1. Houtkachel

Het reinigen van een houtkachel is geen pretje, maar met de juiste voorbereiding gaat het vlotter dan gedacht.

- Bescherm de omgeving en je vloer. (bijvoorbeeld met krantenpapier)
- Als het vuur gedoofd en de haard afgekoeld is, kan je de as verwijderen met een schop en een emmer. Tip: maak de as een beetje vochtig met een plantenspuit zodat er geen stofwolk gevormd wordt.
- Maak de rooster schoon met het juiste product. Maak nooit gebruik van alcohol, oliën of chemische producten. Deze kunnen voor gevaar zorgen!
- Voor het reinigen van het venster van je kachel kan je een niet-pluizige doek gebruiken. Schuursponzen zorgen voor kleine krassen in het glas, die wil je voorkomen natuurlijk. Een alcoholvrije vensterreiniger vergemakkelijkt het werk, maar met lauw water en wat afwasmiddel kom je ook al ver! Een regelmatig onderhoud van je venster zorgt ervoor dat je niet keer op keer hard hoeft te schrobben.

2. Pelletkachel

De levensduur van je pelletkachel kan je verhogen door er zorg voor te dragen en je kachel regelmatig te onderhouden, maar hoe reinig je nu je pelletkachel?

- Schakel je kachel volledig uit voor je aan het reinigen begint. Het glas is hittebestendig maar kan door snelle temperatuursverandering barsten.
- Elke keer je de kachel opnieuw vult, kan je de bak met assen ook meteen leegmaken. Maak ook meteen de verbrandingskamer mee schoon. Dit kan je makkelijk met de stofzuiger!
- Het is aanbevolen om minstens 1 keer per maand de brander schoon te maken. Te veel resten hebben als resultaat dat de verbrandingslucht en ontstekingslucht niet meer doorkunnen.
- Je venster kan je schoonmaken met een vochtig doekje en een glasreinigingsspray. Dit doe je best voor iedere opstart van je kachel.
- Een jaarlijks onderhoud voor de veiligheid is sterk aangeraden! (kan ook gebruik maken van onderhoudkorrels!)

3. Kachel op gas en diesel

De gaskachels van tegenwoordig hebben een enorme uplift gekregen. Soms zie je het verschil zelfs niet meer tussen een houtkachel of gaskachel. Dankzij een gaskachel warmt je ruimte snel op!Het onderhoud van een gaskachel is niet moeilijk!

- Wacht tot het toestel helemaal afgekoeld is alvorens je begint met reinigen van je kachel
- Maak uit voorzorg de ventilator stofvrij en let erop dat de ruimte rond de waakvlam ook stofvrij blijft. Dat stof kan ervoor zorgen dat de kachel minder goed gaat branden.
- Het jaarlijks onderhoud laat je beter doen door een professional, vooral voor je veiligheid!

4. Kachel op petroleum

Een kachel op petroleum zorgt ervoor dat jij het snel warm krijgt, maar in het leven is het geven en nemen! Dus zorg jij beter voor een goed en aangepast onderhoud. Gelukkig heeft zo’n kachel niet veel onderhoud nodig.

- De juiste brandstof is essentieel voor een veilig en comfortabel gebruik van je kachel
- De batterijen kan je zelf makkelijk vervangen maar gooi de oude niet in de vuilnisbak.
- Haal de wisseltank uit de kachel en verwijder regelmatig het brandstofzeefje. Dit kan wat nadruppelen dus hou een doekje bij de hand!
- Klop het zeefje leeg op een harde ondergrond om vuil te verwijderen. (Nooit reinigen met water!)