Het bureau is een plaats die moeilijk te definiëren is en vaak slecht is ingedeeld. Het is in huis echter de plaats voor reflectie en concentratie, of iemand er nu zijn rekeningen bijhoudt, dingen opzoekt of het gebruikt als nieuwe werkplek. Het is dus belangrijk de ruimte goed af te bakenen en in te delen, zodat er een praktische en comfortabele werkhoek wordt verkregen.Plaats in huis

De keuze van de ruimte is uiterst belangrijk, of het nu gaat om een kleine ruimte of zelfs maar een hoek van een bepaalde ruimte.

Ideaal is een afsluitbare kamer, ver weg van mogelijke afleidingen en lawaai (de voordeur, doorgangszones, de woonkamer, de plaats waar de kinderen spelen, …). Het is vooral belangrijk dat de ruimte goed gelucht kan worden en beschikt over een natuurlijke lichtbron.


Beschikt u niet over een ruimte die geschikt is voor het plaatsen van een bureau? Kies dan voor een kamer waar u het graag wel zou willen plaatsen. Richt daar een plek in die afgescheiden kan worden van de rest van de door u gekozen ruimte.

Er zijn twee mogelijkheden:U kiest of voor een rechthoekig bureau of een hoekbureau, met veel opslagmogelijkheden, dat eenvoudig in te passen is in het bestaande decor van de desbetreffende ruimte.

Of u kiest voor een werkoppervlak met planken die aan de muur bevestigd zijn.


Meubilair

Houdt voor wat het meubilair betreft rekening met de ergonomie. Uiteindelijk zult u veel tijd doorbrengen aan uw bureau, zeker als het uw voornaamste werkplek is. Wat u nodig heeft is functioneel, comfortabel en aan te passen materiaal en meubilair.

 • In de eerste plaats het bureau :
  Zorg voor een bureau dat groot en diep genoeg is voor het beeldscherm en toetsenbord van de computer. Bovendien moet u er ook nog kunnen lezen en schrijven. Houdt ook rekening met een eventuele telefoon, fax, scanner en printer die beslag op uw 'werkruimte' kunnen leggen. Kies afhankelijk van wat u nodig heeft voor een bureau met meer of minder laden en archiefkasten.
 • Ten tweede, de stoel :
  U zit er misschien urenlang geconcentreerd en diep in gedachten. Er is dus een comfortabele stoel nodig, met verstelbare zitting, rugleuning en armleuningen. Het is zaak het ontstaan van rugproblemen en toenemende vermoeidheid door gebruik van een verkeerde stoel zoveel mogelijk te vermijden.
 • Ten derde, de boekenkast :
  Dit onmisbare onderdeel dient aangepast te zijn aan het gebruik van het bureau. Afhankelijk van uw werkzaamheden en het gebruik, dient u ruimte te laten voor open planken met boeken en decoratieve elementen en een afgesloten deel voor uw werkdossiers, archief en andere mappen. U kunt ook gebruik maken van opbergboxen die tegelijkertijd handig en decoratief zijn.
  Als u plaatsgebrek heeft kunt u ook boven of achter het bureau te plaatsen muurplanken of stellingkasten overwegen.


Uitrusting

Uw kantooruitrusting dient zo compleet en goed toegankelijk mogelijk te zijn, afhankelijk van doel en gebruiksfrequentie. Driehoeks- of L-vormige opstellingen blijven het meest functioneel.


 • Computer :
  Kiest u voor een vaste computer, houdt dan rekening met ruimte voor de toren (eventueel onder het bureau) en voor het beeldscherm. Als u kiest voor een laptop, kunt u die in een op een aparte plaats zetten. Op die manier houdt u werkoppervlak op het bureau vrij als u de laptop niet gebruikt.
 • Bureau accessoires:
  Uw bureau accessoires dienen compleet te zijn. Organiseer de accessoires rond uw 'werkruimte'. Als alles een vaste plaats heeft, vermijdt u overbodige spanning en tijdverlies door zoeken.
 • Uw informatica materiaal :
  Alle apparatuur moet vanuit uw stoel bereikbaar zijn. De apparaten dienen aangesloten te zijn. Als de zich ophopende losse draden u storen, probeer deze dan bij elkaar te houden met behulp van plastic strips of snoerentassen. Zorg voor meervoudige contactdozen met schakelaar en vermijdt, indien mogelijk, alle apparaten op dezelfde contactdoos aan te sluiten.


Verlichting

Uw bureauverlichting dient te bestaan uit natuurlijk licht in combinatie met een directe en indirecte lichtbron. Te weinig verlichting kan vermoeidheid, hoofdpijn en irritatie tot gevolg hebben.

