Wij verzamelden veelgestelde vragen, zodat jij als (kersverse) expert aan de slag kan!


1. Wat is het verschil tussen beitsen, lakken en vernissen?

Voor alle drie gebruik je een verfborstel, maar toch is er een groot verschil tussen deze drie termen:

 • Als je kiest voor vernis, voorzie je een licht glanzende, ondoordringbare laag. Vernis beschermt daardoor heel goed. Bij vernis blijft de nerfstructuur van het hout zichtbaar. Dat is niet het geval bij lak. Door je tuinmeubelen te vernissen, bescherm en kleur je tegelijkertijd. Het is belangrijk om het juiste vernis op het juiste hout te gebruiken. Vraag gerust in de winkel welke je best gebruikt.
 • Met beits breng je een transparante of dekkende laag aan om hout op te smukken of een kleurtje te geven. In tegenstelling tot lak en vernis dringt beits zich gedeeltelijk in het hout, waardoor je een natuurlijker effect krijgt. Beitsen voor buiten hebben ook vaak UV-bescherming en een vochtregulerende werking.
 • Lakken is je tuinmeubelen voorzien van een laagje bovenop het hout. Hierdoor verdwijnen de nerven in het hout.


2. Kan ik mijn tuinmeubelen beter lakken of beitsen?

Een kleurtje geven aan je meubelen kan algemeen gezien op 2 manieren: met lak of met beits. Je kan beiden vrijwel overal gebruiken, behalve op teakhout. Het verschil zit vooral in het effect op hout: beits dringt zich gedeeltelijk in het hout, wat een ruwer, natuurlijker effect geeft. Lak is een laag op het hout en dringt niet in, waardoor het een eerder ‘geverfde’ look geeft. Bij beits zie je de nerven in het hout nog en bij lak niet. Tenslotte is lak vochtafsluitend en beits is vochtregulerend.


3. Hoe moet ik hout voorbereiden om te kunnen lakken of beitsen?

Om je houten tuinmeubelen te kunnen lakken of beitsen, moet je 3 dingen doen: ontvetten, schuren en een grondlaag aanbrengen.

 • Eerst moet je je hout goed ontvetten & schoonmaken met een thinner of een ammoniakoplossing. Wij hebben verschillende ontvetters in onze winkels om je hiermee verder te helpen.
 • Daarna dien je goed te schuren. Dit is niet om het hout glad te maken, maar juist om het op te ruwen voor een betere hechting van de verf en het hout. Na deze stap kan je al beginnen beitsen.
 • Bij het lakken schilder je vervolgens een grondlaag. Voor buiten schilder je best 2 grondlagen. Tussen de grondlagen is het ook aangeraden om licht te schuren voor een betere hechting. Daarna kan je de lak aanbrengen in jouw kleur.


4. Hoeveel verf heb ik nodig?

Het rendement van verf is hoeveel vierkante meter je kan verven met 1 pot verf. Die informatie vind je achteraan elke verfpot. Zo bereken je hoeveel potten je nodig hebt. Let wel: denk eraan hoeveel lagen je zal verven.

Stel bijvoorbeeld dat 2 liter verf zegt dat je 24 m² kan verven. En dat je van plan bent om 3 lagen te verven. Dan kan je de bovenkant van een tafel van 8m² een nieuw kleurtje geven.


5. Kan ik gebeitst hout overschilderen met lak of omgekeerd?

Je kan gebeitst hout overschilderen met lak, omgekeerd is moeilijker. Bij gebeitst hout moet je het hout van je tuinmeubelen goed voorbereiden. Dit betekent: grondig ontvetten en heel grondig schuren tot de beitslaag volledig verwijderd is.

Als de ondergrond al gelakt is, is beitsen moeilijker. Maar, de klant is koning, dus er is wel een oplossing: koop een gespecialiseerd afbijtmiddel. Die breng je ook met een borstel aan. Daarna doe je hetzelfde als lakken na beitsen: grondig ontvetten en schuren.


6. Hoe lang moet ik wachten om te schilderen na een regenbui?

Wacht minstens 24 uur. Hout mag niet meer vochtig zijn als je begint te verven. Begin je te vroeg, dan krijg je blazen in de verf en zal die sneller afbladderen. Om dezelfde reden begin je best ook niet te vroeg in de ochtend. Wacht tot de zon zich even over het hout ontfermd heeft.


7. Kan ik vergrijsde tuinmeubelen terug naar de originele kleur brengen?

Je kan vergrijsde tuinmeubelen terugbrengen naar de originele kleur. Maar dat vraagt een paar uurtjes schuren tot je weer aan die kleur zit. Een elektrische schuurmachine maakt al een verschil. Het alternatief is een ontgrijzer die je laat inwerken en vervolgens afspoelt. Neem er voor alle zekerheid een veiligheidsbril en -handschoenen bij!


8. Ik heb geschuurd tot het hout glad was, maar na schilderen zie ik toch rimpels. Wat kan ik doen?

Wellicht is een te dikke verflaag de oorzaak. Want de verf kan in dat geval moeilijker drogen en dan begint het te rimpelen.

Oplossing:

 • Wacht tot de verf droog is
 • Schuur de rimpels glad
 • Breng een laatste, heel dunne verflaag aan

9. Beitsen: hoe lang wacht ik tussen verschillende lagen?

Je laat best 24 uur tussen elke laag beits. 3 lagen betekent dan ook 3 dagen voor het beste resultaat.


10. Welk seizoen is ideaal om te beitsen?

Bij het beitsen in open lucht speelt het vochtgehalte en de temperatuur een rol. Enkele tips:

 • Vermijd direct zonlicht
 • Vermijd beitsen als het kouder is dan 5 graden of warmer dan 25 graden Celsius
 • Vochtig weer kan zorgen voor een slechter resultaat
 • Houd het weerbericht in de gaten. Wil je 3 dagen beitsen, mik dan op 3 opeenvolgende mooie dagen.