Bomen snoeien

Planten beschikken over een geïntegreerd reproductiesysteem dat als volgt werkt:

Als je de belangrijkste tak van de plant snoeit (waarop de bloemen en zaden zich vormen), ontstaat er een tweede regeneratiesysteem dat de onderste takken van de plant laat openbloeien. Het snoeien van de tak heeft ook invloed op de verdere groeifases van de plant. Dit wordt dan onderverdeeld in verschillende categorieën afhankelijk van de gewenste uitkomst:

  • Vorm van de plant aanpassen.
  • Controle van de ontwikkeling en vorming van de plant door het verbeteren van hun gezondheid en kracht.
  • Productiviteit bepalen door het verhogen van de vruchtlichamen of bloei.
  • Verjongen van de plant.

Gazon reinigen

De lente is in het land en het is tijd om je tuin en gazon netjes te maken. Een belangrijke stap is het opkuisen van de afgevallen blaadjes. Daarvoor gebruik je een bladhark. Of een bladblazer om het wat makkelijker te maken.

Gras verticuteren

Verticuteren betekent de grond verluchten en de diepe wortels van onheilzaam onkruid blootleggen. Op die manier kan je grond gemakkelijker aangeleverd water en voedingsstoffen absorberen. De aanwas van mos wordt gehinderd. Mos verschijnt meestal op te nat of te compact gras in de schaduw. Je gazon wordt dichter, krijgt meer weerstand en de wortels van het gras worden versterkt, wat goed is voor de ontwikkeling.

In de lente en de herfst kan je met de verticuteerder alle niet vergane plantenresten wegschrapen. Een mechanische verluchter of verluchtingszolen (zolen voorzien van lange pinnen die men op de schoenen vastbindt) kunnen ervoor zorgen dat lucht en water in de grond dringen.

De beste grasmaaier kiezen

Een grasmaaier kiezen doe je op basis van een aantal factoren. Zoals de grootte van je tuin en de kwaliteit van het maaien.

Je grasmaaier onderhouden

De winter is voorbij en misschien zijn je powertools aangetast door de koude? Geen probleem. Brico helpt je bij het onderhouden van je machines.