 • Natuurlijk licht :
  Deze onvervangbare lichtbron mag om verblinding te voorkomen niet rechtstreeks zijn Het beste is het bureau en de computer naast de lichtbron te plaatsen en er op te letten dat het licht nooit op het beeldscherm valt. Vermijdt dus aan uw bureau met uw rug naar het raam te zitten. U kunt ook gebruik maken van een blindering in wit hout die het licht gelijktijdig doorlaat en spreidt.
  Zie fiche : Soorten blindering.
 • Muurlampen :
  Een hanglamp precies boven het bureau is niet de beste methode van verlichting omdat er op die manier vervelende schaduwen ontstaan. Met gloeilampen beschikt u over licht dat zich op zodanige manier spreidt dat er geen onaangename reflecties of schaduwen optreden. Om dezelfde reden, ter voorkoming van ongemakken door slechte verlichting, dienen witte muren vermeden te worden. Dit soort muren reflecteert het licht ontzettend sterk.
  Zie fiche : Kleuren.
 • Werklamp :

Zorg voor een verstelbare bureaulamp, met scharnierende arm, en variabele lichtintensiteit. Dit soort lampen is een stuk minder vermoeiend voor de ogen. Maak indien mogelijk gebruik van led (lichtemitterende diodes). Deze vorm van verlichting is economisch, comfortabel, niet vermoeiend voor de ogen en geeft geen warmte af.

Maak voor de harmonie in uw werkomgeving gebruik van een kleine lamp die past bij de stijl van het bureau van uw keuze. Om uw concentratie te verhogen kunt u een lichtcirkel rond uw werkplek creëren.


Decoratie

Het belangrijkste is dat u een werkplek heeft die bij u past. Maar laat u vooral niet afleiden. Te overdadige of gevarieerde decoratie houdt u hooguit van uw werk. Matigheid is de beste richtlijn.

 • Stijl:
  Bevindt uw bureau zich in een aparte afsluitbare kamer, dan kunt u kiezen voor een stijl die aansluit op de andere kamers of een totaal andere stijl creëren. Als uw bureau echter in een open ruimte staat, dient u erop te letten dat de samenhang en harmonie bewaard blijft.
  Het meubilair kan van glas, natuurlijk, gevernist, geschilderd, opgelegd of melaminehout zijn. Voor de vloer is voor meer rust geluidsisolerend materiaal aan te raden. Decoreer de ruimte met persoonlijke voorwerpen, bijvoorbeeld lijsten met foto´s van uw reizen.
 • Kleuren:
  Denk erom dat kleur van invloed is op gedrag en productiviteit. Volgens de principes van de chromatherapie hebben warme kleuren als geel en oranje een stimulerende invloed op de geest en bevorderen ze de creativiteit. Deze kleuren zorgen voor een comfortabele en intieme sfeer. Voor een beter evenwicht neutraliseert u heftige kleuren met meer neutrale kleuren.

  Zie fiche : Kleuren.
 • Planten:
  Een gezonde geest in gezonde lucht ... met behulp van planten. Bepaalde plantensoorten zoals chlorophytum of aloë staan bekend om hun luchtzuiverende werking. Deze planten zijn bovendien niet vervuilend en gemakkelijk in het onderhoud. Naast hun goede eigenschappen, zorgen planten voor een warme en meer smaakvolle atmosfeer.


Een bureau inrichten volgens de Feng Shui principes

Het bureau is de plaats van reflectie en kennis. Volgens Feng Shui worden de energiestromen er gekanaliseerd in de vorm van te bereiken doelstellingen en in acht te nemen termijnen.

 • Vijf punten om rekening mee te houden:
  1. Om u goed te kunnen concentreren en voor perfecte reflectie omringt u zich met licht, helderheid, ronde vormen en harmonie. Vermijdt meubilair met onduidelijke vormen en scherpe hoeken.
  2. Om er op adem te kunnen komen en nieuwe energie op te doen, dient u de ruimte te luchten en het bureau regelmatig op te ruimen. Gooi onnodige oude voorwerpen weg.
  3. Richt het bureau voor een stabiele en rustgevende 'werkruimte' naar het noorden. Ga indien mogelijk met uw rug naar de muur zitten. Op die manier heeft u een meer veilige en beschermende omlijsting.
  4. Natuurlijke elementen zijn uiterst belangrijk. Goed gezonde planten met lange bladen versterken initiatief en creativiteit. Water in combinatie met metalen voorwerpen verhoogt de energie.
  5. Vermijdt het gebruik van u afleidende spiegels, evenals de geest vertroebelende boekenplanken boven uw hoofd. Foto´s van familieleden, vooral oudere, bevorderen wijsheid dankzij de kracht van het verleden