Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Plaats zelf een blokhut in je tuin

Als je vaak in de tuin werkt of heel wat doe-het-zelfklussen opknapt, zal je graag je materiaal in een droge ruimte opbergen. Vaak is je garage of bergruimte binnenshuis al overvol. De ideale oplossing is dan een tuinhuis of blokhut. Ook als je je fietsen droog wil stallen, is deze oplossing geschikt. Deze vierkante blokhut van 2,4 bij 2,4 meter plaats je gemakkelijk zelf in je tuin aangezien bij het bouwpakket een duidelijke handleiding meegeleverd is.

  • Totaal aantal stappen
    17

Step 1: Ondergrond

Om deze constructie stevig en waterpas te kunnen opbouwen, moet je eerst een ondergrond voorzien. Zo komt het hout niet in contact met de bodem. Je kan ervoor kiezen om een betonplaat te gieten zodat je meteen ook een vloer hebt in je tuinhuis. In dit geval leggen we echter stenen of klinkers. Zorg ervoor dat je genoeg stenen voorizet. Dergelijke blokhutten zullen bij gebruik immers behoorlijk wat gewicht moeten torsen. Denk maar aan al je materiaal, grasmachine, … Bovendien vermijd je zo verzakkingen. Met een zelfnivellerende laser kun je snel en eenvoudig zien of de stenen op dezelfde hoogte liggen.

Step 2: Vloerkader

Nadat de stenen waterpas liggen, leg je er de geïmpregneerde balken op. Voor de stevigheid is de onderconstructie voorzien van verbindingsplanken. Je steekt alles in elkaar door de balken met lange nagels vast te nagelen. Zorg ervoor dat dit kader perfect haaks staat. Dat weet je door de twee diagonalen te meten.

Step 3: Vloerplanken

Bij het opbouwpakket is ook een houten plankenvloer voorzien. Die zorgt voor een gezellig en afgewerkt resultaat. Indien je er voor gekozen hebt je blokhut op een betonnen ondervloer te plaatsen is een plankenvloer niet echt nodig, maar het zal wel een veel warmer resultaat geven. Alles wat op de vloer staat komt niet in contact met de koude ondergrond.
De vloer plaatsen is een koud kunstje: de planken zijn immers telkens voorzien van een tand-en-groef. Zorg ervoor dat de tand-en-groef overal goed aansluit. Deze schuif je gemakkelijk in elkaar. Gebruik gewone nagels om de planken op het kader te bevestigen. Eventuele leidingen moet je nu al voorzien.

Step 4: Eerste wandbalken

Plaats langs de zijkanten eerst de halve wandbalken. Aan de achterzijde zet je er een volle over. Ook de wandprofielen zijn voorzien van een tand en een groef. Plaats die telkens met de tand naar boven en druk het volgende profiel er met de groef bovenop. Gebruik schroeven om deze onderste balken vast te zetten.

Step 5: Wanden opbouwen

De wandbalken hebben een gefreesd profiel zodat ze in elkaar vallen. Ook de uiteinden zijn uitgefreesd, zodat de balken niet alleen over de lengte, maar ook op de hoekverbindingen over elkaar haken. Gebruik hiervoor eventueel een rubberen hamer. Plaats in dat geval altijd een stukje afvalhout.

Step 6: Raam plaatsen

Je moet niets nagelen dus de montage gaat snel. Als je al de planken hebt aangebracht, kan je het raam plaatsen. Het voorgemonteerde raam zit al helemaal in elkaar. Nu kan je ze er gewoon inschuiven. De kleine plankjes links van het venster vervolledigen de voorkant.

Step 7: Topgevels en gordingen

De volgende stap is het monteren van de twee driehoekige topgevels. Daarna leg je de gordingen in de daarvoor voorziene inkepingen van de topprofielen en zet je die met enkele nagels vast. Deze gordingen verbinden de twee topgevels en maken er meteen een heel robuust geheel van.
Let er wel op dat de bovenkant van de dakbalken perfect gelijk is met de bovenkant van beide toppen.
Om het later te bevestigen dak te kunnen dragen moet je vooraan aan de buitenkant nog twee draagbalkjes monteren. Die kan je mooi over de uitstekende planken schuiven en ze eraan bevestigen met nagels of schroeven.

