. Kies liefst een plek met zoveel mogelijk zonneschijnDais niet enkel aangenaam voor de temperatuur van het water, maar ook voor je hout. Graaf een kuil op de plaats waar het zwembad komtGa je voor een volledig ingegraven zwembad, dan is je kuil dieper. Giet vervolgens een egale betonlaag van 15 centimeter dikVoor een bovengronds zwembad voorzie je houten schoren of metalen balken als basis. 

Het precisiewerk: monteren

Ontvouw de liner, de kunststoffolie voor in het zwembad, in volle zon of een verwarmde ruimteDoor de warmte is die makkelijk te hanterenBreng de liner aan over de volledige omtrek van het zwembad aan en vul met enkele centimeters water. Daarna strijk je met een aftrekker de plooien in de folie gladDe wandbalken zijn voorzien van tanden en groeven en klikken vlot in elkaarControleer steeds of alle verbindingen loodrecht zijn. Je begint het best met de wand waar de skimmer zal komen. Een skimmer verwijdert onzuiverheden van het wateroppervlak. Schroef hem vast aan de buitenkant van het zwembad en maak hem daarna waterdicht met een rubberen dichting en sterke lijm. De spuitmond plaats je in het bovenste gedeelte van de wand en maak je ook waterdicht.

Plaats vilt, rails en consoles

Plaats het vilt als bescherming van de linerDit wordt in één stuk over de hele omtrek van het zwembad geplaatstDaarna plaats je de rails of bevestigingsprofielenLijn de bovenkant van de rails af op de bovenkant van de wand. Bevestig om de 25 centimeter met schroeven. Plaats ten slotte de consoles of steunstukken loodrecht op de wanden 

De laatste details: de zwembadrand, een ladder en filter

Leg de laatste hand aan je doe-het-zelfproject. Je houten zwembadrand is het meest zichtbare en gebruikte onderdeel en dus de kers op de taart. De rand steekt 2 centimeter boven de binnenzijde van het zwembad uit. Positioneer alle planken en schroef ze stevig vast. Kies voor een ladder in aluminium of hout en installeer een zandfilterPlaats deze op een veilige afstand van 3,5 meter van het zwembad. Volg de instructies die bij je filter geleverd worden. 

Brico en BricoPlanit helpen je graag 

Heb je nog vragen over zwembaden? Op onze blog vind je nog meer nuttige artikels over hoe jij het juiste model kiest. Of laat je inspireren door onze tuincatalogus. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels! 

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten