Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN

Maak jouw tuin helemaal winterklaar met deze 7 tips

Van bladblazer tot bezem: hét tuingereedschap voor het seizoen.

Bekijk al ons tuingereedschapLaat je inspireren door onze tuinkalenders
kinderen met herfstbladeren | enfants avec des feuilles d'automne
Ga snel naar
Krokussen steken hun kopje uit boven de sneeuw | Les crocus lèvent la tête au-dessus de la neige

Maak je tuin winterklaar!

Met het juiste tuingereedschap zorg jij ervoor dat je tuin de wintermaanden goed doorstaat. Welk gereedschap gebruik jij om je tuin winterklaar te maken? Wij hebben de beste tips verzameld zodat je tuin er tip-top uitziet deze winter. Leef je uit!

Stap 1 | Bladeren makkelijk samenbrengen

Opgelet! Grasplantjes kunnen doodgaan door een gebrek aan licht of door ziektes door een gebrek aan verluchting. Je kan moeilijk blaadje per blaadje oprapen natuurlijk! Dus hoe los je dit op? Door de bladeren dikwijls bij elkaar te harken of te blazen.

Het verschil tussen bladblazers en bladruimers is dat de bladblazer blaadjes bijeen blaast, terwijl de bladruimer ook opruimt. Vaak worden de bladeren dan kleingemaakt en in een opvangzak opgevangen. Zo kun je nog sneller je tuin ontdoen van bladeren, want je hoeft alleen maar de zak te ledigen (in de biobak of op de composthoop, natuurlijk).

Stap 2 | Of ze op de klassieke manier opruimen

Voor de doorgewinterde tuinierder is de hark zijn of haar beste vriend. Ook het assortiment harken is uitgebreider dan je zou denken: ken jij het verschil tussen een bladhark, een asfalthark en een verticuleerhark?

Hebben de bladeren toch al lang op je gazon blijven liggen? Neem dan je hark en prik was in je gazon, zodat water er beter in kan doordringen

Stap 3 | Vergeet die goede oude bezem niet…

Een goedkoop alternatief is de traditionele bezem. Je hebt ze in verschillende soorten en maten, ook voor buiten. Kinderen vinden het ook leuk om in de tuin te ravotten. Ze helpen je vast graag met de blaadjes of gevallen takken bij elkaar te vegen met hun eigen kinderbezem! Toch liever elektrisch? Kies dan voor een veegmachine.

Stap 4 | Geef je gazon nog een laatste knipbeurt

Kan je heg of gazon nog wel een knipbeurt gebruiken voor het gaat vriezen? Zorg dat je het een iets andere coupe geeft dan normaal. Iets langer is ideaal, aangezien zo onderliggend mos en onkruid minder kans gaat krijgen om door te groeien.

Wilt dit zeggen dat je tijdens de winters niet aan je gras kan doen? Natuurlijk niet! Maaien in de winter zorgt ervoor dat het er frisser uit gaat zien. Maar het is zeker geen must!

Stap 5 | De wintersnoei

In de (aankomende) winter snoeien? Lijkt toch gek in dat koude weer! Toch is het niet onverstandig om hier aandacht aan te besteden: In de winter snoeien zorgt ervoor dat je nieuwe scheuten kan stimuleren. Het kan ook bij de meeste bladverliezende bomen en struiken, want 's winters ligt de sapstroom van de bomen stil. Opgelet voor voorjaars- en zomerbloeiende struiken, die snoei je best pas na de bloei.

De meeste bomen kun je het beste snoeien na bloeitijd. November is dus een prima maand om te snoeien, en je vingers vriezen er nog net niet af door de kou. Heb je struiken in je tuin waarvan de takken de pan uit groeien? Gebruik dan een snoeischaar. Voor het echte grote werk, bijvoorbeeld een boom die een stuk kleiner moet, pak je een kettingzaag!

Stap 6 | Winteropslag: berg je tuinmeubels goed op

Heb jij je tuinmeubels al goed ingepakt tegen sneeuw- en hagelbuien en de kou? Mocht je genoeg ruimte hebben in een schuur, ruim je houten tuinmeubels dan tijdig op om te voorkomen dat het hout aangetast wordt. Vergeet ook niet voor de vogels een vogelhuisje te maken om in te overwinteren.

Waar kan je ze opbergen? Dit kan je gemakkelijk doen in een tuinhuis als je ze binnen wilt opbergen. Heb je tuinmeubelen in hout die je buiten wilt laten staan? Overweeg om ze te beitsen om ze te beschermen tegen het winterweer!

Stap 7 | Ruim het tuinafval zeker op!

Wat doe je met je tuinafval? Afhankelijk van waar in de tuin ruim je dit best op of laat je het liggen. Blad in de borders kunt u rustig laten liggen, aangezien ze een isolerende laag vormen rond de planten zodat die beter beschermd zijn bij vorst (zolang het niet te dik wordt!) mag je laten liggen. Tuinafval op het gazon, in de vijver, op het terras, op de oprit of op het tuinpad ruim je best op. Gebruik hiervoor het juiste materiaal zoals de juiste tuinkleding en een hakselaar. Hou al het gereedschap klaar met het juiste opberggerief.

Alles verzameld, maar wat nu gedaan? Overweeg je tuinafval te steken in een compostbak.

Al wat je nodig hebt om je tuin er tip-top uit te laten zien deze winter

Wij zijn er voor je!

Ontdek onze tips en adviezen voor de tuin. Want zelf gemaakt is slim bespaard!

Alles over een duurzame tuin

project

Alles over een duurzame tuin

Inspiratie

Klein terras, groot plezier

Een tuinvijver bouwen

Stappenplan

Een tuinvijver bouwen

Hoe kies je een tuinhuis

Koopadvies

Hoe kies je een tuinhuis

Waarom het gras groener is aan de overkant

onderhoud

Waarom het gras groener is aan de overkant

Het beste tuinhout voor je terras kiezen: een complete gids

Koopadvies

Het beste tuinhout voor je terras kiezen: een complete gids

De tuin en moestuin voorbereiden op de zomermaanden

onderhoud

De tuin en moestuin voorbereiden op de zomermaanden

Alles om je tuin ingerichten

project

Alles om je tuin ingerichten

Wanneer gazon verticuteren met verticuteermachine

onderhoud

Wanneer gazon verticuteren met verticuteermachine

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten