Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Keukenkast maken

  • Kosten
    €12.49
  • stappen
    18

Stap 1

In dit stappenplan zie je hoe je een keukenkast kunt maken. Klusser Thomas maakte hem per ongeluk eerst te lang waardoor hij hem vervolgens weer in moest korten. Dit wil je natuurlijk vermijden, want dit kost weer extra tijd en moeite! Meet daarom altijd eerst goed hoe groot de kast kan worden. De kast is in dit geval eerst 2 meter, en na het inkorten 1,5 meter. De kast bestond eerst uit 4 vakken en daarna uit 3 vakken. De vakken zijn dus 50 cm breed per vak. De kast is 90 cm hoog en 40 cm diep. En uiteindelijk dus 150 cm lang. De kast is gemaakt in gemelamineerd spaanplaat (meubelpaneel). Het voordeel hiervan is dat het al afgewerkt is. De zijkanten die verdikt worden, worden wel gemaakt van MDF-plaat die in dezelfde kleur wordt geverfd. De bovenkant van de kast is van eikenhout. Begin met het zagen van de planken.

Stap 2

Boor de gaten in de platen voor.

Stap 3

Zet vervolgens de platen aan elkaar op een vlakke ondergrond.

Stap 4

Fout van Thomas: Thomas had gedacht dat de kast van 2 meter zou passen, maar dan kom je in de problemen bij de radiator of de opening van de keuken. Meten is weten!!

Stap 5

Fout herstellen: Van de vier vakken blijven er vervolgens nog drie over. De andere wordt er weer afgezaagd.

Stap 6

Zaag vervolgens de bovenkant en de frontjes op maat. In dit geval zijn er drie deurtjes nodig aangezien er drie vakken zijn. Je kunt drie deurtjes van dezelfde lengte maken maar je kunt hier ook mee spelen. Links komen twee kleinere deurtjes waardoor het er vier worden. Links is het bovenste deurtje 1/3de van de lengte en de onderste 2/3de van de lengte. De andere twee zijn de gehele lengte van het vak. Je kunt de drie deurtjes hetzelfde maken en later één deurtje halverwege of op tweederde afzagen zodat je het design als deze kast krijgt.

Stap 7

De frontjes in de rest van de keuken hadden een mooi freeswerk, zoals te zien op de onderstaande foto. Daarom maakt Thomas in dit geval ook een freeswerk in deze frontjes. Er komt een rechthoekig kader in de deurtjes. Tip: Als je een diepe frees wilt maken doe dit niet in één keer. Heb geduld met het frezen! Zo krijg je het mooiste resultaat.

Stap 8

Verf vervolgens de kastjes in de kleur naar keuze. De ingefreesde rand kun je het best met een borstel doen. De vlakke stukken het best met een verfroller.

Stap 9

Zaag (in verstek) een rand van 5cm af van het bovenblad. Dit is de rand die hier tegenaan komt. Deze komt zoals op de foto hieronder te zien tegen elkaar aan, zodat het blad dikker oogt. De eiken plaat is namelijk maar 18 mm dik. Met deze dikkere rand ziet dit er een stuk mooier uit.

Stap 10

Gebruik houtlijm en tape om de rand tegen het blad aan te bevestigen. Als de lijm opgedroogd is, kan de tape er weer af. Doe dit vervolgens ook bij de andere randen. Als je dit mooi zou vinden kun je hetzelfde principe overdoen voor beide zijkanten van de kast. In dit geval is dat wel gedaan. Hou er wel rekening mee dat de kast hierdoor breder wordt!

Stap 11

Zoals je kunt zien, zijn de zijkanten breder gemaakt. Vul vervolgens de kast met laden naar keuze. In dit geval zijn er twee laden met een ladegeleider gemaakt in het linkervak van de kast.

Stap 12

In dit geval is er voor gekozen om in de rechterkast een vuilnisbak te zetten. De rechterdeur krijgt dus een scharnier onderin waardoor je de kast open kan trekken aan de bovenkant en vervolgens je vuilnis meteen in de bak kunt gooien. Maak een bak voor de vuilnisbak en bevestig deze tegen de deur. Hier komt de vuilnisbak in te staan. Maak deze bak eventueel met resthout. Je kunt het natuurlijk ook zo maken dat de gehele la eruit komt, het is maar net wat je zelf wilt. Je hebt dan ladegeleiders nodig.

Stap 13

Vervolgens kan de bovenkant van de kast bevestigd worden.

Stap 14

Maak de onderkant van de kast vervolgens dicht.

Stap 15

Kies wat voor grepen of handvaten er op de deurtjes komen en kies waar deze komen te hangen. Teken dit vervolgens af met een potlood.

Stap 16

Boor vervolgens gaten waar de grepen komen te hangen.

Stap 17

Bevestig de grepen.

Stap 18

De kast is vervolgens klaar. Hieronder zie je hoe de vuilnisbak gebruikt wordt.

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten