Een lage douchebak plaatsen

In dit stappenplan kan je leren hoe je een lage douchebak plaatst. Van plan een hoge douchebak te plaaten? Ben klaar met deze klus? Bekijk dan ook de andere stappenplannen voor de badkamer. Alle gereedschappen en materialen voor deze klus vind je onderaan de pagina!

  • Totaal aantal stappen
    3

Stap 1 | Voorbereiding

Voordat je begint, is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. - Zorg voor een opgeruimde werkomgeving. - Let bij het boren op, dat er op die plek geen elektriciteits- of waterleidingen door de muur of vloer lopen.

Stap 2 | Sifon aansluiten op de afvoer

Voordat je een platte douchebak kunt plaatsen, moet je zorgen dat er plaats is voor de sifon. De afvoer die we hierop aan gaan sluiten moet lager zijn dan de sifon en dus onder afschot komen te staan, zodat het water goed wegloopt.

  1. Leg de douchebak op zijn plek en teken de positie van de sifon af. Verwijder nu de douchebak weer.
  2. Maak met een beitel of klopboormachine een sleuf in de vloer voor de sifon en de leiding naar de afvoer. Zorg hierbij dat er plaats is voor de gehele sifon.
  3. Test nu de afvoer door er met een slang water in te laten lopen. Wees er zeker van dat er geen lekkages zijn en dat de sifon op de juiste hoogte zit voor de aansluiting op de douchebak.

Stap 3 | Douchebak plaatsen

Tijd om de douchebak te plaatsen. Zorg dat de ondergrond vlak en schoon is en dat de douchebak over het hele oppervlak wordt ondersteund. Verwijder de folie van de onder- en buitenkant van de douchebak. Laat de folie aan de bovenkant eventueel nog even zitten om beschadigingen bij het plaatsen te voorkomen. Breng een siliconenkit aan op alle plaatsen waar de douchebak de vloer en de wand raakt en plaats de douchebak. Check of hij waterpas is en corrigeer eventueel. Sluit hierna de sifon aan op de douchebak en verwijder overtollige siliconen meteen. Als de silicone eenmaal is uitgehard, dan is deze moeilijk te verwijderen. Leg twee zakken van ongeveer 25 kilo per stuk in de douchebak en check of hij nog steeds waterpas is. Laat dit 24 uur zo staan, hierna kun je de zakken weer verwijderen.

Aandachtspunten: - Check de afvoer grondig op waterdichtheid. Het kan weken of maanden duren voordat een lekkage zichtbaar is.

Succes met je klus!

Nog tips nodig over sanitair? Wij verzamelden alles op 1 plaats!