Step 8: Onderdak bevestigen

Op de gordingen en de zonet bevestigde draagbalkjes kan je het onderdak bevestigen. Ook deze planken hebben terug een tand en groef, zodat ze goed aansluiten. Begin aan de voorzijde van de blokhut met de groefzijde van een lat naar buiten en gebruik daarbij een winkelhaak om perfect haaks te werken. Leg de daklatten perfect in het midden van de nokbalk. Bevestig nu ook de rest van de daklatten door ze met de groef steeds op de tand van de vorige lat te schuiven. Nagel iedere lat in de dakbalken vast. Langs de binnenkant geeft het geheel meteen een verzorgde afwerking, langs de buitenkant is dit meteen een goede ondergrond voor de dakbedekking.

Step 9: Dakbedekking

Op het onderdak komt de dakbewerking naar keuze. Je kan asfaltshingles of golfplaten gebruiken. In dit opbouwpakket zijn golfplaten voorzien. Deze zijn al op maat gemaakt. De bevestiging op het onderdak gebeurt met een schroef met rubberring. Zo kan er zeker geen water door het dak sijpelen. Op de nok leg je nokpannen.

Step 10: Sponden

Voor een afgewerkt geheel zijn er sponden meegeleverd. Deze bevestig je met telkens twee schroeven vast aan de draagbalken van het dak. De sierlijsten zijn zo gezaagd dat ze een meer afgewerkte indruk aan je blokhut geven. Op het punt waar de twee sponden samenkomen,kan je eventueel een sierschildje vastmaken.

Step 11: Deur plaatsen

Ook de deur is volledig geprefabriceerd. Ze zit al volledig in het kader voorgemonteerd. Aan de scharnieren hoef je niet te komen. Het volstaat het kader met enkele schroeven aan de horizontale planken te bevestigen. De andere kant van de deurlijst en de bovenlijst monteer je op net dezelfde manier.

Step 12: Afwerking

Om je blokhut winddicht te maken kan je nog enkele maatregelen nemen. Zo kan je binnenin, in elke hoek telkens een zogenaamde stormlat vastzetten. Die zal de grootste kieren en gaten dichten.
Aan de buitenkant kan je hetzelfde doen. Daar waar je denkt dat er veel tocht door de spleten zal komen schroef je enkele latten vast.

Step 13: Behandeling

Deze blokhut is vervaardigd uit dennenhout. Het is zeker nodig dat je dit hout op een of anderen manier beschermt tegen de weersinvloeden, houtrot en insecten. Het is daarom aangeraden een beschermende primer aan te brengen.
Als afwerking en verfraaiing kan je achteraf nog een laag van een product met een meer decoratief aspect aanbrengen. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, die echter allemaal een transparante laag vormen, waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft.
Vergeet ook niet regelmatig (bij voorkeur éénmaal per jaar) het slot en de scharnieren van de deur in te smeren.
Daarna kan je het afwerken met beits of verf.
Voor meer informatie: zie Lezersservice.

Step 14: Vloerplaat

Een betonnen vloerplaat van ± 8 cm dik zal de blokhut dragen en het tegen vocht beschermen. Begin met de bodem klaar te maken voor een betonlaag: al het organische (alles wat kan wegrotten) moet verwijderd worden. Graaf het terrein zo nodig af tot alles vlak is. Het beton moet namelijk overal ongeveer even dik worden. Plaats een houten kader dat het storten van het beton makkelijker zal maken. Het kader moet precies waterpas gezet worden. Met een aluminium profiel kan je dan op het kader het beton vlakstrijken. In de randen kan je steengruis leggen om het beton te verstevigen.

Step 15: Wanden niet nagelen

Nagel de wanden van deze blokhut niet aan elkaar. Aangezien het hout 'leeft' en dus ook beweegt, zou het kunnen dat het na een tijdje openkraakt op de punten waar het aan elkaar vastgenageld is. De wanden zetten zich, dankzij het tand- en groefsysteem, voldoende vast.

Step 16: Asfaltshingles

Asfaltshingles zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Er zijn er die als tegels verkrijgbaar zijn, andere zijn op rol. In beide gevallen zal je ze op maat moeten snijden met een gewoon hobbymes. Begin de shingles van onderuit te leggen, telkens met een voldoende grote overlap. Plaats de shingles in halfverband, net zoals een klassiek metselpatroon dus. Bevestig de shingles met telkens 4 speciale nagels op het onderdak. Vermijd dat de kop van de nagel te diep in de shingle indringt. Nagel zeker niet schuin. Op de nok leg je nokleien. Deze leg je op een zodanige manier dat de wind niet onder de naden blaast, maar erover.

Tip

Breng een etiket aan op de potten met producten die je gebruikt om iets te schilderen of te behandelen. Zo weet je later nog met zekerheid welk product je waarvoor gebruikt hebt en kan je weer hetzelfde gebruiken en zo nodig bijhalen.

 

 

Copyright: Hobbytuin.be

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten