Plakplinten of muurplinten?

De twee belangrijkste soorten plinten zijn plak- en muurplinten. Welke type je kiest, hangt af van de functie en van jouw smaak.

Een plakplint heeft een laag sterke lijm en kleef je op de vloer. Je meet eerst de lengte van je plint en knipt hem daarna eenvoudig met een plintenschaar. Een muurplint bevestig je meestal met kit aan de onderkant van de muur, zodat je geen schroef- of spijkergaten achterlaat.

Daarnaast zijn er ook plinten met een ingebouwd kliksysteem. Je bevestigt eerst de clips in de muur en klikt de plinten er daarna makkelijk in.

Overzetplinten: voor élke renovatie

Ben je op zoek naar nieuwe plinten voor je renovatieproject of ben je je oude plinten gewoon beu? Dan zijn overzetplinten ideaal. Je plaatst ze makkelijk over de oude plinten en bespaart jezelf zo heel wat breekwerk. Met een knappe overzetplint geef je je ruimte snel een compleet andere look.

Extra voordeel: in overzetplinten kun je ook heel wat bedrading en kabels kwijt. Niemand houdt immers van een rommelige wirwar van draden op de vloer.

Hoge plinten: luxe én functionaliteit

Hoge plinten hebben heel wat voordelen. Ze zien er niet enkel elegant en luxueus uit, ze zijn ook nog eens makkelijk in onderhoud. Door hun hoogte beschermen ze een groter deel van je muren tegen vuil en beschadiging. Hoge muurplinten zijn bovendien ook ideaal in kleinere ruimtes. Je plafond lijkt hoger en je kamer oogt groter.

Het materiaal van je plinten: van mdf tot pvc

Plinten zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende materialen. Mdf bijvoorbeeld bestaat uit samengeperst hout en is budgetvriendelijk. Het is daarnaast makkelijk op maat te zagen en te overschilderen zodat je plinten volledig in je interieur opgaan. Houten plinten zijn dan weer wat duurder, maar zijn zeer kwalitatief. Pvc-plinten ten slotte zijn handig in vochtige ruimtes die veel onderhoud vragen of waar hygiëne belangrijk is.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer informatie over plinten? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ook gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!