Met water en spons afwasbaar, wasbaar of met een zachte borstel afwasbaar. Het gebruik is verschillend. Op de verpakking van de rollen staan symbolen over de schoonmaakwijze en het gebruik van het papier. Hieronder volgen de verklaringen:

Schoonmaakwijze 

- Met water en spons afwasbaar: u kunt met een natte spons over dit papier gaan, dit vooral om de overvloedige natte lijm tijdens het behangen weg te halen. Maar pas op, niet schuren !

- Wasbaar: In dit geval kan een zeepsopje gebruikt worden.

- Afwasbaar : het verschil tussen de kwaliteit van een afwasbaar papier en de kwaliteit van een wasbaar papier, omvat het aantal keren dat u over het papier kunt schuren. Afwasbaar papier kunt u tot honderd maal afwassen tegenover slechts dertig maal voor wasbaar papier.

- Met een borstel afwasbaar : Dat is de hoogste schoonmaaksgraad : schuren, borstelen met of zonder detergent, er is geen beschadigingsrisico.


Deze symbolen garanderen de weerstand tegen het wassen van behangpapier, maar ze garanderen niet dat alle vlekken kunnen verwijderd worden. Wat u moet weten, is dat het behangpapier in vinyl een uitstekende weerstand tegen vlekken heeft, daar deze weinig absorberend en totaal afwasbaar is.


De voorwaarden van deze werkwijze

Meerdere elementen moeten voor het behangen onderzocht worden:

 • De staat van het steunvlak:
  Deze moet zonder oneffenheden zijn, maar mag ook niet te effen zijn (lakverf).

Adviezen
Een renovatievlies kan ook worden aangebracht . Het maakt de muur effen en bereidt de muur voor op het aanbregen van een decoratief behangpapier.


 • Het papiertype:
  Bepaalde symbolen op de verpakking zijn nuttig te kennen vóór het behangen, want deze symbolen drukken de plaatsingswijze uit.
 • De patronen
  Het vervaardigingsprincipe van het behangpapier omvat per definitie de harmonieuze herhaling van de tekening op de muur.

  Om het aantal noodzakelijke rollen te berekenen en om te kunnen behangen, moet u rekening houden met deze herhaling en dus met een “patroon”.
 • Zonder patroon

Het behangpapier kan zonder patroon zijn. Dit is het geval bij vele uniforme papiersoorten en bij papiersoorten met textuureffecten zoals : strepen of hele kleine motiven (vb : halve bloemen). In dit geval is er geen probleem. U knipt en behangt de vellen naast elkaar.

 • Recht patroon

Het teken herhaalt zich om de X aantal centimeters zoals aangeduid onderaan het symbool). Na het behangen van de eerste baan, zal de tweede baan zich zodanig aanpassen dat de motieven een horizontale rij vormen. De restjes blijven beperkt tot de hoogte van het patroon.


 • Opgesprongen patroon

De motieven zijn op een onafgebroken lijn getekend, “geplaatst zoals de vijf op een dominosteen ».

Het naast elkaar plaatsen van de tweede baan wordt gedaan door een verschuiving van de hoogte van het patroon van X cm ( zoals aangeduid onderaan het symbool )

De horizontale belijning wordt om de baan gedaan.
Dit soort patroon staat toe minder herhalende en minder monotone decors te scheppen.


Behangsystemen

Behangen gebeurt normaal gezien door lijm aan de keerzijde van de vellen aan te brengen.
Het ontstaan van verschillende behangsystemen leidt echter tot de creatie van symbolen, die u hier kan ontdekken.
Hieronder volgen de verklaringen van verschillende symbolen die u kan tegenkomen.


De lijm moet op de muurbekleding aangebracht worden.

De lijm moet direct op de muur aangebracht worden.

Het behangpapier is voorgelijmd.

In geval van effen versiering, is het aanbevolen om de banen om te keren om zo een perfect decor te bereiken. Dus, als u de eerste baan heeft behangen, moet u de tweede eerst omkeren alvorens te behangen (onderkant wordt bovenkant).

Dit symbool toont de mogelijkheid om het behangpapier met een bijpassende stof te combineren.


Berekening van het aantal rollen

 • Hoeveel rollen moet ik voorzien in functie van de grootte van de kamer?

1.Meet de omtrek van de kamer... BV : 4m + 3m + 3m + 4m = 14 m

2. Deel dit cijffer door de breedte van de banen, gewoonlijk is dit = 0.53 = 27 banen

3. Meet de hoogte van de kamer en voeg daarbij 6cm toe voor het aanvlakken. Als het papier motieven heeft , voeg dan ook de grootte van het patroon toe.

Bv : Hoogte = 2,50m patroon = 25cm dus een totaal van 2.81 cm

4. Bereken nu het aantal rollen door de hoogte te delen door het aantal banen van de kamer. BV: hier 27 banen delen door 3 is gelijk aan 9 rollen.

5. Trek de opening van deuren en ramen af en voeg een rol toe als veiligheid of behoud het totale aantal.

Adviezen
Opgepast
: voor het tintnummer van de rollen behangpapier !

We raden u sterk aan om voor eenzelfde kamer rollen met hetzelfde badnummer te kopen. Zo heb je geen kleurschakering tussen de verschillende banen.

Echter, als er niet genoeg rollen van een tintnummer overblijven, moet u toch twee tintnummers behangen maar wel op twee verschillende muren. De kleurschakering zou niet zichtbaar zijn.