Het kiezen van de juiste waterpomp
Voor de dagelijkse behoefte aan water hebt u niet altijd water uit de waterleiding nodig. Voor het reinigen van de auto, voor het toilet of voor het gras is het goedkoper en milieuvriendelijker regenwater of grondwater te gebruiken. Voor het oppompen kunt u uiteraard de goede oude en rustiek uitziende pomp gebruiken. Deze pompen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in zowel handmatige als elektrische uitvoering. Maar u kunt ook een hydrofoorinstallatie plaatsen die de benodigde druk levert voor de watervoorziening van de diverse leidingen in de woning.
Voor de dagelijkse behoefte aan water hebt u niet altijd water uit de waterleiding nodig. Voor het reinigen van de auto, voor het toilet of voor het gras is het goedkoper en milieuvriendelijker regenwater of grondwater te gebruiken. Voor het oppompen kunt u uiteraard de goede oude en rustiek uitziende pomp gebruiken. Deze pompen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in zowel handmatige als elektrische uitvoering. Maar u kunt ook een hydrofoorinstallatie plaatsen die de benodigde druk levert voor de watervoorziening van de diverse leidingen in de woning.
Capaciteit of debiet: de hoeveelheid per minuut of uur aangevoerd water. Om meerdere apparaten in de woning van water te kunnen voorzien, dient u rekening te houden met 2.000 tot 3.000 liter per uur.
U kunt de berekening op uzelf afstemmen door uit te gaan van het aantal apparaten, het noodzakelijke aantal bar, de afstand tussen de pomp en de apparatuur en het aantal verdiepingen van de woning. Houd per tien meter rekening met 1 bar drukverlies.
Druk: wordt gemeten in bar. Eén bar (1 kg/cm2) komt overeen met de druk van een waterkolom van 10 meter hoog. Stel u op de hoogte van de toegestane druk voor de apparatuur in uw woning.
Totale opvoerhoogte: geeft de maximaal mogelijke hoogte aan van de druk op het oppervlaktewater tot aan het hoogste punt van de persleiding. De totale opvoerhoogte is de som van de pershoogte en de aanzuighoogte.
1. Werking van een hydrofoorinstallatie
Een hydrofoorinstallatie plaatst u in de nabijheid van een put of reservoir met minimaal 10.000 liter inhoud, om u te verzekeren van permanente watervoorziening.
De installatie kan geplaatst worden met en zonder reservoir. Tegenwoordig wordt meestal gekozen voor de oplossing zonder reservoir.
Hydrofoorinstallatie met reservoir De pomp zuigt water aan uit de putten of de watertank en pompt die naar een reservoir dat is voorzien van een balg. Afhankelijk van de hoeveelheid verpompt water, neemt het volume van de balg toe en vormt zo een luchtkussen.
Zodra het reservoir is gevuld, stopt de pomp automatisch. Telkens als er water wordt afgevoerd, neemt de druk in het reservoir af. De pomp start automatisch op om de verlaging van het waterpeil aan te vullen. Hoe vaker het reservoir dus wordt gebruikt, des te vaker de pomp in werking wordt gesteld. Als een reservoir een inhoud heeft van bijvoorbeeld 100 liter, zal de pomp na het afvoeren van 30 liter opnieuw beginnen te werken.
Als er teveel water wordt afgepompt, blijft er voor instandhouding van de druk niet genoeg water in het reservoir over. De pomp stopt met werken. Voor de dagelijkse watervoorziening van meerdere apparaten is een reservoir nodig van 100 tot 300 liter. Een kleiner reservoir is uitsluitend geschikt voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin. Met dit installatiesysteem beschikt u niet noodzakelijkerwijs over een constante druk.
- Hydrofoorinstallatie zonder reservoir
Als u een hydrofoorinstallatie zonder reservoir heeft, wordt het water uit de putten of de watertank niet via een reservoir maar rechtstreeks naar de kranen gepompt. De installatie werkt op een drukregelaar. De pomp komt automatisch tot stilstand als er geen water meer wordt aangevoerd.
Dit soort installatie heeft het voordeel dat er geen plaats in beslag genomen wordt door een reservoir. Maar de pomp stopt en begint net zo goed telkens te werken als er water afgepompt wordt, wat een nadeel kan zijn. Het voordeel is dat dit type pomp uitgerust is met een waterdrukschakelaar en bijgevuld kan worden met water van de gemeentelijke waterleiding.
2. Montage van een hydrofoorinstallatie
Installeer een hydrofoorinstallatie op een droge, goed geventileerde en vorstvrije plaats die gemakkelijk toegankelijk is. De installatie dient te zijn aangesloten via een aardverbinding.
Installeer de pomp voor het verhogen van de druk op een hoge plaats.
Aan de invoeropening van de installatie, al of niet met reservoir, dient u een veiligheidsklep te monteren. Zonder deze klep loopt de waterleiding vol zodra de pomp buiten werking is. Het is verder noodzakelijk op de klep een waterzuiveringsfilter te monteren die alle onzuiverheden uit het water haalt. Maak de filter regelmatig schoon. De leidingen voor de watertoevoer worden aangesloten met behulp van speciale pvc- of messing verbindingsstukken. Deze verbindingsstukken beschikken aan de ene kant over een insteekstuk en aan de andere kant over een vast te draaien mondstuk.
Voor buiteninstallaties verdienen de beter tegen alle weersomstandigheden bestendige messingverbindingen de voorkeur.
Andere pompen
Hefpompen
Praktische pompen bij overstromingen of voor het leegpompen van een vochtige ruimte. Hefpompen pompen het water op en lozen het aan de zijkanten. Controleer of het op te pompen water onzuiverheden bevat of is vervuild. Voor zowel vervuild water als schoon water zijn er specifieke pompen verkrijgbaar.
Er zijn twee soorten vlotters: - extern – de meest gebruikelijke, die in beweging wordt gezet zodra de pomp helemaal is ondergedompeld - intern – wordt in beweging gezet vanaf een hoogte van enkele centimeters.
Tuinpompen
Voor het besproeien van de tuin met in een reservoir opgevangen regenwater. Dit zijn geen automatische pompen. Er zijn pompen met één of twee uitvoer- openingen met een maximale druk van 3,5 bar.
Grondwaterpompen
Deze pompen worden rechtstreeks in het water geplaatst op een diepte van 7 tot 8 m en zuigen het water omhoog. De pompen zijn uitgevoerd in roestvrij staal en hebben een diameter van ongeveer 10 cm. Ze zijn speciaal bestemd voor het oppompen van grondwater uit een diepe put of grondwaterleiding.
Vijverpompen
Deze pompen worden zowel in het water als in fonteinen geplaatst, net onder de oppervlakte. Ze hebben een decoratieve werking. Een aantal modellen is uitgerust met filters of er kunnen allerlei toebehoren op aangesloten worden, zoals biologische filters, UV filters, enz.
Tips
Voor de watervoorziening van een waterval in een vijver kunt u het beste een speciaal voor dit doel bestemde pomp aanschaffen. Deze pompen zijn zeker zo goedkoop als een hefpomp.
Bij ongeacht welke aankoop dient u om dezelfde reden altijd de volgende technische onderdelen te vergelijken: - consumptie in watt, - laagste en hoogste capaciteit, - toegestane granulometrie voor vervuild water, - waterzuil in meters. Zorg bovendien voor een waterdichte elektrische verbinding met beveiligingsmechanisme.
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze tips en adviezen voor de badkamer, keuken, en toilet. Want zelf gemaakt is slim bespaard!