Handige kweekbak maken

  • tijd
    1 Dag
  • stappen
    7

Stap 1

Wil je zelf een mooie en handige kweekbak maken? Volg dan de stappen hieronder. Begin met het op maat zagen van alle planken en balken. Je kunt de planken en balken zelf afzagen maar kan er natuurlijk ook voor kiezen om dit bij Brico te laten doen. Zie de zaagstaat hieronder en zaag vervolgens al het gekochte hout op de juiste lengte. Nadat je dit hebt gedaan, leg je de planken voor de bak neer zoals te zien is op foto 1. Door dit te doen kun je de plaats bepalen van de tussenregel. Als je dit hebt opgemeten, haal je de tegels eruit en kan je de bak in elkaar schroeven. Zorg er voor dat je voorboort zodat het hout niet splijt. Voor je dit doet, bevestig je eerst de rand die om de bak komt (zie foto 2-3). Je hebt 7 x de tuinpalen van 270cm nodig. Je hebt 7 x de steigerhouten planken van 250cm nodig. Je hebt 2 x de regel vuren van 210cm nodig. Je hebt 2 x de regel van 3,8 x 6,8 x 270cm nodig.

Stap 2

Nadat je de basis van de bak in elkaar heeft geschroefd kun je de tussenschotten bevestigen. Je kan nu ook de bodem aan de tussenschotten vast schroeven. Hierna volgen de balkjes waar je de tegels op kunt leggen. Deze kunnen rechtstreeks aan de zijkanten bevestigd worden. Let op dat je niet vergeet de balken te bevestigen waar de tegels op kunnen worden gelegd als deze niet worden gebruikt! Als je dit hebt gedaan, bevestig je de vakken van gronddoek. Het makkelijkste is om de doek met nietjes te bevestigen. Hiervoor kun je een tacker gebruiken.

Stap 3

Nu kun je beginnen met het maken van het onderstel. Eerst controleer je of de vier balken die onder de bak moeten komen, passen. Als dit zo is, kan je deze aan elkaar schroeven en de poten in de hoeken bevestigen. Let op dat de poten haaks staan.

Stap 4

Nu kun je het onderframe maken. Eerst plaats je twee korte balken op de poten (zie de foto's hieronder). Hier tussenin schroef je twee langere balken. Dit geheel bevestig je aan de poten.

Stap 5

Hier omheen kan je nog een rand van balken bevestigen voor de stevigheid. Op dit onderframe bevestig je de wielen zodat de kweekbak makkelijk te verplaatsen is in de tuin.

Stap 6

Tussen het onderframe kan je nog balken bevestigen zodat hier ook tegels op kunnen liggen. De tegels blijven niet vanzelf op hun plek liggen. Om ervoor te zorgen dat ze niet verschuiven, kan je rondom de tegels een aantal kleine spijkertjes slaan zodat die de tegels bijeen houden.

Stap 7

Nu hoef je alleen nog maar de kweekbak op het onderstel te bevestigen en je bent klaar. Veel plezier met de tuintafel en succes met het kweken van lekkere dingen!