Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Een kattenren maken

Een tuin, omheind met gaashekwerk van 2 meter hoog met daarboven prikkeldraad, daarvoor een coniferen haag van bijna 3 meter hoog... En nog wist onze kat zich een ware Houdini te tonen. Telkens wist hij te ontsnappen. En na de zoveelste keer alle tuinen in de buurt af te lopen, hadden we er helemaal genoeg van. Daar moest een ren komen zodat ons beestje niet meer kon ontsnappen. Maar het moest wel een ren worden die zou passen in onze tuin, én die bovendien een fijne plek voor onze katten moest worden.

  • stappen
    12

Stap 1 | Tekenen

We speurden uren op het internet rond, maar vaak kwamen we uit bij een gazen kooi, zonder inrichting of iets bijzonders voor de kat om zich te vermaken. Dat wilden we dus niet. Dus hebben we alle foto's die ons aanstonden uitgeprint en zijn we zelf aan het tekenen gegaan. Al het hout voor de constructie van de kooi (vurenhout) hebben we vooraf gegrond en 2x gelakt in de kleur van het houtwerk van het huis.

Het hout voor de inrichting van de kooi (geïmpregneerd tuinhout planken en balken) hebben we vooraf allemaal 2x donker grijs gebeitst. Naast ons huis hebben we een strook tuin vrij gemaakt (in totaal 3 op 10 meter). De coniferen haag hebben we kort gezaagd en we hebben er een paar coniferen tussenuit gehaald waar de klimkast moest komen. Daarna zijn we begonnen met het maken van het dak. We hebben tegen de bestaande muren draagbalken aangebracht waar we het dak op konden plaatsen. De hoek waar we pilaren moesten maken hebben we tijdelijk even gestut.

Stap 2 | Fundering gieten

De pilaren, die de voorkant van de ren moesten dragen, moesten wel een stevige constructie worden. We hebben dit gemaakt door onderaan het hout een fundering te gieten in beton. Dat moest goed uitharden, ondertussen konden we wel de graszoden en het straatwerk verwijderen.

Stap 3 | Gaas bevestigen

Het begin was er, nu moest de ren ook nog goed dicht. We hebben op de draagbalken dunnen balkjes bevestigd en daarop de gaas (2x2cm) vastgemaakt met krammen. We werkten steeds weer een meter verder naar voren. Aan het begin van de ren hebben we op de gaas nog sierbalken gelegd. Zo komt het uiterlijk van de ren overeen met de pergola en overkapping in de tuin. Nu moest de ren nog bij de rest van de tuin passen.

Stap 4 | Vloer leggen

We kozen voor rubberen tegels van een vierkante meter groot. Deze rubberen tegels zijn zacht voor de pootjes als ze vanaf hoogte erop springen. In de zomer kan je het nat spuiten en blijft het heel lang vochtig en koel. En het ziet er ook nog strak uit.

Stap 5 | Dichtmaken

Het dak is klaar, de vloer ligt erin. Nu de achterkant, voorkant en de zijkant nog dichtmaken. De achterkant hebben we dichtgemaakt met planken (tacker), maar niet helemaal tot boven (we maken daar nog een loopplank voor, zodat ze naar de straatkant kunnen kijken).

We hebben de open ruimte dichtgemaakt met de fijne gaas van 2x2 cm zodat er vanaf de straatkant niet vanalles door het gaas de kooi in geduwd zou kunnen worden. De voor- en zijkant hebben we dichtgemaakt met gaasmatten van 5x5 cm, dat ziet er strak uit. Het gaas valt precies tussen de houten palen en het houten frame van tuinplanken zodat het er als een geheel uitziet. We maakten dit vast met krammen en bevestigden het tussen de planken.

Aan de zijkant hebben we een schuifdeur gemaakt. Het kost je minder ruimte en het is makkelijk in het gebruik. Ook hiervoor hebben we de gaasmatten 5x5 cm gebruikt en het tuinhout.

