Om een grasmaaier te vinden die bij je past, start je het best met de vraag: ‘Wil ik nog altijd zélf mijn gras maaien?’ Als het antwoord op die vraag ‘nee’ is, dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel geven we je tips om de juiste robotmaaier te kiezen.

Een robotmaaier voor elke gazongrootte...  

Een van de belangrijkste criteria voor je robotmaaier, is natuurlijk de grootte van je tuin. Hoe groter je tuin, hoe sterker de accu van je toestel moet zijn. Robotmaaiers worden ingedeeld in twee types: de semi-autonome toestellen en de autonome toestellen. De semi-autonome toestellen moet je zelf klaarzetten en inschakelen. Heb je een tuin van 400 vierkante meter of kleiner? Dan is zo’n semi-autonoom toestel absoluut geschikt voor je gazon. Zodra de maaiklus geklaard is, klik je het toestel weer in het laadstation.

De autonome robotmaaiers zijn eerder geschikt voor grotere grasvelden. Zij maaien je gras volledig automatisch: de robot vertrekt zelf vanuit het laadstation, doet zijn rondes en rijdt zelfstandig terug naar het laadpunt. Sommige robotmaaiers registreren zelfs wanneer het regent en gaan vanzelf schuilen voor de nattigheid.

De accu van je automatische grasmaaier

Je kiest je robotmaaier in functie van de grootte van je grasveld. Robotmaaiers voor grote gazonnen hebben logischerwijze dus ook een sterkere accu dan robotmaaiers voor kleinere tuinen. Robotmaaiers werken op lithium-ionbatterijen, net zoals bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Deze batterijen hebben een laadtijd van ongeveer drie uur, om dan een à twee uur operationeel te zijn.

De inrichting van je tuin

Ook obstakels zoals bloemenperken, bomen en andere beplanting bepalen welke robotmaaier bij je tuin past. De goedkoopste modellen zijn enkel geschikt voor tuinen met weinig opsmuk. Hun software kun je niet programmeren om rekening te houden met beplanting of bijvoorbeeld een speeltuig. De toestellen uit de iets hogere prijsklasse kunnen dat gelukkig wel. Hou zeker ook rekening met de hellingsgraad van je tuin. Niet alle toestellen kunnen een hellingsgraad van pakweg 35 procent aan.

Een robotmaaier met of zonder kabel

Robotmaaiers werken met een perimeterkabel. Daarmee baken je het terrein af, en de mogelijke obstakels die we net bespraken. Met de iets gesofisticeerdere modellen kun je het traject helemaal zelf bepalen. Die hebben vaak ook een bots-sensor, die obstakels tijdig detecteert en de robot van koers laat veranderen. De meeste (autonome) robotmaaiers laten zich bovendien gemakkelijk programmeren, zodat ze bijvoorbeeld steeds op hetzelfde tijdstip van de dag maaien.

De veiligheid van je robotmaaier en bediening met app

De meeste robotmaaiers hebben een stopknop, om het toestel bij problemen snel uit te schakelen. Daarnaast zijn er modellen met een anti-diefstalalarm, een pincode als kinderslot en zelfs een beschermend chassis. Sommige toestellen kun je bedienen met een app op je smartphone. Van die slimme toestellen hebben er ook verschillende sensoren, die informatie verzamelen over de vochtigheidsgraad en de temperatuur, om zo de robotmaaier helemaal tot in detail te kunnen programmeren.

Ecologische keuze

De accu’s van robotmaaiers worden steeds beter, waardoor de grasmaaiers ook steeds ecologischer worden. De laadtijd van de batterijen (en dus het elektriciteitsverbruik) daalt voortdurend. Bovendien stoot een robotmaaier geen CO2 uit – in tegenstelling tot een grasmaaier op benzine - en maakt hij heel weinig lawaai. En terwijl je robotmaaier je gazon goed onderhoudt … heb jij tijd om te rusten, of andere klusjes uit te voeren!

Tip: vergeet niet om je gazon te verticuteren vlak voor de groeiperiodes van je gras (april-mei en september-oktober)!

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Op zoek naar nog meer aankoopadvies of slimme tips voor je tuin- en klusgereedschap? Lees dan onze andere artikels op onze blog. Natuurlijk kun je ook steeds in een van onze winkels terecht voor advies op maat.