Een hoge douchebak plaatsen

  • stappen
    4

Stap 1

Voordat je begint, is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Zorg daarom altijd voor een opgeruimde werkomgeving. En let er bij het boren op dat er geen elektriciteits- of waterleidingen door de muur lopen. Voorbereiding: Meet de hoogte van de voorrand van de douchebak. Let op dat je vanaf de betegelde vloer meet. Ligt de vloer er nog niet in? Dan kan je beter de vloer eerst betegelen of de ingeschatte dikte van de tegel en lijm meerekenen. Zet de maat over op de wand. Zorg dat hij waterpas is. Zet de lijn op beide wanden. Meet de breedte van de douchebak op en haal hier ongeveer 7 cm vanaf. Zaag twee vurenhouten balkjes af op deze lengte. Dit zijn de regels, waar straks de douchebak op komt te rusten. 1) Plaats dan de regels met de bovenkant tegen de lijnen aan. 2) Boor gaten met een klopboormachine en sla de regels vast met slagpluggen. Controleer of ze daadwerkelijk waterpas zijn.

Stap 2

Douchebak voorbereiden: Monteer, indien nodig, de potenset volgens de gebruiksaanwijzing onder de douchebak. Leg de douchebak op de vurenhouten regels. Controleer aan de lange zijden van de douchebak of hij waterpas ligt en leg hem ook kruislings. Stel hierna de poten af. Kijk voor de zekerheid nog een keer of hij waterpas ligt.

Stap 3

Sifon en afvoer: Afhankelijk van de situatie zijn er diverse mogelijkheden voor je afvoer. De afvoerleidingen krijgen een helling. Anders loopt het water niet, of moeilijk, weg.

Stap 4

Douchebak vastzetten: 1) Breng een ruime hoeveelheid sanitairsilicone aan op de regels. 2) Verwijder eventuele beschermfolie. Plaats nu de douchebak op de regels en druk hem stevig aan. Controleer of de douchebak nog steeds geheel waterpas staat. Verwijder daarna de overtollige silicone. 3) Sluit de afvoer aan op de sifon. Zorg er voor dat je alles goed aandraait. 4) Nu moet de silicone een paar uur drogen. Laat daarna water in de douchebak lopen en zorg dat dit een tijd blijft staan. Controleer goed of de afvoer niet lekt. Los eventuele lekkages gelijk op. Is alles droog? Plaats dan de voorrand van de douchebak. Breng nu de silicone aan op de aansluitingen met de wanden. Laat de silicone goed drogen voordat je verder gaat met het plaatsen van je douchewand of cabine. Aandachtspunt: Check de afvoer liever een keer te veel dan te weinig op waterdichtheid. Het kan weken of maanden duren voordat een lekkage zichtbaar is in aangrenzende ruimtes. Dit kan veel onnodige schade voorkomen.

Nog tips nodig over sanitair? Wij verzamelden alles op 1 plaats!