Stap 6 | Klimkast maken

De ren is dicht, nu het inrichten nog. Hiervoor moet je je wel verplaatsen in wat de kat leuk vindt, want het moet functioneel zijn. Katten houden van hoogte, ze kijken graag op alles neer. We hebben daarom tussen de coniferen een klimkast gemaakt, een kast van balkjes en houten planken. Ze kunnen hierin heel makkelijk naar boven klimmen. Boven aangekomen, komen ze op de loopplanken. Deze loopplanken hebben we boven de getopte coniferen gemaakt van tuinplanken die we aan elkaar gezet hebben. Deze planken hebben we op steunen vastgemaakt.

Stap 7 | Loopplank maken

Aan de achterkant van de kooi hebben we ook een loopplank gemaakt van tuinplanken. Deze hangt lager dan de andere loopplank. Hier kunnen ze lekker naar de straatkant kijken. Verder zijn we begonnen aan een huisje wat beschutting geeft. Want katten zitten graag ergens in. Gewoon beginnen met een paar balkjes aan elkaar te schroeven en daarop wat planken met de tacker en er staat zo een huisje. Een paal hebben we omwikkeld met sisal touw.

Op de bodem van het huisje liggen sisal matten, een extra plek om flink te krabben voor de katten. Ze kunnen met het loopplankje, gemaakt van balkjes met daarop hout van een borderrol makkelijk boven komen om lekker beschut te kunnen liggen. Op het dak hebben we plankjes gemaakt waarop ze kunnen zitten en ze kunnen ze makkelijk gebruiken om zich over het dak te verplaatsen. Verder hebben we een ronde schommel opgehangen voor een lekker ligplekje.

Stap 8 | Waar komt de kattenbak?

Nog zoiets praktisch: waar laten we de kattenbak? Niet in het zicht natuurlijk, want dat ziet er niet uit. Hiervoor hebben we een huisje gemaakt in de stijl van een strandhuisje. Dit huisje is ook weer gemaakt van balkjes en tuinplanken. Onderaan de rechter zijkant is het open, zodat we makkelijk bij de kattenbak kunnen komen. En de kat kan vanaf de vloer zo in de bak. Halverwege het huisje hebben we aan de linkerkant een loopplank gemaakt van balkjes met daarop het hout van een borderrol. In dit huisje hebben ze een slaapplek en nog een extra verdieping. Ze kunnen zo ook weer via de achterkant op de loopplank uit komen. Oh ja, het dak hebben we waterdicht gemaakt door er vijverfolie over te spannen voordat we de houten planken erop getacked hebben. En ook op dit dak hebben we weer plankjes gemaakt waar ze op kunnen zitten.

Stap 9 | Tunnel van hout

Zo, de praktische dingen zijn klaar in de ren. Maar het moest ook leuk zijn. Dus weer even verplaatsen naar de katten. Waar spelen ze veel mee? Met zo'n simpel stoffen tunneltje. Waar ze elkaar in na konden zitten en waar ze zich zich zouden kunnen verstoppen. Even omschakelen naar hout. Een tunnel van hout met doorkijkgaten en sisal touw om de planken. En laten we er ook maar meteen een stoel en tafeltje bij maken.

Ieder blok is een los onderdeel, zodat we het makkelijk uit elkaar kunnen schuiven. Maar als alles tegen elkaar aan staat, hebben ze een mooie lange speeltunnel. Verder hangen de tunnelspeeltjes aan een koord. In het vierkante blok aan de rechterkant met de 6 gaten, hebben we een dichte ruimte gemaakt met daarin een rammelend balletje. Ze kunnen er wel met de poten bij, maar krijgen het er niet uit. Daar zijn ze even zoet mee. Dit alles beitsten we in het grijs.

Stap 10 | En nu de planten

De inrichting is klaar. Nu nog wat planten erbij. Hier moet je wel goed mee opletten, want er zijn nogal wat planten giftig voor katten. Maar met geurende lavendel, kattengras en kattenkruid maak je ze blij en het ziet er ook nog eens gezellig uit.

Stap 11 | Ziehier de buitenkant

En zo ziet de buitenkant eruit.

Stap 12 | Kattenluikje

Later bleek het toch wel lastig om ze steeds te verplaatsen naar de ren en andersom. Hier hebben we een smal raam voor opgeofferd en een houten plaat geplaatst met daarin een kattenluikje. Ze kunnen nu zelf naar binnen en buiten. Praktisch! Geef toe, zo een kattenren wil jij toch ook? Toon ons wat jij hebt gemaakt in de comments hieronder.

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten