Een scheidingswand plaatsen

Zin om uw levensruimte opnieuw in te richten? De inrichting van uw kamers te veranderen? Een grote kamer op te splitsen in kleinere ruimtes? Plaats een wand. Dankzij onderstaande instructies is de klus zo geklaard.

  • stappen
    4
  • klusniveau
    4/5

Stap 1 | Maat nemen

Maak het u gemakkelijker en neem de maten met de Smart Measure Pro. Met deze maten kunt u de omtrek van uw wand op de grond, aan de muren en aan het plafond bepalen. Vergeet ook niet de plaats van een eventuele deur te voorzien. Teken de omtrek van uw wand af.

Stap 2 | Vastschroeven

Plaats eerst de randprofielen tegen de muur. Schroef die om de 30 cm vast. Schroef vervolgens de vloerprofielen om de 80 cm vast. Eindig met de plafondprofielen. Gebruik regelmatig een waterpas om na te gaan of de profielen recht staan.

Plaats nu de verticale tussenprofielen: om de 60 cm of om de 30 cm als u de wand wilt betegelen. Tip: de verticale profielen moeten 1 cm korter worden gesneden dan de ruimte tussen vloer en plafond. Zo komt de structuur niet onder spanning te staan.

Stap 3 | Isolatie aanbrengen

Breng de isolatie aan de binnenkant van de wand aan. Gebruik rotswolplaten van Rockwool. Die zijn strak en kunnen nog voor de platen van de eerste kant geplaatst worden.

Stap 4 | Plaatsen

Plaats een eerste laag OSB-plaat op de wand en bevestig er gipskartonplaten aan in de andere richting. Zo zal de wand stevig genoeg zijn en kunt u er kaders of verlichtingen aan vastmaken.

Zorg dat de eerste OSB-plaat goed tegen het plafond wordt aangedrukt, zodat er een afstand van 1 cm ontstaat tot de vloer. Schroef die om de 30 cm aan de stijlen en profielen van het plafond vast. Ga door met de andere platen. Plaats de gipskartonplaten in de andere richting (haaks) over de OSB-platen.

Werk nu de gipskartonplaten af. Breng hiervoor een zelfklevende voegband aan op de voegen en daarover voegspecie. Breng indien nodig meerdere lagen specie aan.