Dakpannen vervangen

  • stappen
    1

Wij wonen in een wat ouder huis en dakpannen komen uit de jaren 30 en gaan zo nu en dan nog wel eens stuk of verschuiven waardoor het kan gaan lekken. Ik heb een aantal reserve dakpannen liggen en af en toe vervang ik een pad die stuk is en zorg ik dat alles recht en goed ligt.

Op het dakbeschot zijn pannenlatten gemaakt waarachter alle dakpannen blijven hangen. Elke dakpan heeft een nokje (uitsteeksel) die achter de pannenlatten blijven hangen. Dat zorgt ervoor dat ze niet naar beneden schuiven en omdat alle dakpannen over elkaar heen liggen vormen ze samen een geheel.

Om een dakpan te verwijderen moet je de aangrenzende dakpannen optillen zodat de pan die je wil vervangen losser komt te liggen. Als het goed is kan je die er die dan tussenuit halen.

De nieuwe of vervangende pan kun je er op dezelfde manier weer tussen krijgen. Omdat alles in elkaar haakt moet je soms even goed duwen en rekken om de pan op zijn plek te krijgen. Zorg dat de pannen goed overlappen en recht liggen. Als dat niet het geval is kan het regenwater er nog tussendoor lopen en dus lekken.

Op deze manier kan je ook ruimte maken als je het dak op wil lopen. Je loopt dan niet op de gladde pannen, maar je kan je voet in het gat kwijt en achter de pannenlat, zodat je goed grip hebt.

Voor deze klus heb je alleen nieuwe of vervangende dakpannen nodig. Verder geen gereedschap.

dit heb je nodig