Gipsplaten afwerken

  • stappen
    3

Stap 1

Gipsplaten kan je op verschillende manieren afwerken. Je kan ze uiteindelijk schilderen of behangen. Hiervoor moet je de wanden wel eerst voorbereiden en dat kan je doen volgens mij door ze te plamuren of te stucen.

Plamuren: Als je de platen gaat schilderen zal je de schroefgaten en naden moeten plamuren. De naden kan je het beste doen met een stucspaan die wat breder is dan een plamuurmes en een beter resultaat geeft. De schroefgaten vul je met een plamuurmes. Na drogen kan je het eventueel nog een keer doen als dat nodig is en later de geplamuurde stukken glad schuren. De naden in de hoeken kan je het beste afwerken met acrylaatkit en daarna afwerken met een natte vinger.

Stap 2

Als je de wanden gaat stucen, zoals wij hebben gedaan, hoef je de naden en schroefgaten niet te plamuren. Wel is het belangrijk dat je voor het stucen een laag primer op de gipsplaten zet zodat de platen niet al het vocht opzuigen van het nieuwe stucwerk. Daardoor zou de stuc te snel kunnen drogen en loop je het risico dat het niet goed hecht op de platen. Na de primer moet je de naden afplakken met wapeningsband. Dat is een soort tape van gaas dat ervoor zorgt dat het stucwerk na het drogen niet gaat scheuren op de naden van de gipsplaten door uitzetten en krimpen. De hoeken kan je nog versterken met speciale metalen profielen.

Het stucen hebben wij laten doen door een professioneel bedrijf, als het aandurft kan je dit ook nog zelf doen.

Stap 3

Nu zijn de wanden klaar om geschilderd of behangen te worden. Bij beide voorbereidingen is het verstandig om alles nog een keer laagje primer te geven. Ervaring leerde me dat als je het bij het stucwerk niet doet, dat de ondergrond erg veel verf opzuigt en het dan zeker 3 keer moet schilderen voor een mooi resultaat.