Zodra het langer licht blijft en de lucht stilaan naar nieuw leven ruikt, weet je hoe laat het is: tijd om je tuin voor te bereiden op de zomer! Maar wat moet je nu precies doen? Vergelijk het met een kappersbezoek: eerst grondig schoonmaken en ten slotte een nauwkeurige knipbeurt. Hou je grasmaaier al maar klaar!

Stap 1: de lenteschoonmaak, ook in je tuin

Je tuinonderhoud start het best met een grote schoonmaak. Verwijder alle blaadjes en dode plantenresten uit je gazon en beplanting. Zo maak je ruimte voor nieuwe voedingsstoffen en zuurstof, waardoor de gewassen weer kunnen groeien.

Periode: maart

Stap 2: grasmaaien met een grasmaaier (of robotmaaier!)

Niets beter om de zomer aan te kondigen dan de geur van vers gemaaid gras. Maai je gras om je gazon klaar te maken voor het deugddoende zonlicht en om het de voedingsstoffen optimaal te laten opnemen. Maai het niet te kort, hou zo’n drie à vier centimeter over – zo beschadig je de wortels niet en voorkom je kale plekken. Ben je toe aan een nieuwe grasmaaier? Denk dan goed na welk type grasmachine je precies nodig hebt. Een robotmaaier neemt je natuurlijk alle werk uit handen.

Periode: maart-april

Stap 3: werk de kantjes af met een grastrimmer

Er zijn ongetwijfeld delen in je tuin waar je niet goed bij kunt met je grasmaaier. Voor die stukken gebruik je de kantenmaaier, grastrimmer of een sterker exemplaar: de bosmaaier, waarmee je ook deze stukken netjes afwerkt. Heb je stilaan een nieuw exemplaar nodig? Zorg dan dat je een grastrimmer kiest die bij jouw tuin past.

Periode: maart-april

Stap 4: verticuteren

Om de bodem van je tuin te verluchten, verticuteer je het best twee keer per jaar: de eerste keer rond april-mei en de tweede keer rond september-oktober. Die momenten hangen samen met de groeiperiodes van je gras. Verticuteren is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je gazon. Nadat je je gazon geverticuteerd hebt, hark je de losgekomen stukken mos en onkruid bij elkaar. Zeker niet maaien na het verticuteren . Vergeet ook niet je overgebleven restjes na het trimmen op te rapen! Zijn er kale plekken na het verticuteren? Zaai die dan opnieuw in met graszaad.

Periode: maart-april

Stap 5: je planten snoeien met een heggenschaar

Je planten snoeien dient verschillende doelen: opnieuw in vorm knippen, de kracht van de plant verbeteren, de productiviteit bepalen of de plant verjongen. Wintergroene, snelgroeiende heggen kun je rond de maand mei een snoeibeurt geven. Dat is niet alleen esthetisch, maar het geeft je struik ook een impuls om nieuwe vertakkingen aan te maken. Let erop dat je de juiste heggenschaar gebruikt en dat die voldoende scherp is. Geef de struiken achteraf een beetje mest en voldoende water.

Periode: mei

Stap 6: Onkruid wieden

Niet alleen je planten houden van de lente, ook onkruid is gek op de zachtere temperaturen. Deze ongewenste begroeiing kan lelijk zijn en schade toebrengen aan sommige planten. Daarom verwijder je de ongewenste groeiers het best zo snel mogelijk door ze met blad en wortel uit de grond te trekken.

Periode: doorlopend

Brico en BricoPlanit staat voor je klaar

Alle stappen doorlopen? Dan moet je enkel nog je terrasmeubels klaarzetten en … genieten maar! Op zoek naar het juiste tuingereedschap of advies om je tuin te laten stralen? Lees de inspiratie-artikels op onze blog of laat je bijstaan door een van onze experts in je Brico- en BricoPlanit-winkel